0

Н ашата планета все още ревниво пази тайните на своята история и древни цивилизации. През отминаващата година обаче Фортуна бе благосклонна и позволи на археолозите да надникнат отвъд завесата на еоните. В момента световните класации за археологическите открития на 2023-та се оглавяват от едно, свързано и с българските земи. Археолози и биоантрополози, изучаващи паралелно няколко неолитни гробни могили в България, Румъния и и Унгария, намериха доказателства, че първите конници в света са се появили на запад от Черно море и в нашите земи. В тази връзка снимки на първите ездачи от гробниците в село Маломирово, община Елхово, обиколиха света.

Изследователите, които проучват скелетните останки в кургани - надгробни могили на 5000 години - откриват доказателства, че някои от неолитните хора са яздили коне. Констатациите запълват празнина в две основни времеви линии за връзката на човечеството с тези животни: първите доказателства за опитомяване на коне (преди около 5500 години) и първите теглени от коне колесници (преди 4000 години).

Това е важна страница в историята на човешкото развитие, тъй като използването на конете като транспорт е повишило мобилността, подобрило е търговските и културните връзки между различните групи, а също така е променило начина за водене на стопанство и военните дела. Предполага се, че първоначално конете са били опитомени заради месо и мляко, но скоро тяхната сила е започнала да се използва за транспорт.

Маломирово

Покрай одриския златен венец в други погребални могили край село Маломирово са разкри скелети на ездачи, които са принадлежали на Ямната култура. Счита се, че ямнайците са мигрирали от Понтийско-Каспийските степи, за да намерят по-зелени пасища в териториите от днешни Румъния и България до Сърбия и Унгария.

Откритите скелети показват, че тези скотовъдци са били ездачи. За това свидетелстват някои специфични места за закрепване на мускулите в краката, промени във формата на бедрените стави, дегенеративни процеси на прешлените от редовното движение на тялото нагоре и надолу и някои травми, показващи падания, ритници от копита или ухапвания от коне. „Като цяло хората от Ямната култура показват изключително добро здравословно състояние“, разкриват антрополозите.

Мъртво море

Друго изумително откритие в световен план стана известно като мечовете от Мъртво море. Миналото лято археолози попадат на 4 такива оръжия в една от пещерите в Юдейската пустиня. Артефактите са датирани от I-III век. Това време съвпада с борбата на юдеите срещу Римската империя. Вероятно бунтовниците са се крили в тези пещери преди или след някое от известните въстания. Любопитното е, че специфичният микроклимат на пещерите е съхранил дървените и кожените елементи на оръжията, които иначе първи изгниват. Това прави мечовете в комплект с дръжките и ножниците им едни от най-добре запазените експонати от тази епоха.

Израелските колеги на Индиана Джоунс попадат на находката случайно, след като първо намират пилим – връх на римско копие в същата пещера, югоизточно от Йерусалим. След това идват с металдетектори, които претърсват основно цялата скална галерия. Така откриват четирите меча сякаш забити в сталактитите. Изказва се хипотезата, че оръжията вероятно са били скрити там от еврейски бунтовници по време на въстанието на Бар Кохба, между 132 и 136 г. Иначе на фона на поредната война в Ивицата Газа сега това бе само доказателство, че кръвопролитията в Светите земи не са спирали от дълбока древност.

Амур

През годината бял свят видя и една доста по-романтична находка. Текст върху плочки от 2500 г. пр. Христа вече се счита за най-ранното доказателство за човешки интимни целувки. Описанието дължим на Древна Месопотамия – названието на ранните човешки култури, съществували между реките Ефрат и Тигър в днешен Ирак и Сирия.

Панк Арбюл и Софи Расмусен, учени от два университета в Копенхаген и Оксфорд, изследваха клинописното писмо върху глинените плочки. Според древните целуването се извършва основно след сексуални актове, като двойките обръщат внимание на устните си, за разлика от целуването на други части на тялото.

