0

Д а си различен е въпрос на личен избор. Да отричаш лицемерието и фалша - също. Но не всички са склонни да приемат различието. До степен да искат да го заличат завинаги.

Завинаги на 20 - Софи Ланкастър се превърна в символ на нетърпимостта към различните. Нейната трагична жертва още въздейства. През 2007 г. момичето с разноцветни плитки, обици на носа и устата е превърнато на кайма. Последните кадри, разпространени от семейството й, са на едно размазано от бой същество с морави клепачи и тръбички в носа.

През август 2007 г. тя е нападната от петима тийнейджъри заради готическия си вид. Животът на момичето е поддържан изкуствено 13 дни. Нараняванията й се оказват фатални. Те са получени при опит да защити своя приятел Робърт Молтби.

Кадрите, които показват как е изглеждала Софи преди и след побоя, са разпространени от семейството й, след като двама подрастващи са обвинени за убийството.

15-годишният тогава Брендън Харис и 16-годишният Раян Хербърт и още трима техни връстници изпили два литра ябълково вино, омешали го с няколко бири „Стела Артоа” и с крушова ракия, преди да съзрат бъдещите си жертви. Четири месеца преди това те нападнали по същия начин 16-годишно момче близо до парка в тихия Ланкашир. Вместо да бъдат затворени, те получили по половин година условни присъди.

Според прокурора по делото за убийството на Софи Майкъл Шорок те действали като „глутница диви животни”. Чиновниците разказали, че Харис и майка му се подсмихвали по време на полицейския разпит.

Майката на жертвата - 52-годишната Силвия Ланкастър, е потресена. По повод на разпространените снимки тя казва: „В случая действам не само като майка на София. Аз съм гласът на Софи, който беше принуден да замлъкне в една безсмислена ситуация. Тя беше сериозен и чувствителен човек и би искала да знае, че смъртта й не е била напразна. Надявам се, че като общество ще можем да използваме случая, за да се замислим накъде отиваме и какво трябва да променим, за да няма и други пострадали. Днес повече от всякога вярвам, че трябва да показваме уважение, състрадание и търпимост към тези, чиято култура се различава от нашата собствена.”

Около полунощ на 10 август 2007 г. Софи и Робърт се разхождали в Stubbylee Park. Двамата били заедно от шест месеца, но вече правели планове за женитба. Заговорили се с група тийнейджъри и Софи им дала цигари. Но внезапно петима от тях се настървили. „Дайте да го пребием тоя”, крещял единият. Софи, която трябвало да започне степен на обучение по английски в университета след месец, положила главата на окървавения си приятел в скута си и започнала да се моли на младежите да го оставят на мира. Тогава Брендън Харис и Раян Хербърт пренасочили яростта си към нея. Ритали я жестоко и безпощадно. Главата й била като футболна топка. Това продължило, докато тя не изпаднала в кома.

Шокиращо

Биячите изоставили телата на жертвите си под ръмящия дъжд. 14-годишно момиче, което станало свидетел на нападението, набрало 999. Гласът й звучал истерично, когато поискала помощ. Медицинските работници заварили двойката, потънала в кръв. Травмите били толкова много и така сериозни, че отначало не могли да различат от какъв пол са жертвите. Обувките на нападателите се били отпечатали по лицето на Софи.

„Нападението е било напълно непровокирано - твърди прокурорът Майкъл Шорок.- Изглежда, че Робърт Молтби и Софи Ланкастър са избрани не защото са казали нещо не както трябва или са направили нещо. Единствената причина била, че двамата са облечени по-различно”.

Последователите на стила „Готик” или mosher възприемат смъртта като нещо естествено и дори може да се каже, че се стремят към нея. Но не и в случая със Софи. Готик маниаците ходят облечени в черно и се гримират гротескно. Тъмен грим, черен лак, цветни кичури (сини, зелени, червени), вплетени в косата. Друга характерна черта са пиърсингът и обеците, които са буквално навсякъде. Софи имала 20 дупки на лицето, джуките и носа. Тя и Робърт разбирали, че външността им може да им донесе неприятности, но отказвали да се променят заради невежеството на другите.

„Не се срамувам да кажа, че Софи беше моят живот. Можехме да имаме чудесен живот заедно. И тогава, когато се опитвахме да постигнем това, пристига някой и решава да разруши мечтите ни. Това е толкова несправедливо”, казва Робърт Молтби. 21-годишният студент не е преживял мъката от загубата на приятелката си. Мъчи го вина, че е пострадала заради него. „Много ми е жал, че тя не се дръпна встрани и не изчака нападателите да си тръгнат, а се намеси. Ако трябва да съм откровен, ми е жал, че тя не избяга и заради това умря”.

Виновни

Жури от девет мъже и три жени намира 16-годишния Раян Хербърт за виновен за побоя над Робърт Молтби и Софи Ланкастър. Хербърт е известен с прозвищата Razzy и Араксис. Трима други младежи между 16 и 17 години също са се признали за виновни за нападението. Раян Хербърт и Брендън Харис били стари познайници на полицията. Преди да се стигне до инцидента, те често се събирали да пият алкохол в интернет кафе.

Местни жители описват Раян като човек с изключително противен смях. Той е малограмотен и проявява типичните признаци на човек, болен от аутизъм. Не познавал баща си. Отгледала го майка му, която работела във фабрика за обувки. Започнал отрано да пие и да употребява наркотици. На 13 години вече се причислявал към местна младежка банда. Брендън бил възпитан от неговия баща Джералд, диспечер в текстилна фабрика, и от майка си Мартайн. Родителите му нямали сключен брак и впоследствие се разделили. След ареста на хората, участвали в нападението на Софи и Робърт, шефът на ланкаширската полиция Мик Градуел осъжда „ужасното поведение” на родителите на петимата младежи, които не са възпитали правилно синовете си. „Ние трябва да сме критични към тези родители. Налице е пълна безотговорност от тяхна страна”, смята той. Полицейският ръководител е възмутен от отношението на Харис и неговата майка, които

Хихикали и видимо се забавлявали по време на разпита. „Изглеждаше, че намират за грешка единствено това, че виновниците за случилото се са били хванати”, изумява се Градуел.

Мода

Готик културата се заражда във Великобритания в началото на 80-те години под влиянието на готическата литература от ХІХ век и филмите на ужасите. Тя е форма на протест. Привържениците й се изправят срещу лицемерието и фалша. Готическата музика обхваща множество различни стилове, обединени от тенденцията към печален, мистичен звук и перспектива. Представителите на готик културата поддържат призрачен, мрачен и дори сатанински имидж. Те използват в облеклото си елементи от пънка, Ренесанса, Викторианската епоха и др. Типичната готическа мода включва боядисани тъмни коси, тъмен молив за очи, черни нокти и черни дрехи. Цветът символизира схващането, че представителите на готик модата са обсебени от идеята за смъртта.