0

С мята се, че циклопите са само персонажи от митовете и легендите. Но палеонтолозите Виктор Пачеко и Мартин Фрид са на друго мнение. По време на една своя почивка в Тексас, САЩ, те решили да изследват една от многобройните пещери. И там намерили останки от странно същество с ръст поне 2,5 метра и тегло 300 кг. В черепа му имало само едно око, разположено точно по средата на челото. Възрастта на находката била примерно 10 000 г. Учените по скелета реконструирали външния вид на удивителното създание. Полученото изображение хвърлило в шок учените по цял свят, защото на 100% съвпадало с описанията на циклопите.

Авторите на находката неведнъж съжалили, че любопитството ги е отвело в тази злополучна пещера – много хора започнали да ги обвиняват, че са мошеници, и макетът, който са направили, е само тъпа шега. Но след внимателен оглед на костите и черепа специалистите били принудени да признаят, че те несъмнено са принадлежали на циклоп. Но по какъв начин съществото от гръцката митология се е озовало в Тексас? И ако циклопът е напълно реално същество, защо да не се предположи, че и Минотавърът – получовек-полубик, описан в античните книги, също е съществувал?

Мистика

Преди години машинният инженер Роман Генчев открива череп на хуманоидно същество. Средствата за масова информация го кръщават „мистичния череп”. А ако се вярва на откривателя, тази история му се явила първо насън. Месеци наред преди това да се случи наяве, той сънувал, че го изпращат в командировка и намира череп на странно създание. Черепът продължително време бил анализиран и в крайна сметка резултатите били засекретени. Което поражда слуховете, че съществото е било с извънземен произход. Имало дори хипотеза, че черепът е принадлежал на биоробот, който се е захранвал с човешка кръв. Други, по-умерени изследователи били на мнение, че това са останки от праисторическо животно. Твърди се, че това всъщност не било точно циклоп, а по-скоро нещо като хибрид между човек и бик.

Пришълци

През 1995 г. в Южна Америка археолози също открили странен череп с необичайна удължена форма, който сега се намира в музей в Перу. Учените предполагат, че той е на не по-малко от 10 000 години. Мнозина го смятат за неоспоримо доказателство, че Земята е посещавана от пришълци.

Някои изследователи смятат, че причината за тази форма на черепа е генетическа мутация, но най-популярна е хипотезата, че това удължаване е произведено изкуствено, най-вероятно по религиозни причини. И има логика в това – в този район на планетата древните хора са практикували изменение на формата на черепа, за което главичката на новороденото била бинтована стегнато, като по този начин се добивали поразителни резултати. Подобни екземпляри се срещат сред черепите на инките, колкото и на привържениците на теорията за нашествията на пришълците да не им се иска да го признаят.

През 1920 г. пък в Мексико бил намерен детски череп на момче с форма на тиква, който побирал необичайно голям мозък. Формата и разположението на очите също били необичайни.

Синовете на Уран и Гея

Циклопът (от гр. кръглоок - κύκλος – кръгъл, и όψ - око) е същество от гръцката митология. Представлява огромно чудовище с едно око в средата на челото. Били груби и недодялани същества, но сръчни ковачи.

Циклопите са синове на Уран (Небето) и Гея (Земята). Според Хезиод те били силни, непреклонни и лишени от емоции. Циклопите са трима: Бронтес, Стероп и Аргес. Те били захвърлени в мрачния Тартар от баща им Уран. По-късно Кронос, друг син на Уран и Гея, ги освобождава заедно с Гигантите и Хекатонхейрите. Те му помагат да свали Уран от власт, но след това Кронос отново ги хвърля в Тартар, където остават, пазени от Кампе, докато Зевс не ги освобождава. Те подарили на Зевс гръмотевицата, която му помогнала да свали от власт баща си Кронос. Аргес дал светлината, Бронтес добавил гърма, а Стерон - мълнията. Благодарение на техния подарък Зевс получава прозвището си Гръмовержец.

Циклопите също създават и тризъбеца на Посейдон, лъка на Артемида и шлема, който Хадес дава на Персей, за да изпълни задачата да убие Медуза Горгона. За тях се казва, че са построили и укрепленията на Тиринт и Микена на Пелопонес. Шумовете, идващи от дълбините на вулканите, са приписвани на тях. Циклопите са убити от Аполон, след като Зевс убива неговия син Асклепий с мълния, изкована от циклопите.

По-късно в митологията циклопите се появяват като свирепи и жестоки людоеди в странстванията на Одисей, който ослепява един от тях (Полифем), за да се измъкне жив от острова, който те населяват.

Загадката на кристалните черепи

Когато се говори за аномални находки, не може да не се споменат знаменитите кристални черепи. Открити в Южна Америка и в други части на света, те до ден-днешен представляват за учените неразрешима загадка. Какво е било предназначението на тези уникални изделия? Как са ги правили?

През 1927 г. археологът Фредерик Мичъл-Хеджис и доведената му дъщеря Анна открили женски череп от полиран кристал в Британски Хондурас. Анна предизвикала сензация с твърдението, че след изравянето на находката започнала да получава поразителни видения. Тя се пренасяла във времето на древните маи, наблюдавала живота и ритуалите им. Тези нейни твърдения довели до извода, че уникалните изделия могат да съхраняват информацията за времената, когато са били създавани. Истинско разочарование настъпва, когато се разбира, че историята с разкопките е пълна измислица - Мичъл-Хеджис чисто и просто купил черепа през 1943 г. от аукциона „Сотби” за 400 паунда от антиквар на име Сидни Берни, който го притежавал от 1933 г.

Главната загадка на кристалните черепи е майсторското им изпълнение. Експерти твърдят, че не е възможно да бъдат създавани подобни шедьоври без използването на съвременни технологии.

Един от учените изчислил, че за направата на подобен череп са необходими не по-малко от 7 млн. часа. Разбира се, такива изявления довели и до хипотезата, че кристалните черепи са дело на пришълци. Скептиците относно тази теория са на мнение, че черепите са правени от високоразвита земна цивилизация, която е загинала в резултат на някакъв глобален катаклизъм. За съществуването й свидетелстват камъните Ика от Перу, пирамидите, намерени в Крим, уникалната каменна карта, открита в Урал, и мн. др. артефакти.