П рибавете повече зеленчуци и ще получите вкусна запеканка. Това е едно от основните правила. Доматите и техните консервирани варианти винаги са идеално предложение в случая, личи си от идеите в колекцията на az-gotvia.bg.

С патладжани

Необходими продукти:

  • 3 патладжана
  • 2 тиквички
  • 1 глава лук
  • 2 пиперки
  • 6 скилидки чесън, счукани
  • 2 с.л. олио
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • копър
  • 100 г настърган кашкавал
  • 400 г доматено пюре
  • 2 яйца
  • зехтин за зеленчуците за печене

Начин на приготвяне:

Нарязаните на дълги филийки патладжани посолявам и заливам със студена вода за 20 минути да си пуснат горчивия сок. Изливам водата и подсушавам с кухненска хартия. Подреждам с леко застъпване в тава с хартия за печене, малко посолявам, леко поръсвам със зехтин и пека в силна фурна около 30 минути. Веднага след тях във фурната слагам друга тава с тиквички, посолени, поръсени леко с брашно и червен пипер и пак леко със зехтин отгоре. За тиквичките са необходими 20 минути за запичане. Докато се запичат тиквичките и патладжаните, в тенджера на среден огън в малко олио задушавам ситно нарязан лук, след леко сменяне на цвета добавям и пиперките, нарязани на кубчета, да се задушават заедно с лука. Когато са готови и добре задушени, към тях добавям малко от счукания чесън. Започвам да редя на пластове: На дъното поръсвам малко с доматено пюре, поставям ред от изпечени патладжани и пак малко поръсвам с доматено пюре. Задушените лук и чушки разделям на три или четири части, от които сипвам след всеки ред от тиквички или патладжани. И така – докато свършат продуктите. (Аз имах половин буркан нахут в хладилника и 5 пластинки от топено сирене за сандвичи. Сложих ги на места за вкус и не съжалявам. Получи се невероятно вкусно ястие.) Най-отгоре завърших с доматено пюре и запекох за 20 минути в силна фурна. Залях със смес от 2 яйца, настъргания кашкавал, копър от фризера, малко сол и останалата по-голяма част от счукания чесън. Всичко това смесих в купа и разпределих навсякъде отгоре. Допекох за още 10 минути до златисто. Стана голяма вкусотия.

С ориз

Необходими продукти:

  • 2 тиквички
  • 2 глави лук
  • 1 ч.ч. ориз
  • 4 скилидки чесън
  • 2 домата
  • 1 връзка копър
  • 1 кубче зеленчуков бульон
  • сол
  • половин пакетче краве масло

Начин на приготвяне:

Половината масло се разтопява в тавичка. Тиквичките се нарязват на малки кубчета, а лукът – на ситно. Слагат се в тавичката заедно с чесъна. Запичат се в предварително загрята фурна за 20 минути. След това се добавят нарязаните домати и оризът. Заливат се с 3 ч.ч. бульон, приготвен от кубчето. Слагат се подправките на вкус и останалото масло. Разбърква се и се пече в умерено загрята фурна.