0

Т оплите месеци наближават. През този сезон дизайнерите ще наложат с пълна сила една любима тенденция – лена, във всекидневната, но елегантна визия. Противно на очакванията ярките и наситени цветове ще бъдат изместени от пастелните нюанси, а в колекциите на едни доказали се имена на подиума основни ще бъдат белият и синият цвят. Единственият шанс да се разчупи изчистената визия е чрез налагането на фино райе – декорация, която ще се среща предимно в дамските предложения.

Линия

Бялата свободна риза е №1 и в това няма никакъв спор. Мъже, жени и деца я предпочитат, тъй като създава усещане за чистота и не привлича слънчевите лъчи, подобно на тъмната палитра например. Най-хитови ще бъдат моделите с широка кройка, с дължина на ръкавите до китките или под лактите, яките при дамите ще бъдат обемни, докато мачовците ще разчитат на попските линии. Копчетата ще са незабележими, т.е. прозрачни, бели или в цвета на материята. Джобовете са позволени, стига да не привличат прекалено внимание. Дължината на самата риза може да стига и до бедрата, при дамите това са така популярните ризи тип рокля, те се носят на голо през юли и август или пък с клин през по-прохладните месеци в годината. Модни ще са и топлите цветове като бежово. Всъщност това е цветът, който завладя света и от няколко години насам не пуска първото място по търсене и добри отзиви.

Комбинация

Мъжете ще имат една идея повече свобода, те ще могат да избират различни цветове за сметка на много по-опростения модел. Това обаче не е минус, той като за разлика от представителките на нежния пол господата желаят стил и комфорт, като особено много държат на второто. При тях ръкавите отново ще се навиват, което ще им позволи да носят ризите си от лен както със по-спортни къси панталони, така и с дълги.

Ленът се харесва от дизайнерите, както и от купувачите, а причината е много проста – естествената материя стои леко върху кожата и не я запарва. Дишащите свойства са едно от основните й предимства и това неслучайно я отвежда както на подиума с висша мода, така и като основен избор при всекидневната или офис визия.

Не е тайна, че ленът се съчетава с дрехи в различни стилове, и то успешно. Възможността за повече комбинации определено привлича купувачите, които са фенове на множеството вариации в гардероба.

7 предимства на материята

Отчитат се основно няколко предимства, разбира се, на първо място са вече известните качества като здравина и дълъг живот на дрехите от лен, на второто място се нарежда бързото съхнене на материята и поглъщането на влагата. В съвремието много хора страдат от кожни проблеми, алергични са или имат чувствителна кожа, ленът е антибактериална материя и възможно най-добрият избор за предстоящите месеци. Поддържа се лесно, защото трудно се зацапва, не задържа бактерии. Последна, но не по важност точка е, че растението, от което се набавя платът, е щадящо към природата – за отглеждането му се използва много малко вода, като дори се смята, че разчита на дъждовно напояване.