0

Ж ивотът поднася всякакви изненади. Ингригата около смъртта на един таен агент от MI6 остава неразкрита.

Посещения в сайтове за хора с нетрадиционна сексуална ориентация, купища женски дрехи, модни списания и не на последно място – голото тяло на жертвата, натъпкано в сак. Всичко това поддържа непрекъснат журналистически интерес от 23 август 2010 г., когато трупът на сътрудник на британската спецслужба е намерен в апартамент под наем в елитен лондонски квартал. Така и не става ясно дали шпионинът е бил хомосексуалист, на каквато мисъл е навеждала обстановката в апартамента или убийците му са измислили перфектния план, за да го отстранят и да замаскират причините за смъртта му, като го дискредитират.

Намерения

Дългогодишната приятелка на агент Гарет Уилямс – Шан Лойд Джоунс, разказва пред британския таблоид The Mail on Sunday, че месец преди да срещне смъртта си, той е споделил с нея, че предстои да се заеме с някаква секретна задача. За целта той се сдобил с втори паспорт и чисто нова самоличност. Осем месеца преди да бъде убит, агентът бил специално обучен, за да влезе в ролята на шпионин. Преди да стане „друг човек”, Гарет възнамерявал да посети сестра си в Париж. Според приятелката му от детинство, това е едното обяснение за женските дрехи и обувки в дома му. Другото е, че те са били разхвърляни нарочно в дома му, като част от тях даже не са били разопаковани. Всъщност, това не е толкова трудно да се установи. Според полицията дрешките били дизайнерски и стрували най-малко 15 000 лири. В магазините би трябвало да са запомнили купувача, ако това наистина е бил Гарет. Пък и версията на разследващите, че евентуално може да е бил травестит, се пропуква от факта, че размерът на дрехите със сигурност не отговаря на мерките на Гарет. Стилистката Шан смята, че тя или някой от семейството му е щял да забележи, ако е имал хомосексуални наклонности. Или е щял да сподели за това, тъй като бил пределно откровен с нея и със сестра си. Нещо повече – според нея Гарет мечтаел за сериозна връзка и потомство, но имал известни проблеми в общуването си с жените. Сериозен комплекс му създавало заекването, особено когато е притеснен.

„Той беше щедър човек, дрехите са били предназначени за сестра му, а защо не и за мен”, допуска като най-вероятно Шан Лойд Джуонс. Женските списания пък му били необходими, защото трябвало да опознае света на модата заради последното си превъплъщение. Според Шан, за него това било вид изкуство. Той бил всестранно развита личност. Музиката му била голяма страст. Харесвал всички стилове – от класика до рап. Държал много и на физиката си и се поддържал в перфектна спортна форма. Тя уточнява, че не би имала нищо против, ако приятелят й е имал обратни наклонности, но това не отговаря на истината. Според нея е нямало нищо в личния му живот, което би провокирало убийството му.

Вундеркинд

Шан и Гарет се запознали в ранна ученическа възраст, когато възрастните открили математическите способности на момчето и ускорили обучението му. Така две години по-малкият от нея Гарет я застигнал. Вундеркиндът пишел домашните на всеки, който го помолел за това и не отказвал на никого, дори в случаите, когато се е събрал дълъг списък от чакащи. Било достатъчно да му се спомене някаква отдалечена дата, и той на мига изчислявал на ум в кой ден от седмицата се е паднала. Феноменалните му способности не го карали да се възгордява – той бил достъпен и земен.

След училище пътищата им се разделили, но през 2006 г. се срещнали и възобновили приятелството си. Оттогава се срещали и чували по телефона най-редовно. По време на последната им среща той носел със себе си черно куфарче, в което забелязала документи и два паспорта. „Той ми довери, че изучава новата си самоличност – спомня си Шан.- Тогава това ми се стори много объркано”. Въпреки това приела без резерви твърдението му, че ще е „недостъпен” в следващите девет месеца. Шан решила, че това се вписва в шпионския образ на нейния приятел. Тя не предполагала, че кариерата на Гарет като таен агент ще приключи по такъв ужасяващ начин. И не допускала изобщо, че ще се налага да опровергава слухове за него.
На 23 август 2010 г. полицаи нахлуват в тайната щаб-квартира на Гарет в централен Лондон. Те откриват започналия да се разлага вече труп, натъпкан в голяма червена спортна чанта. Още в самото начало разследващите тръгнали да разследват една определена посока – че убийството е на гей основа. В апартамента били намерени номерата на два бардака, предлагащи хомосексуални партньори. Според съседите 31-годишният мъж нямал много посетители. Но малко преди времето на предполагаемата му смърт, пред вратата била забелязана жена със средиземноморска външност. Чрез лаптопа на Гарет, който бил поставен на масата, полицаите установили, че той е посещавал пет сайта със садомазохистична насоченост. Но не е изключено някой друг да е пипал компютъра му, за да наведе разследващите на желаната мисъл. Както и е станало.  

Полоний

Извън всички тези подробности, най-голяма остава интригата около причината за смъртта му. По време на аутопсията не били открити никакви следи от опиати и никакви признаци за насилствена смърт. Една от версиите, коментирани в пресата е, че е бил убит с полоний. Журналисти и експерти определят убийството като перфектно. Убиецът или убийците прикрили всички следи от присъствието си в апартамента. Те дори не си направили труда да имитират обир. Ако е имало нещо, което е трябвало да вземат от апартамента, то това не е бил лаптопът и телефоните на агента, които били оставени показно на масичката в хола. Сякаш, за да насочат на всяка цена вниманието на разследващите към въпросните сайтове.

Гарет посветил целия си живот в служба за страната си. Той бил признат като талантлив дешифровчик и работил 10 години за Британската щабквартира по наблюдение на комуникациите (GCHQ), преди да премине към външното разузнаване MI6.

Уикипедия, архив

Репутация

“Може да се кажат много неща за всеки човек. Аз не признавам нищо от това. Той беше пълна противоположност на всичко, което се изписа и каза за него”, категорична е Шан. Всички инсинуации около смъртта му не само не разрушили репутацията му пред нея. Тя, както и родителите на Гарет – Йън и Елън, и сестра му Чери, приемали болезнено всичко това. „Беше ужасно за всички, но особено за семейството му. Те бяха на предела на силите си, ако трябва да сме честни. По принцип не празнуват Коледа и не ходят много напред-назад, но последните разкрития направиха всичко още по-лошо за тях. Те бяха напълно сломени от приказките за един Гарет, когото не познават изобщо. Той беше прекрасен човек, истински джентълмен от класа. Имаше превъзходно чувство за хумор. Той беше очарователен, чувствителен, великолепен човек. Действително, той беше един на милиони”, коментира приятелката му от детинство. Тя продължава: „Гарет имаше много лек характер. Нищо не можеше да го изкара от равновесие. Не отказваше услуга. Той не беше отшелник и не оставаше сам. Обичаше това, което правеше и цъфтеше. Той беше трудохолик.

Това го съхраняваше щастлив и доволен. Когато не беше на работа, аз бях човекът, който прекарваше най-много време с него. Размишлявах всеки ден какво в личния му живот би могло да стои зад смъртта му. Но знам, че тече разследване и в този смисъл трябва да сме отворени за всички възможности. На 100 процента е сигурно, че работеше за MI6. Аз и семейството му уважаваме ролята, която изпълняваше. Но аз лично не мисля, че някога ще получим отговор какво точно се е случило”.