0

М ъж издълба името на приятелката си на стените на Колизеума и предизвика възмущението на италианските власти, пише The Washington Post, цитиран от Dariknews.bg.

Видеоклипове показват как мъжът, тръгнал по стъпките на нашенеца Благой Георгиев - Джизъса, драска с ключ по архитектурния паметник. Те се разпространяват от миналата седмица, според италианската информационна агенция ANSA. Туристът е гравирал „Айвън+Хейли 23” върху почти 2000-годишния античен амфитеатър в Рим.

За това деяние той може да получи до пет години затвор и глоба от около 16 400 евро, съобщи ANSA.

Италианските министри на културата и на туризма обещаха да намерят и накажат туриста, съобщиха световните осведомителни агенции, предаде БТА.

Министърът на културата Дженаро Санджулиано написа в Туитър, че смята това за „признак на голяма неучтивост“ и изрази надежда, че мъжът ще бъде наказан.

През 2018 г. кметът на Рим подписа закон, според който туристите, които рушат артефакти, трябва да ги възстановят в предишното им състояние.

През лятото на 2015 година бившият ни национал Благой Георгиев беше спипан да дълбае с монета инициали върху една от колоните на Колизеума. Вандалската изцепка станала, докато Джизъса обикалял архитектурния паметник с тогавашната си половинка Есмер Омерова.

"Аз бях. Наоколо имаше 50 човека, не по-малко. И всички драскаха нещо по стените. Аз също извадих монета и написах на стената името на жена си Есмер. И тогава се започна. Появи се полиция, оказа се, че това е забранено, но за посегателство върху Колизеума бях задържан само аз. Тотално се побърках, а полицаите се смееха на реакциите ми, докато попълваха рапорта.“, разказа по-късно в интервю за sportsdaily.ru Георгиев.