0

Т я не е от жертвите на Джак Изкормвача, но съдбата й е по-злощастна от техните. Приключили живота си с прерязани гърла или с извадени вътрешности, повечето от тях отдавна са намерили покой, докато на Мери Галахар от Монреал й е писано завинаги да остане на 38 и да се лута в безпътица.

Веднъж на седем години тя се връща, за да намери себе си. Но това така и не се случва. Не е ясно колко още някогашната проститутка ще изкупува греховете си. С какво се е провинила толкова приживе, че да бъде наказана толкова тежко? Даже предполагаемата й убийца е имала по-добър шанс – смъртната й присъда е заменена с 16 години затвор. Докато Мери Галахар така и не може да получи амнистия.

Проститутката Мери Галахар е посечена на 27 юни 1879 г.

 Проститутката Мери Галахар е посечена на 27 юни 1879 г.

Краят, който отбелязва началото на задгробния й живот, настъпва на 27 юни 1879 г., когато тя е убита по особено жесток начин. Двете с колежката й Сюзан Кенеди си устроили вечеринка, обилно полята с алкохол. В разгара на празненството на вратата цъфнал редовен клиент на Мери, който се присъединил към развеселените жени.

Разфасоване

В късните часове настанала тупурдия. Съседите така и не реагирали. Чак на сутринта някои от тях се присетили, че са чули странен шум, като че някой кълца месо със сатър. Но тази мисъл ги осенила, когато разбрали какво се е случило. Главата на Мери Галахар била отделена от тялото. Дясната й ръка била отрязана и поставена отстрани. С това разфасоването приключило.

Що се отнася до двамата очевидци на престъплението, те нямали абсолютно никакъв спомен. Заедно или поотделно ли са действали, или е имало и външен посетител, за чието присъствие така и не са разбрали? Нито единият от тях не признавал да е извършил убийството. Майкъл Фланаган – редовният клиент на Мери, се оказал извън подозрение, тъй като по дрехите му нямало и капка кръв. Те си висели проснати на стола така, както ги бил оставил. Сюзан обаче била в средата на касапницата и роклята й подгизнала от кръвта на приятелката й. Въпреки че именно тя съобщила за трупа в апартамента на Мъри стрийт, уликите я превърнали в основната заподозряна. Версията на обвинението била, че тя е извършила престъплението от ревност. Не било ясно обаче как и с какво.

Присъда

Малко останало Сюзан Кенеди да увисне на въжето, но съдията в последния момент се разколебал и заменил смъртната й присъда с 16 години затвор. Компанията никога повече не се събрала. Фланеган се изпарил още преди обявяването на присъдата на Сюзан. Тя пък така и не си спомнила детайлите от злополучната нощ.

Седем години след кончината си Мери Галахар се появила отново в същия ужасен вид - с отрязана глава под мишница, нарамила дясната си ръка. После изчезнала, за да се появи отново след още седем години. Това се превърнало в навик. При някои от завръщанията си Мери забравяла ту главата, ту ръката си. Въпреки това тя отлично се ориентирала към лобното си място, сякаш искала да се увери, че нищо не е променено.

Традиции

По света има много такива „разфасовани” призраци, които обикалят лобното си място с глава под мишница. Те не могат да приемат трагичната си смърт и да намерят покой. Не са отмъстителни и не нападат тези, които се случат на пътя им. Но потърпевшите не забравят никога ужаса си от тази призрачна среща.

На седем години тя навестява лобното си място.

 На седем години тя навестява лобното си място.
open.spotify.com

Една такава безглава представителка на задгробния свят се разхожда нощем из Алмати, Казахстан. Инцидентът се случва в пететажна сграда на улица „Рискулова”. Порядъчно пийнал мъж решил, че у приятелката му се е вселил дяволът. Самозваният екзорсист грабнал ножа и наръгал няколко пъти жената в сърцето. Това не му се сторило достатъчно за изкореняване на злото, затова предприел още по-драстична мярка – отсякъл главата на клетницата и я метнал през балкона.

Година след убийството призракът на обезглавената жена цъфнал на един от прозорците на същата сграда. Комшийката, която била ощастливена от тази визита, изгубила ума и дума, когато зърнала безглавата фигура да стои навън и да ръкомаха. Според очевидката призрачката притискала длани до гърдите си и се опитвала с жестове да покаже нещо. Преди да замижи и да започне да крещи от ужас, съседката успяла да прецени още, че на убитата очевидно й е студено, защото тя сякаш зъзнела. Предвид минусовите температури навън това било съвсем естествено.

Къде ти е каската?

Отново безглав призрак, но от мъжки пол, прехвърча в околностите на Елмур, щата Охайо. Историята е за мотоциклетист, който карал по шосето така бясно, че отстрани изглеждало, че лети, при това без каска. Нито за едно от тези провинения обаче не можело да го глобят, тъй като за един призрак, при това без глава, това са подробности. Въпросният мотоциклетист изгубил живота си при катастрофа. Всяка година на 21 март той отбелязва паметната дата с полет на любимия си мотор.

Всъщност това е романтична история с лош край. Преди да яхне мотоциклета и да полети към смъртта, този млад човек имал сериозни планове за бъдещето. Той бързал да прегърне любимата си, която обаче така и не дочакала войниклъкът му да приключи, а се хванала с друг. Малко преди да намери смъртта си, той научил за изневярата и нещата излезли от контрол.

Призрак в расо броди в парка

Голям парк за развлечения в графство Съри, Югоизточна Англия, си е спечелил лоша слава заради призрак на обезглавен монах, който обича разходките там.

Първи очевидци на появата на безглавия призрак в расо в атракционния парк били строители, които се занимавали с довършителни работи там. Отначало никой не им повярвал и даже ги обвинили, че са подпийнали. По-късно обаче един от собствениците се усетил, че това може да не е чак толкова лоша реклама, и решил да повика специалисти в областта на паранормалните явления. Идеята била те да кажат, че не са съвсем сигурни, но е възможно... Експертите обаче ги изненадали с категоричното мнение, че на това място има паранормална активност.

В съседство с днешния атракционен парк някога имало руини от старинно абатство, датиращи от 666 г. пр. н.е. При разкопките на грунта в дадената местност археолозите открили древни каменни гробове. В някой от тях вероятно е бил и монахът, който бил привлечен от развлеченията в парка. Но кой е бил той и по каква причина се е лишил от главата си, никой не може да каже.