Д ва начина за направата на свински пържоли намираме на gotvetesmen.com.
Свинско в зелеви листа
Необходими продукти:
- 800 г кисело зеле
- 600 г вратни свински пържоли
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 1/4 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. млян кимион
Начин на приготвяне:
Вратните свински пържоли се измиват и подсушават добре. Натриват се от двете страни с червен, черен пипер и млян кимион. Всяка пържола се увива в голямо листо (или няколко по-малки) от кисело зеле. На дъното на гювеч се поставят 2-3 листа от кисело зеле, след което върху тях се нареждат увитите вратни свински пържоли. Гювечът със свинските пържоли в зелев лист се поставя в студена фурна, която се включва на 220 градуса. След достигането на 220 градуса, тя се намалява на 180 градуса и ястието се пече 60 минути. Готовите свински пържоли в зелев лист се оставят да се запекат на горен реотан по желание за 10 минути.
Панирани
Необходими продукти:
- 500 г свинско филе или бут
- сол на вкус
- млян черен пипер
- 4 средно големи картофа
- 1 яйце
- 1/4 връзка копър
- 50 г заквасена сметана
- 150 г кашкавал
- 1-2 с.л. брашно
- 2-3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на пържоли и лекичко се начуква. Овкусява се със сол и черен пипер. Картофите се обелват и се настъргват на едро. Към тях се прибавят яйцето, нарязания на ситно копър, сметаната, брашно и накрая се овкусява със сол. Пържолите се овалват в приготвената смес и след това се пържат в силно загрята мазнина. Панираните пържоли се поднасят топли, с поръсен отгоре настърган кашкавал.