0

Е дна от най-популярнитe опери в световния репертоар - „Дон Жуан“ на В. А. Моцарт с либретото на Лоренцо да Понте, ще бъде представена в премиерната продукция на Музикално - драматичен театър „К. Кисимов“- Велико Търново в зала 1 на НДК на 15 юни.

Съчетание на музика, актьорска игра, сценография, костюми, 3D мапинг.

Диригент на продукцията е младият талант Георги Патриков. Сценографията и костюмите са дело на Ася Стоименова и с тях идва първото впечатление за публиката. Визуалното въздействие с 3D мапингът на Лора Руневска - elektrick.me - и хореографията на Катя Богданова се вплитат с красивата музика в битовите и балните сцени с новаторство и неокласицизъм.

Весела драма

Операта на Моцарт "Дон Жуан" като жанр е наречена "весела драма“ (dramma giocoso). Такова определение не е необичайно в Buffо жанрa, до който наистина се доближава операта по редица причини. Въпреки това  в комичните опери по това време никога не е имало такива страсти, остри конфликти, такъв хумор, фарс, трагедия, светско и мистично, както в Моцартовия „Дон Жуан“. В действителност Моцарт чрез "Дон Жуан" в ХVIII в. открива изцяло нов жанр на операта, който е разработен впоследствие в ХIХ век - психологическата музикална драма. Всеки от оперните герои, изобразен като уникална личност, не може да бъде сведен до една-единствена идея. Сред тях са героите на комедията - страхливият Лепорело, хитрата Церлина,  "недодяланият", но верен на любовта си Мазето; в духа на героите са Донна Анна и Дон Оттавио, християнски безкористната Донна Елвира, която е в близост до символа на опера Seria. Самият Дон Жуан в соловите си изпълнения се появява като герой от комична опера, но несъответствието на природата му, точно както и трагичната му смърт, не се вписват в рамките на жанра комедия.

Герои 

Режисьор на продукцията е Петко Бонев. В ролята на Дон Жуан се редуват  Никола Иванов, Добромир Момеков и Стефан Димитров, в ролята на Донна Анна - Теодора Петрова, Исидора Молес, на Донна Елвира -  Миряна Калушкова, Гергана Георгиева, Невена Милошевич, на Дон Оттавио - Андрея Мирчев, Стеван Каранав, на Церлина -  Анна Фасея, Димитрина Кечеджиева, Мария Славова, на Лепорелло - Пламен Кумпиков, Боян Савов, на Командора - Виктор Кръстанов, Любен Байчински, на Маззето - Денис Бояджиев, Никола Попов. Операта се изпълнява в оригинал на италиански език със субтитри на български език.