0

Х върлена ръкавица, сабя, рапира, пистолет, в краен случай и нож. В минали векове главният прокурор Иван Гешев и заместникът му Борислав Сарафов вероятно щяха да използват такова оръжие. Край тях щяха да се навъртат техните адютанти. И честта на единия от двамата щеше да бъде защитена и възстановена. Има много напудрени описания на класическия дуел в литературата, където това е занимание преди всичко на представители на аристокрацията.

Днес целокупната общественост наблюдава мушкане с въображаема рапира между двама души, които нямат чак такова основание да се сърдят един на друг за накърнена чест, а и битката им не е равнопоставена. Затова и дуелът между тях не е каквото е. А има привкус на театрален реквизит и размяна на реплики, изрепетирани набързо в гримьорната.

Бутафория ли е конфликтът между главния прокурор и заместника му? Какво налага да си разменят задочно реплики, вместо да се видят и да си кажат открито очи в очи какво мислят? Ще могат ли да продължат да работят заедно, ако между тях има някакво напрежение? Каква линия на поведение ще заеме заместникът, ако тръгне заявената от кандидата за премиер на ГЕРБ Мария Габриел процедура по отстраняването на Гешев?

Въпросите са много, догадките още повече. Но всичко това тръгна от неяснота около фактите за инцидента с колата на главния прокурор. Седмица след взрива нямаше отговор дали Гешев е бил със семейството си по време на взрива. Точно тази игра по тънката струна се превърна в лайтмотив за много от коментиращите. 

Край на спекулациите по темата сложи самият Иван Гешев в интервю за БНТ: „Бях със служители от НСО, както съм почти всеки път. И причината да отговоря на вашите въпроси е, че явно тече опит за подменяне на основния въпрос. А основният въпрос е нормално ли е до кола на главен прокурор на страна от Европейския съюз да се произведе атентат и взрив и в кои години живеем, в кои години се връщаме“.

Последва обяснение откъде е дошло недоразумението, че и семейството на Гешев е било с него по време на атентата: „Аз комуникирах неформално с ваши колеги със съобщения. Те ме попитаха как съм. Аз написах, че съм добре, но се притеснявам за децата си. И това мисля, че е нормалната реакция на всеки нормален човек в този момент. След това започнаха различни импровизации в медиите, че съм бил със семейството си, което наложи да съобщя във Фейсбук, че не съм правил и няма да правя официални изявления по случая. Но явно това се оказа недостатъчно“.

Последва реакция на Сарафов, който за втори път се разграничи от началника си. Този път с думите: „Не е моя грешката и аз не желая да нося отговорност за чужди грехове и в този смисъл казаното от мен, че семейството на г-н Иван Гешев е било в автомобила заедно с него по време на взрива, е провокирано, именно защото той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление“.

А на Сарафов, който освен заместник на Гешев е и директор на Националната следствена служба, му се наложи да влезе в обяснителен режим, след като министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев разобличи първоначалната версия за взрива, оповестена от него, Гешев и говорителката му Сийка Милева.

„Ако г-н Гешев имаше желание да внесе пояснение и да поправи моята грешка, можеше да го направи още същия ден в свое изявление, с което да внесе необходимата яснота и да преустанови и избегне манипулациите по темата. Това не беше направено, а мълчанието му даде повод за предизвикване на остра обществена дискусия и свободни интерпретации“, уточни зам. главният прокурор. Допълвайки, че това е довело до дискусия и политизация на този въпрос. Точно това е често повтаряща се фраза през годините на самия Гешев, който обича да казва: „Ние не сме играчи в полето на политиката“ и редовно се оплаква от опити за намеса в съдебната власт. 

Развръзката на конфликта предстои. По всичко личи, че главният прокурор е изпаднал в изолация и разчита единствено на подкрепата на колегите си във ВСС. Сарафов е напълно наясно с това, когато казва, че обмисля да внесе предложение за отстраняването на заместника му Ясен Тодоров, от когото може би е подведен. Така че реалният дуел засега се отлага. А скоро може и да няма нужда от него.