0

Ч аровен и аристократичен, леко присмехулен и дистанциран, този образцов джентълмен е магнит за жените, които обожават изтънчената му визия и игра.

Неговата визитка е Мистър Дарси - първо в минисериала „Гордост и предразсъдъци”, а после и Марк Дарси в „Дневникът на Бриджит Джоунс“, „Бриджит Джоунс: На ръба на разума“ и „Бриджит Джоунс: Бебе на хоризонта“. Английският актьор Колин Фърт, който на 10 септември ще направи 63, е емблема на съвременното британско кино. Ако името му се появи в надписите, тогава филмът ще бъде пълен с ярки събития, дълбок смисъл и силно актьорско присъствие. Почитателите на таланта му следят изкъсо последните новини с негово участие. Феновете обръщат внимание и на личния му живот. А пуловерите с еленчета от „Дневникът на Бриджит Джоунс” се превърнаха в хит. Колин Фърт има такива изстъпления и в реалния живот. Малко са мъжете, които имат смелостта да позират в крещящ костюм на цветя или на котки. Това контрастира на строгата елегантност и галантност, която обикновено демонстрира.

Днес Колин Фърт има двойно гражданство - на Великобритания и Италия, но историческата му родина е малко селце в Хемпшир. Родителите му са били учители в колежа на крал Алфред. Сега това учебно заведение е известно като Университета на Уинчестър. Цялото семейство на Фърт се занимава с мисионерска дейност, така че той прекарва част от детството си в Нигерия, а на 11-годишна възраст се озовава в САЩ. Семейството се установява в град Сейнт Луис (Мисури).

След като завършва гимназия и колеж, Колин не иска да остава в Щатите и се връща в Англия. Той решава да свърже биографията си с историческата си родина.

През 1984 г. започва актьорската му кариера. Първоначално на Фърт са поверени второстепенни роли в телевизионни сериали. Но от 1989 г. главните роли в игралните филми започват да се роят. Той стана особено известен с ролята на Мистър Дарси в телевизионния сериал "Гордост и предразсъдъци". Но не по-малко колоритен е като Джефри Клифтън в „Английският пациент“, художникът Йоханес Вермеер в „Момичето с перлена обица“, Амброуз Аврелий в „Последният легион“.

През последните десет години Колин Фърт се снима само в главни роли. През това време той въплъщава екраните образите на Доналд Кроухърст ("Състезанието на века"), Джордж VI ("Речта на краля") - за тази роля актьорът получава "Оскар", писателят Иън Монтагю ("Операция Дезинформация") и други. За творческа дейност в областта на изкуството е удостоен със званието „Командор на Ордена на Британската империя“.

През 1989 г. Фърт участва във филма "Валмон" (филмова адаптация на романа "Опасни връзки"). На снимачната площадка привлича вниманието на актрисата Мег Тили (родена през 1960 г.), която играе мадам дьо Турвел. Маргарет Елизабет Чан (това е истинското име на артистката) е родом от САЩ. Тя има забележителен външен вид, който се дължи на бащата американец от китайски произход и майка от ирландски и финландски произход. Мег започва като танцьорка, но след нараняване на крака се преквалифицира в актриса, която изиграва много прекрасни роли.

Заснемането на "Валмон" се случва в канадската пустош. Британецът пристига там издокаран, с черни ръкавици и с елегантно куфарче в ръце. Първото нещо, което прави обаче, е да се изгуби. Мег Тили му помага да намери снимачната площадка. Близо до ремаркето си той се сбогува със своята спътница, но след това дълго време търси нейната грациозна фигура сред многоликата тълпа от режисьори.

Между артистите избухва страстен романс. Никой не може да си представи, че този консервативен англичанин е способен на толкова дълбоки чувства. Двойката много скоро става обект на шеги и клюки, но младите хора не обръщат внимание. На прощалното парти в чест на края на снимките Колин изненадва всички, като заявява, че няма да заминава за Англия и остава тук, в канадската провинция, с Мег. През 1990 г. двойката има син Уилям.

Връзки

Те живеят в граждански брак почти 5 години, докато през 1994 г. Фърт не се ангажира със снимките на минисериала "Гордост и предразсъдъци", където е очарован от актрисата Дженифър Ел, която играеше ролята на Лиз Бенет. Като истински джентълмен Колин няма как да не предупреди жена си за предстоящото предателство. Мег пък звъняла по 5 пъти на ден, но непрекъснато й казвали, че Фърт отсъства по различни причини. Романсът му с Ел е кратък, но след него актьорът не намира сили да се върне при съпругата си в Канада.

