0

И талианската актриса Джина Лолобриджида се озова в болница заради фрактура на бедрена кост. Травмата е получена при падане в нейния дом в Рим, съобщиха местните медии, като се позоваха на адвоката й Антонио Ингроя.

Състоянието на кинозвездата, поне според уверенията, не предизвиква безпокойство. Все пак трябва да се има предвид, че „Красавицата на нощта“ е в залеза на живота си - на достолепната възраст от 95 години, които навърши през юли. И интервенцията, която се наложи заради падането, ако не друго, може да спре устрема й към политиката.

Само преди месец борбената Лолобриджида се кандидатира за сенатор на предстоящите в родината й избори в края на септември. Номинирана е от предизборната листа "Суверенна и народна Италия", зад която стоят Комунистическата партия, Социалистическата партия, движенията "Гражданско действие", "Все още Италия" и "Да си върнем Италия".

Лолобриджида, която напусна киното преди около 30 години, участва през 1999 г. и в изборите за Европейски парламент. Тогава тя събра само 10 000 гласа. Това обаче е временен неуспех, а тя е свикнала да преследва целите си.

Лолобриджида е в знаменитата тройка на секссимволите на италианското кино заедно със София Лорен и Клаудия Кардинале.

През 50-те и 60-те години на миналия век Лолобриджида е определяна за най-красивата жена в света. Актрисата се е снимала във филми с Антъни Куин, Химфри Богарт, Марчело Мастрояни и Рок Хъдсън. Международните си успехи Лолобриджида дължи на продукции като "Фанфан Лалето" и "Красавиците на нощта".

Биографията на Джина Лолобриджида тръгва от град Субиако, разположен на разстояние 70 км от столицата на Италия. Родена е на 4 юли 1927 г. и израства в многодетно семейство на дърводелец и домакиня. Бащата майстори мебели, а майката ги продава и се грижи за дъщерите си: Джина, Джулиана, Мария и Фернанда.

Детство

Лоло, както я наричат на галено, винаги е била красиво дете, на 3-годишна възраст тя печели конкурс за красота, който се провежда сред италиански деца. От 13-годишна възраст момичето започва да се запознава с основите на сценичните изкуства в Академията на Рим. Но времето на войната, бедността и разрухата принуждават семейството да се премести в малко селце в планината. Заводът, работно място на бащата, е унищожен. От къщата също не е останало нищо. Режимът на Мусолини е запомнен от бъдещата звезда със своята ужасна бедност и безработица.

След сключването на мира през 1945 г. семейство Джина се установява в предградията на Рим.

Докато сестрите на бъдещата знаменитост заемат работа на непълно работно време, участвайки в снимките на екстри, Джина мечтае да пее в операта, понякога се вижда като ненадминат скулптор. Работейки по улиците на Рим, момичето едновременно изучава вокални умения.

Ярката брюнетка често е канена да снима филми, но тя не си представя себе си като актриса и се съгласява само благодарение на убежденията на майка си. Уроците на римското театрално училище, където Лолобриджида учи след войната, й помагат през цялата й актьорска кариера.

Добро начало

Филмографията на Джина Лолобриджида започва с „Черният орел“ през 1946 г., последвана от епизодични роли в „Любовен алкохол“ (1946 г.) и „Луд по операта“ (1949 г.). Впоследствие актрисата, която вече е забелязана, успява да подпише изгоден договор.

Осъзнавайки собствената си красота и нейното влияние върху мъжете, през 47 г. Лоло става участничка в конкурса за красота Мис Италия, където получава 3-та награда. Италианските филмови продуценти веднага забелязват финалистката, а Харвард Хюз (един от американските милиардери) предлага на момичето да отиде в Холивуд, което тя предпочита да откаже. Майката на Джина я е поучавала, че трябва да се омъжи за лекар или адвокат, за да няма липса на пари в къщата. И послушната дъщеря не посмява да се противопостави на волята на майка си.

През 49-та, на 17 февруари, югославският психиатър от Каринтия Милко Скофич се жени за Джина Лолобриджида. През 57-а на двойката им се ражда момченце, което решават да кръстят на баща си – Милко. Актрисата и лекарят са заедно 20 години, след което бракът се разпада. Тя така и не се омъжва повече.

Докато се стигне до този развой на нещата, психиатърът зарязва практиката си, за да се изявява като мениджър на жена си. Първата си голяма роля актрисата получава във филма "Алина" през 50 г. Многобройните предложения за главни роли и непрекъснатата работа изместват вокалите и рисуването на заден план.

През 51 г. френският режисьор Кристиан Жак започва работа по „Фанфан Лалето“, с участието на Джина Лолобриджида като Аделин. Неин партньор в сайта е известен френски актьор - Жерар Филип. Филмът печели безпрецедентен успех в родината на актрисата и извън страната. Филмът е отличен с награди на два филмови фестивала (в Кан и в Берлин).

Оферти

Снимки на Лолобриджида започват да се появяват във всички модни списания, актрисата се превърна в звезда от световна класа, търсена от холивудските режисьори. Американските продуценти я засипват с различни предложения, но Джина не иска да бъде само реклама. Има нужда от сериозни актьорски роли.

Първата роля на Лолобриджида в холивудски филм е през 1953 г. През 59 г. във филма "Соломон и Савската царица" Джина Лолобриджида играе главната роля, като си сътрудничи с Юлиус Бринер. Звездните дуети със световни знаменитости само увеличават популярността на красивата италианка.

Европа продължава да обича и чака Джина, безкрайно й се правят всякакви оферти. През 53 г. на екраните се появява комедия, пълна с романтика - "Хляб, любов и фантазия", режисирана от Луиджи Коменчини. Филмът получава много награди от различни асоциации, а Лолобриджида получава наградата "Сребърна лента" за ненадмината актьорска работа.

