0

П рилича на роботизиран паяк или на детска игра. Няма да заподозрете, че е филмова камера, защото е без обектив и матрица.

Датски инженер създаде тази екстравагантна камера, която "прави снимки" с помощта на изкуствен интелект (AI).

Бьорн Карман е разработил устройството Paragraphica, което е способно да генерира изображение от текстово описание на околната среда. Джаджата може да покаже "снимания" обект в някои подробности според времето, местоположението, времето на деня, температурата и местата наблизо. Paragraphica използва информация от отворени източници, а невронната мрежа Stable Diffusion генерира резултата.

„Полученият кадър не е просто моментна снимка, а сложно и подробно отражение на мястото, на което се намирате, и се съобразява с това как AI моделът „вижда“ това пространство. Интересното е, че снимките улавят някои настроения и емоции, но никога не изглеждат точно като мястото, на което бяхме“, каза Бьорн Карман на официалния си уебсайт bjoernkarmann.dk.

Корпусът на Paragraphica е 3D отпечатан, а вътре е инсталиран компютър Raspberry Pi 4. Карман добавя, че можете да изпробвате такава камера виртуално на неговия уебсайт.

Междувременно чешка компания пусна пръстен, който пулсира в ритъма на сърцето на любимата. Приспособлението HB Ring на стойност £400 ви позволява да усетите сърдечния ритъм на партньора си в реално време. За да направите това, трябва да щракнете двукратно върху декорацията и телефонът на втората половина трябва да е свързан към интернет.

Устройствата са свързани едно с друго чрез приложение, което улавя сърдечния ритъм на носещия ги. Също така необичайният аксесоар мига по ръба с червена линия, която е малко като електрокардиограма.

Интелигентните бижута се предлагат в различни цветове, включително имитация на розово злато. Някои двойки вече избират HB Ring като сватбени халки, но те трябва да бъдат свалени, за да се заредят, пише Daily Mail.

Автор: Кристи Красимирова