0

И сторията на спорта датира от много хилядолетия. Повечето от най-ранните спортове на човечеството са се развили покрай пристрастяването към различни дейности, нуждата от висок адреналин и необходимостта от използване на оборудване за оцеляване. Много от съвременните спортове, които се следват активно днес, водят началото си от най-ранните цивилизации на света. Ето седем спорта, които имат изненадващо стар произход.

1. Хвърляне на копие

Хвърлянето на копие е един от спортовете, които са част от Олимпийските игри от 1906 г. и е важен компонент на турнира днес. Този спорт е въведен за първи път в най-голяма степен на Олимпиадата през 708 г. пр.н.е., известна още като древногръцката олимпиада. Интересното е, че копията, използвани в спорта днес, са много по-тежки от тези, използвани в ранните дни на спорта.

2. Хокей

Произходът на хокея може да бъде проследен назад до Древна Гърция. Някои от намерените гравюри, датиращи от 600 г. пр. н.е., показват хора, играещи с извити пръчки и топка.

Смята се, че думата "хокей" е използвана за първи път през 1363 г. от Едуард III в Англия. Спортът придобива огромна популярност в Азия и се превръща в един от най-популярните спортове в света. Хокеят на трева също е много подобен на Бейкоу (произнася се „Бей-Ко“), древен спорт, игран в Монголия през последните 1000 години. Бейкоу означава „пръчка с извит край“.

Хокей на трева се играе за първи път на летните олимпийски игри през 1908 г. и оттогава се превръща в редовна и популярна част от събитието.

3. Гимнастика

Гимнастиката възниква в Древна Гърция около 500 г. пр. н.е., където се използва за военно обучение. По време на гръцкия елинистически период (около 323 г. пр. н.е. - 31 г. пр. н.е.) спортът става доста популярен и гимнастиката в крайна сметка е включена в Олимпийските игри. Дори римляните са използвали гимнастика за тренировъчни цели, след като са нахлули в Гърция. Олимпийските игри обаче са забранени през 393 г. сл. Хр., а през следващите години гимнастиката е практически забравена.

Твърди се, че двама немски лекари - Йохан Фридрих Гуцмутс и Фридрих Лудвиг Ян, са възродили гимнастиката, когато са създали тренировъчен режим за момчета, който включва хоризонтална греда, успоредка и стълба. По-късно този режим се превръща в истински спорт и влиза в Олимпийските игри през 1896 г. Оттогава гимнастиката е най-очакваната и важна част от събитието.

4. Стрелба с лък

Стрелбата с лък е била важна част от човешката история, а лъкът и стрелата се смятат за изобретени около 20 000 г. пр. н.е. (към края на горния палеолит). В първите векове стрелбата с лък е била използвана за лов. Доказателства за това могат да бъдат намерени в историята на различни култури. Известно е, че древните египтяни, възприели стрелбата с лък около 3000 г. пр. н.е. за лов и война, са първите хора, които редовно използват лъкове и стрели.

Персите, индийците, както и китайците и японците, са сред другите ранни цивилизации, които са използвали стрелци в своите армии. Стрелбата с лък дебютира като олимпийски спорт през 1900 г. и е важна част от турнира от 1972 г. насам.

5. Бягане

Тъй като не изисква никакво оборудване, бягането се счита за най-стария спорт в света. Почти невъзможно е да се определи точното време, когато бягането се е развило като спорт, но се смята, че хората са започнали да бягат преди около четири и половина милиона години. Пещерите Lascaux във Франция изобразяват едно от най-ранните представяния на бягане, датиращо отпреди около 15 300 години (по време на горния палеолит).

Първото регистрирано състезание по бягане е проведено в Ирландия през 1829 г. пр. н.е. На първата в историята Олимпиада през 776 г. пр. н.е. пешеходното състезание е първото наблюдавано събитие. Сега бягането се е превърнало в истински спорт и е част от множество спортни състезания по света.

6. Плуване

Хората плуват от много хиляди години. Някои от най-ранните изображения на тази дейност са открити в праисторически рисунки от Югозападен Египет – Пещерата на плувците на платото Гилф Кебир. По това време плуването е било начин на оцеляване, а не развлекателна дейност. И въпреки че хората плуват от праисторически времена, то се превръща в активен спорт едва през 1800 г.

Англия е първата страна, признала плуването като развлекателен и състезателен спорт. През 1800 г. различни състезания по плуване се провеждат в изкуствени басейни в различни части на Англия. През 1896 г. плуването става част от Олимпийските игри.

iStock

7. Борба

Борбата е древен спорт и за първи път е изобразена в пещерни рисунки във Франция преди около 15 000 години. Много артефакти, принадлежащи на Вавилон, показват древни бойци в действие. Смята се, че древните египтяни също са практикували борба, тъй като няколко картини в гробниците в Бени Хасан изобразяват сцени на борба.

Гръцката борба е известна форма на бойни изкуства през древногръцкия период (1110 - 146 г. пр. н. .). Историците смятат, че първите участници в този спорт се появяват на 18-ата олимпиада през 704 г. пр. н.е.