До средата на 60-те години кариерата на италианската актриса продължава да расте. Впоследствие тя започва да отказва онези предложения, в които не вижда нищо ново. Джина не се интересува от екшън филми и същите роли, тя иска все по-силни образи и правдиви сценарии. До 70-те години кариерата на актрисата постепенно избледнява, оставяйки след себе си ярка следа в историята на световното кино.

Слава

Джина Лолобриджида е известна в младостта си и до ден днешен остава невероятно ефектна жена.

Значителна част от нейния опит е френската музикална драма „Красавиците на нощта“ ('52). Това е нежен, наивен, с нотка на еротични нотки, фантастичен филм, режисиран от Рене Клер. В главната мъжка роля отново е Жерар Филип. Лентата е отбелязана от филмовия фестивал във Венеция и беше удостоена с наградата на Международната асоциация на филмовите критици.

Комедията „Хляб, любов и фантазия“ на Луиджи Коменчини, където Джина играе Фриски, има две продължения. Първата лента е наградена на фестивал в Германия, номинирана е за Оскар и е удостоена с наградата на Британската филмова академия BAFTA. Втората част на разказа „Хляб, любов и ревност” се оказва също толкова успешна. В последната част на "Хляб, любов и ..." Лолобриджида отказва да играе. Тя не обявява официално причината за отказа, а журналистите дълго време обсъждат това в пресата.

През 56 г. актрисата, по покана на режисьора Жан Деланоу, играе главната роля във филма "Парижката Света Богородица" по романа на Виктор Юго. Ролята на Есмералда, според филмовите критици, в тази филмова адаптация е най-доброто създаване на филмов образ. За тази роля френският министър на културата награждава Лолобриджида с Ордена на прекрасната литература.

През 56 г. най-добрите филми на Джина Лолобриджида са допълнени от филма "Най-красивата жена в света". В тази творба актрисата в ролята на оперната певица Лина пее вокални партии без дубли, включително арията на Тоска. За лентата Джина, като най-добра актриса, е удостоена с италианската награда „Давид ди Донатело“.

През 60-те италианският режисьор Ренато Кастелани кани Лолобриджида и ЖанПол Белмондо да играят главните роли във филма "Бурно море".

Клюки

Изключително красива и изразителна, италианката винаги е била заобиколена от мъжко внимание. На някои от обожателите си Джина отвръща с взаимност и това пълни клюкарските хроники. Приписват й романи с редица известни актьори, с певеца Франк Синатра и даже с космонавта Юрий Гагарин.

След като се развежда, Джина никога не се омъжва повторно. Бившият й съпруг загива в автомобилна катастрофа 7 години след като се разделя със съпругата си.

Най-шумният скандал идва от връзката на звездата с испанския архитект Хавиер Ригау. Те се запознават в Монако и въпреки възрастовата разлика от повече от 30 години (в полза на Ригау), връзката им продължава две десетилетия. Те планират даже сватба в края на януари 2007 г., като по това време Джина е на 79 години. Но малко преди планираното събитие Лолобриджида прекъсва отношенията им.

След 6 години Ригау е обвинен от бившата си любовница в измама с брачни документи. Тя го съди за факта, че мъж е регистрирал фиктивен брак с фалшиви документи с нея. Лолобриджида твърди, че Хавиер възнамерявал да наследи имуществото й, което е на стойност над 35 милиона долара. Испанецът пък обяснява, че звездата лично му е дала подписано пълномощно за брак, за да не се шуми много в пресата около името му.

Съдебна експертиза потвърждава, че подписът на Джина Лолобриджида върху пълномощното е истински. Актрисата споделя, че често е подписвала пълномощни за Рига на испански, който е чужд език за нея.

Единственият син на актрисата Андреа Милко Скофич е успешен икономист, женен за журналистка. През 2014 г. синът съди майка си с искане тя да бъде призната за недееспособна и да й бъде назначен настойник. Той обяснява това с факта, че майката постоянно се среща с млади любовници, които се стремят да завладеят парите на звездата. Съдът приема иска, но признава Джина за напълно вменяема.

Занимания извън киното

Извън киното Джина Лолобриджида се занимава и с фотожурналистика, режисура и скулптура. Фидел Кастро дава уникално интервю на Лолобриджида, което тя включва в документалния си филм за Куба.

Скулптурните творби на Джина от бронз и мрамор са били многократно излагани в световни музеи.

Мерки и теглилки

Оставайки стандарт за женска красота дори в напреднала възраст (параметри на фигурата: височина - 165 см, тегло 50 кг, гърди - 90 см, талия - 53 см, бедра - 90 см), тя не се уморява да работи и да изненадва почитателите си. Актрисата живее в луксозната си римска вила. Тя има голяма градина с около 600 вида различни птици. Актрисата се занимава с благотворителност и си сътрудничи с ЮНЕСКО, обича да пътува по света.

Интересни факти

През 1981 г. актрисата застрахова бюста си за 1 милион долара. В договора е записано, че всяка година ще й се измерват сантиметри от пъпа до млечните жлези. Когато разстоянието премине определената линия, тя ще получи пари. На 70 Джина получава пълна застраховка.

Лелята на знаменитостта почина на 113 години, актрисата вярва, че тя едва сега започва да живее и планира да живее не по-малко.

През 1983 г. сирийският министър на отбраната Мустафа Талс, преди десанта на международните сили, в името на Джина Лолобриджида, нарежда на своите подчинени да не убиват италиански войници.

Джина предоставя консултантски услуги на козметична компания.

Братовчедът на актрисата Гуидо Лолобриджида също е бил актьор и състезател.