0

С амо за 10 дни е записала дебютния си албум „Губя те бавно“ певицата Гергана, която тази седмица празнува рождения си ден. Постижение - достойно за рекордите на "Гинес"

Баладата на Тодор Димитров - Токича я превърна само за една нощ в една от най-ярките звезди на попфолка, а заради кукленската й визия я нарекоха Барбито на лекия жанр. В края на следващата 2023 г. ще се закръглят две десетилетия от старта на кариерата й, както и на рекорда за най-бързо направен албум, който продължава да бъде ненадминат. 

Сливи

Ето и предисторията, разказана от самата Гергана: „Всичко започна от моята съученичка Таня. Тя ми каза, че има прослушване в "Про мюзик" и ме окуражи да опитам: "Имаш си глас, имаш си дарба - пробвай се". Тя даде на Токича касета с мое изпълнение. След няколко дни той ми се обади и ме покани на запис в "Пайнер" студио. Изпях две народни песни - едната беше любимата ми "Не казвай, любе, лека нощ", и две поп-фолк - една на Деси Слава и "Обичай ме" на Анелия. Токича ми каза, че има нещо в мен, че влагам чувство, че имам глас и че ще направим нещо заедно. Така се появи "Губя те бавно". Песента страшно много ми хареса, когато я чух още първия път. Отделихме страшно много време на записите - не си спомням колко точно, но беше много... все пак първа песен, искахме да я изпипаме до последния детайл. И когато чухме готовия вариант, бях много доволна. Но не си казах: "Това ще стане хит", защото не съм аз човекът, от когото зависи коя песен ще е хит. Предпочетох да изчакам обратната реакция - на публиката, вместо да си създавам предварителна нагласа. Когато видяхме каква истерия настана, решихме да действаме бързо. И за 10 дни направихме другите 8 песни. Тогава прекарвах по няколко часа в студиото. По принцип ям много сушени сини сливи - знам, че са полезни за гласа. Още от музикалното училище ни отказаха от газираните напитки, не ям солети, фъстъци, семки. В началото ядях тайно, криех се от учителките ми Петя Петкова и г-жа Кордова“. 

Чорап

Известният футболист Стойко Сакалиев, който е братовчед на певицата, е първият слушател на „Губя те бавно“. „Винаги съм искала да постигна всичко сама. Затова бях скрила от родителите си, че ще се пробвам като певица. Чухме се със Стойко и му пуснах песента по телефона. Пазих записите в тайна от родителите си. Знам, че като говоря предварително и нещата не се получават, както аз искам. И двамата със Стойко сме доста суеверни. Той винаги ходи с обърнат чорап. "Губя те бавно" се откроява, защото тя е първата ми песен и направи най-голямата промяна в моя живот. Едва ли някоя друга песен може да повлияе по същия начин на кариерата ми, най-малкото защото съм популярна певица, от която хората изискват и очакват много. Щастлива съм, че майка ми успя да види моето голямо щастие като певица. Защото тя знаеше каква е мечтата ми от малка, колко много исках да пея. Знам колко много ми се радваше, когато постигнах успех. Знам и колко мъчно ми беше, когато не можа да дойде на моята промоция, защото беше болна“, споделя звездата. 

Театър

Видеоклипът на „Губя те бавно“ впечатли тогава с новаторство, а днес продължава да бъде емблема на попфолка и след 20 г. Гергана си спомня за реализацията му: „Снимките бяха във Велинград, а преди това аз си направих прическата и грима в София. Тръгнахме за Велинград и по средата на пътя Кремена (дясната ръка на Токича, в случая в ролята на стилист - б.а.) се сети да провери къде са тоалетите за клипа. Нямаше ги - бяхме ги забравили в София. Добре че с нас бяха едни нейни приятели, те се върнаха за дрехите, а ние пристигнахме във Велинград с порядъчно закъснение. Всички бяха вече там, чакаха ни видимо изнервени. И като разбраха, че дрехите ги няма и че трябва да чакаме още... Започнахме с четири часа закъснение. Снимахме и в театъра в родния ми Димитровград. Бях казала на много приятели, че ще снимам клип и ако искат да участват - са добре дошли. Дойдоха страшно много хора. Затова и аз дадох всичко от себе си - просто тези хора бяха много всеотдайни и ме провокираха и аз да се раздам. Виждах колко много ми се радва отстрани Токича и това ме стимулираше още повече. Моментът в театъра е любимият ми от целия клип“. 

Дебютира при Лечков

Първото участие на Гергана е в дискотеката на Йордан Лечков в Сливен „Империя“. „Бях много притеснена, но хората ме приеха страхотно и толкова ми хареса, че после и Нова година изкарах там - в асансьора между две участия“, спомня си певицата. Своите концертни изяви тя винаги започва и завършва с „Губя те бавно“. „Хората си я искат, кефят й се, понякога си я искат по повече пъти. Сещам се сега за едно участие с Райна. Започнахме в 11, а приключихме в 4 - не ни пускаха да си тръгнем. Повторих "Губя те бавно" сигурно 10 пъти. В началото винаги има един момент, в който хората ме оглеждат - особено ако досега не са ме виждали на живо. И така - в първата част им е нужно малко време да се отпуснат, а после започват да танцуват. Няма да забравя с какъв възторг ме посрещнаха на едно мое участие в "Горублянско ханче" - като ме видяха, и наскачаха. Забавляваха се през цялото време. За мен това е най-важното - хората да се чувстват добре с песните ми, да ги предразположа с поведението си. Старая се на живо участието ми да изглежда като в клипа на "Губя те бавно". Хората очакват това от мен и ми се радват“, добавя тя.