Целуването обикновено е акт, в който участват женените двойки, но неженените хора също биха се целували, когато са влюбени, макар и по-рядко. Анализът на тандема Арбюл - Расмусен постави най-старата известна целувка на 4500 години. Предишни академични доказателства от южноазиатски текстове предполагаха, че интимната целувка по устата е само на 3500 години.

Хирургия

От векове вървят хипотези, че нашите праотци са познавали хирургията и дори са правили мозъчни операции. Има дори теории, че извънземните са ни дали това познание. Такива данни бяха открити преди време в цивилизацията, обитавала мистичното плато Наска на южното крайбрежие на Перу. Миналия февруари един медицински случай на 3500 години наля вода в мелницата на тази фантастична теория. Проучването изследва останките на двама знатни братя, живели през бронзовата епоха в някогашния град Мегидо. Екипът от археолози установи, че братята са страдали от хронично заболяване и един от черепите им е имал отрязано парче в очевидно ранна мозъчна операция.

Както е отбелязано в изследването, това е най-ранната регистрирана процедура за трефиране (за освобождаване налягането в главата), което датира мозъчната интервенция някъде през XV или XVI в. пр. н. е. Макар да е интересно, че изобщо е бил направен опит за тази драстична процедура, ясно е, че технологиите и познанията в областта на медицината все още не са били на такова ниво, че хирурзите да успеят. Но, от друга страна, индивидът е живял удивително дълго, което също смущава учените. Авторите на изследването отбелязват, че пациентите са имали лезии и възпаления по мембраните на костите, което сочи за проказа. Предполага се, че мозъчната хирургия в онази епоха е била достъпна само за богатите. Иначе нямало как хората да имат толкова дълъг живот със следите от заболявания, открити при проучването на останките им.

Леден човек

Бумът в последно време на генните технологии позволи през 2023 г. да видим по нов начин „Ледения човек“. Така е известна мумията Йотци, която бе открита отлично запазена в ледниците на Алпите на австрийско-италианската граница.

Напредъкът в дешифрирането на генома на праисторическите европейци (най-вече от скелетни останки) доведе до пробив по въпроса за родината на мумията. Защото по този начин учените имаха възможност да сравнят генетичния код на Йотци с неговите съвременници. Според резултатите от анализа геномът на Йотци, живял преди 5300 години, съдържа "необичайно висок дял" от гени, общи с гените на първите фермери от Анадола. Остава загадка как Леденият човек е стигнал от Анадола до Алпите, при това без геномът му да се смесва с този на други събирачи или ловци. Установи се още, че Йотци е с по-тъмна кожа от съвременниците му европейци. И въпреки че според генома му е имал предразположение към затлъстяване и диабет, не е страдал от тези заболявания благодарение на здравословния си начин на живот. Данните сочат, че е бил висок малко под 1,60 метра, тежал е около 50 кг и е бил убит от стрела около 45-ата си година. Бил е плешив. Йоци се съхранява в хладилна камера в Археологическия музей в Болцано, Северна Италия, където е магнит за туристите.

Откриха храм от строителите на Петра

През август италианските археолози се натъкнаха на уникален подводен храм на 2000 г. до Неапол. Авторите на градежа са набатеите - посветен в тайните на архитектурата и доста трудолюбив арабски народ. Именно той сътворява и приказния град Петра в Йорданската пустиня, тогава столица на Набатейското царство (III-I век преди новата ера).

Набатейците са били известни и като ненадминати търговци от пустинята. Те са снабдявали римляните с изделия на лукса от Изтока. Стоките са пристигали на пристанището Путеоли (днес Поцуоли).

За свои религиозни нужди набатеите вдигнали и храм. Той е стоял на брега и е бил потопен при земетресение и изригване на вулкан.

Открит е и уникален надпис на латински върху мрамор. Той разказва как двама търговци на име Захду и Абделге предложили две камили на бога Душара, вероятно за да им помогне в рисково пътуване по море.

Пак през отминаващата година бе направена и уникална 3 D реконструкция на жена от тази изчезнала и доста мистериозна цивилизация, обитавала днешна Йордания, Палестина, Израел, Сирия и Саудитска Арабия.