Мег Тили и децата се местят в Калифорния, защото тя не вижда причина да остане в дома си, където е била толкова щастлива с Колин. Актьорът въпреки раздялата със съпругата си все още продължава да общува с децата, да им помага, да участва в живота им. Доказва се като добър баща.

Той среща втората си жена, италианската продуцентка и режисьорка Ливия Гуиджоли (родена през 1969 г.), в Лондон. Още при първата среща разбира, че това е неговата половинка. Двойката се жени през 1997 г. До 2019 г. те отглеждат заедно общите си синове Лука и Матео, но обвивката на идеалния брак се разпада, когато Ливия признава, че е изневерила на Фърт с бившия си любовник журналиста Марко Бранкача. Въпреки това Колин и Ливия продължават да поддържат отношения - те имат общ бизнес с биохрани в Лондон.

През цялата си кариера актьорът никога не е позволявал на никого да се съмнява в неговата хетеросексуална ориентация. Той не крие, че обича жените. Известно време живее с водещата на BBC Джоана Гослинг (родена през 1971 г.), която активно насърчава здравословния начин на живот, практикува йога и джогинг, обича киното и готвенето. Миналата година афишираше и връзката си с американската сценаристка и продуцентка Маги Кон.

Деца

Личният живот на Колин Фърт е свързан не само с жени, но и с децата му. Отношението му към бащинството се променя с раждането на първото му дете. Ако по-рано той възприема това като наближаваща старост, появата на Уилям го кара да промени коренно възгледите си. Цялото си свободно време посвещава в игри, смяна на памперси и съзерцание на неговия наследник. Това преживяване внася нови цветове и емоции в живота на актьора.

Най-големият му син Уилям Джоузеф Фърт е роден на 20 септември 1990 г. От четиригодишна възраст той живее с майка си и нейните деца от първия й брак. След като се мести в Калифорния, синът сериозно се интересува от актьорската професия. Той последва стъпките на баща си, но все още не е постигнал зашеметяващ успех. Получава предимно второстепенни роли в нискобюджетни филми. Колин Фърт никога не е разубеждавал сина си да не върви по неговия път. Напротив, той често говори за самия процес на играта и трудностите, които възникват на снимачната площадка. Уил се сприятелява с режисьора и сценарист Саша Колингтън, който участва във филма "Любов тип D". Парите за снимките са събрани от целия свят. Инициаторите пускат обява в интернет. Благодарение на събраните средства е изготвен бюджетът за продукцията. Уилям въплъщава на екрана образа на Джон Интернет, човек с лош характер.

Режисьорите отбелязват характерния външен вид на Уил, поради което често получава отрицателни герои. Младият актьор не се обръща към известния си баща за тласък на кариерата си. Всичко постига сам. Той обича необичайните сценарии и активно подкрепя авторското кино. Уил Фърт живее в Лос Анджелис.

Средният син Лука е роден през 2001 г. От дете се интересува от музика, а като тийнейджър създава собствена група. Свири на китара и пее. Той обича да облича дрехи на баща си и да излиза на сцената с тях. Използвани са костюми от „Дневникът на Бриджит Джоунс” и други филми.

Еуфониум

Лука сбъдва и мечтата на баща си да свири на китара. Когато Колин учи в строго англиканско училище, му е забранено да овладее този инструмент като твърде несериозен. Затова в училищния оркестър бъдещият актьор свири на еуфониум (туба). От малък освен това Фърт обича да стреля с лък и постига добри резултати.

Най-малкият син Матео е роден през 2003 г. Той обича да придружава майка си на фестивали и филмови прожекции. Следвайки Лука, той започва да овладява музикални инструменти. Изборът му пада върху барабаните. И двете момчета са италиански граждани. Когато в Англия обявяват Брекзит, Фърт е бесен. Кандидатства за двойно гражданство на Англия и Италия. Иска да има същия паспорт като децата си. Молбата е удовлетворена, така че Колин Фърт е гражданин на две държави.

Надява се скоро да има внуци. Синовете са пораснали и той се среща с тях много по-рядко, отколкото би искал, затова се надява да компенсира с внуците. Но засега момчетата не бързат да зарадват баща си с наследници.