Л ора и Стоян от „Бон Апети“ дават интересна идея как да се съчетаят две любими ястия – спагети и кюфтета с бял сос, и то така, че да имат подчертан български вкус, но все пак да си останат специалитети по италиански. Още на bonapeti.bg.
Кюфтета с бял сос върху спагети
Необходими продукти:
- 400 г спагети
- 2 филийки стар хляб
- 100 мл прясно мляко
- 4 с.л. краве масло
- 1/2 стрък праз
- 500 г смляно месо от телешка плешка
- 400 г гъби
- 300 г заквасена сметана
- 1/4 връзка копър
- сол и черен пипер на вкус
- 80 г твърдо сирене пекорино
Начин на приготвяне:
Хлябът се смила в блендер, докато се получат трохи. Празът се реже на ситно. Гъбите се белят и се режат на тънко. От пънчетата и обелките може да се направи бульон. В купа се смесват трохите, млякото, сол и черен пипер на вкус. Добавя се каймата. В тиган се загряват 2 с.л. масло и празът се запържва в него. След това половината се сипва в купата с каймата, а останалото количество се запазва за гъбите. Каймата се омесва хубаво с ръце. Оформят се 24 малки кюфтенца, които се пекат на 250 градуса с вентилатор за 12 минути. Пастата се сварява алденте в подсолена вода. В касерола се загрява останалото масло и гъбите се запържват в него. Прибавя се отделеният праз и се наливат 2 черпака от водата, в която се е варила пастата. След като се редуцира, се сипва сметаната. Щом кипне, се добавят кюфтетата и се поръсва наситненият копър. В съда с кюфтетата се сипва пастата, разбърква се и се поднася. Гарнира се с настъргано пекорино.