0

Превива цирка кръглият си гръб

щом клоунът танцува неуморно

но външността излята във калъп

разпада се в тясната гримьорна

Папараци отстреляха легендарния актьор Джак Никълсън с кадри, които предизвикват сълзи у милиони негови фенове по света. Подпухнал и занемарен, той е неузнаваем. Звездата попада в обектива за пръв път от година и половина. И гледката е разтърсваща.

gettyimages

Преди дни Джон Джоузеф (Джак) Никълсън навърши 86. „Клоун на випуска“ в гимназията, изиграл съвършено всякакви роли на ексцентрици и откровени психопати, сега виждаме лицето под маската – тъжно и уморено, без характерния в очите му блясък. Джак Никълсън се раздели с киното официално, след като започна да забравя репликите си. Той е с тежка форма на деменция и болестта прогресира. А резултатът е виден от кадрите, които папараците уловиха на балкона на къщата му в Бевърли Хилс, Калифорния.

Няма цена, която да оправдае тези снимки. Те са равносилни на убийството на един символ. Зрителите искат да помнят Джак Никълсън с ролите му в „Полет над кукувиче гнездо“, „Волният ездач“, „Китайски квартал“, „Пет леки пиеси“, „Професия репортер“, „Сиянието“, „Пощальонът звъни винаги два пъти“, „Честта на фамилията Прици“, „Вещиците от Истуик“, „Вълк“, „Колкото толкова“, „Батман“, „Ритни камбаната с финес“ и още, и още. А не като изтощен и похабен посивял старец, потънал в самота и забвение.

Във всеки негов образ има доза безумие, но и чар. Има 12 номинации за „Оскар“ и три статуетки: две за най-добра роля като Рандъл Макмърфи в „Полет над кукувиче гнездо“ и Мелвин Юдал в „Колкото толкова“. В колекцията му от награди има седем „Златни глобуса“. През 1994 г. става най-младият актьор в историята, удостоен с наградата за цялостен принос на Американския филмов институт.

Детство

Джон се появява на бял свят на 22 април 1937 г. в Манхатън. Майка му е 18-годишна танцьорка, в чиито жили тече ирландска, английска и немска кръв. Шест месеца преди раждането му, Джун се омъжва за свой колега, шоумена Доналд Фурсило.

Дребен проблем – той вече е женен. Въпреки това, предполагайки, че именно той е бащата, се съгласява да поеме издръжката на детето. Баба му и дядо му не се съгласяват и взимат бебето. Чак на 37 той ще разбере, че те не са му родители. През всичките тези години е смятал Джун за своя сестра. Бащинството също е под въпрос. Истината е, че тази, която го е родила, не е била сигурна от кого е. Може таткото да е нейният мениджър Еди Конг, може и да е друг. А Джак не се съгласява на ДНК тестове, защото тази информация не му е необходима.

Като дете пее в църковния хор. Участва активно в живота на църковната общност, към която принадлежи баба му, но в гимназията се отдалечава от религията. Впоследствие той многократно спомена, че не се смята за атеист, но не можете да го наречете и запален църковник. „Моля се само когато бягам“, шегува се Никълсън. През 1992 г. актьорът стига до заключението, че е агностик.

На партито за завършване на училището през 1954 г. неговите връстници единодушно го признават за клоун на випуска. Много по-късно училището инициира награда за ученици, които напредват в актьорството, и я кръщава на Никълсън.

Кариера

След като завършва гимназия, Никълсън се премества в Лос Анджелис с твърдото намерение да пробие във филмовия бизнес. Първо е работил като помощник за анимационните легенди Уилям Хана и Джоузеф Барбера. Скоро студиата обръщат внимание на неговите артистични способности и му предлагат позиция като помощник-аниматор, но Джак, който се стреми към актьорството, отказва.

Пътят към киното за Джак Никълсън е открит през 1958 г. от режисьора на филма Cry-Baby Killer на Роджър Корман. Никълсън дебютира в главната роля на млад престъпник, който започва да се паникьосва след убийството на тийнейджъри. Две години по-късно Никълсън получава друга роля, също с асоциален елемент, отново във филм на Корман. В The Little Shop of Horrors Джак се превръща в перверзник, който се радва на зъбобола.

По-късно той участва в снимките на филма "Страх" и дори сяда на режисьорския стол вместо Корман, но само за един ден. Впоследствие той работи с Корман и върху The Raven (1963) и The Valentine's Day Massacre (1967). През втората половина на 60-те години написва два сценария за режисьора Манте Хелман и участва във филмите по тях: „Огън за убийство“ и „Бягство до никъде“ (1966).

Тези роли не му донасят слава и през 1967 г. Никълсън решава, че ще постигне по-голям успех в областта на писането. През същата година той написва сценарий, вдъхновен от ЛСД, за филма The Trip, с участието на Питър Фонда и Денис Хопър. Опитвайки се, той започва да композира сценария заедно с Боб Рафелсън. Тяхното сътрудничество довежда до мюзикъла Head, в който участват членове на The Monkees.

Освен това Никълсън участва в избора на саундтрака към филма. Но пробивът му в киното е с ролята на алкохолизирания адвокат Джордж Хансън, която изиграва във „Волният ездач“. За нея получава и първата си номинация за „Оскар за най-добра поддържаща мъжка роля“. Следват образите, с които светът го откри и обикна. Ако трябва да откроим само един образ от тях, ще се затрудним. Все пак нека е Жокера от „Батман“. И други се пробваха, но Джак Никълсън е най-добрият.

Личен живот

Самият Джак Никълсън поне докато разговаряше с медиите, твърди, че е спал с две хиляди и повече жени. Но минава пред олтара само веднъж – с актрисата Сандра Найт, с която се снимат заедно във филма "Страх". През 1963 г. тя ражда дъщеря на актьора - Дженифър. Бракът им продължава 6 години: от 1962 до 1968 г. Той има общо пет деца от четири жени.

През януари 2013 г. неговият приятел Питър Фонда съобщава на пресата, че Джак Никълсън се оттегля за почивка. Оказва се, че това е свързано с прогресираща загуба на паметта, която му пречи да наизустява ролите. По тази причина му се налага да откаже роля във филма „Небраска“, където по ирония на съдбата трябва да играе персонаж с алцхаймер.