0

В Шеста неделя след Възкресението Господне (21 май) в храмовете се чете евангелският разказ за изцелението на сляпородения от Иисус Христос.

Събота

Иисус е в Йерусалим и в събота. Докато вървят из града, той и учениците му виждат просяк, който е сляп от раждането си. Учениците питат: „Учителю, кой е съгрешил - този човек или родителите му, та той се е родил сляп?“.

Тук Иисус отговаря на апостолите доста категорично: „Нито той е съгрешил, нито родителите му. Но стана така, за да се покажат върху него Божиите дела“ (Йоан 9:3).

Следователно нито мъжът, нито родителите му са се провинили в нещо, което да е причина за слепотата му. По-скоро в резултат на Адамовия грях всички хора се раждат несъвършени и са предразположени към различни недъзи, включително слепота. Но тази ситуация е възможност Иисус да покаже Божиите дела, както е правил и в други случаи, когато е лекувал болни.

Изцеление

Тогава Божият син плюе на земята и с плюнката си прави кал, слага малко от нея на очите на слепия и казва: „Отиди и се измий в къпалнята Силоам“ (Йоан 9:7). Мъжът отива и щом се измива, проглежда.

Съседите му и другите, които го познават като слепец, са удивени. „Това не е ли човекът, който седеше и просеше?“ - питат те. Някои отговарят: „Това е.“ Но други не вярват и казват: „Не, само прилича на него.“ А човекът заявява: „Аз съм“ (Йоан 9:8, 9).

Хората го завеждат при фарисеите, които също искат да знаят как е прогледнал. Мъжът им обяснява: „Той намаза очите ми с кал, аз се измих и прогледнах.“ Фарисеите би трябвало да се радват, че е излекуван. Вместо това обаче някои от тях осъждат Иисус, задето лекувал в деня, отреден за почивка: „Този човек не е от Бога, щом не спазва съботата.“ Други обаче казват: „Как е възможно грешен човек да върши такива знамения“ (Йоан 9:15, 16). Така че те са разединени.

Поради тези противоречиви мнения фарисеите решават да се обърнат към излекувания и го питат: „Какво ще кажеш за него, щом той ти отвори очите?“ „Той е пророк“ - отговаря човекът без капка съмнение (Йоан 9:17).

Неверие

Юдеите така и не искат да повярват. Те може би смятат, че Иисус и този мъж са се наговорили да измамят хората. Затова стигат до извода, че един начин да решат въпроса е да попитат родителите на просяка дали наистина е бил сляп. Накрая всичко е така, както изглежда – Иисус е излекувал човек, сляп по рождение.

Според тълкуватели на Библията всъщност Той извършил две чудеса: едно голямо и едно още по-голямо. Голямото чудо се състояло в това, че Господ отворил телесните очи на момъка и той от невиждащ станал виждащ.

Но по-голямото чудо било отварянето на духовните му очи, вследствие на което той повярвал в Христа като в Син Божий. Свети апостол Павел пише: “На невярващите... богът на тоя век е заслепил умовете, за да ги не озари светлината на благовестието за славата на Христа, Който е образ на невидимия Бог” (2 Кор. 4:4).

Секти

Но духовна слепота са секти, езически и сатанински култове, източни и западни суеверията в най-разнообразните им видове и форми като прераждане, карма, съногадателство и др., по които човек лесно може да залитне. По повод на суеверията свети Йоан Златоуст има едно блестящо изказване, което гласи: „Говорят за някакъв кръговрат и повтаряне на събитията, но това не е истина, както и гледането по звездите и други подобни предсказания не са нищо друго, освен лъжа, от която произлизат само неудачи и безумство. Доброто незнание е по-полезно от лошото знание. При последното трябва да се освободиш от предразсъдъка си, за да дойдеш едва след това до истината. Земята, на която няма нищо, е по-добра от тая, на която има тръни. Затова да не бързаме да узнаем всичко. Мнозина са останали непоправими само поради това, че в простотата си са приели лошо учение.”

Свети Петър

Не на последно място духовно слепи са лишените от християнски добродетели, които апостол Петър подрежда така: старание, вяра, знание, въздържание, търпение, любов (2 Петър 1:5-7). Апостолът добавя: „Ако тия добродетели ги има у вас и се умножават, те не ще ви оставят празни, нито безплодни в познаването Господа нашего Иисуса Христа. А у когото ги няма, той е сляп, късоглед и забравил, че се е очистил от прежните си грехове“ (2 Петър 1:8-9).

Оправдание

За никой православен християнин не е тайна, че светът около нас представлява една безчислена по брой армия от духовни слепци. И както когато се съберат на едно място много физически слепци, се блъскат и нараняват един друг, падат на земята и се тъпчат, така е и при духовно слепите. Оттук става ясно защо хората днес са толкова скръбни и нещастни; защо има толкова много кръвопролития и войни, суши, наводнения и земетресения; защо времето на Антихриста вече идва... И сред тази армия от слепци крачи Христос – Светлината на света, но колцина искат да бъдат излекувани от Него? Колцина съзнават, че са духовно слепи? И Господ пак казва: „Ако не бях дошъл и не бях им говорил, грях не щяха да имат; а сега нямат извинение за греха си“ (Йоан 15:22).