0

В ицът за ада и БГ казана е актуален. Пред него няма пазач. Няма нужда да се хабят ресурси. Тръгне ли някой да излиза навън, другите го дърпат за краката надолу и го връщат обратно. Всички в кюпа. Максимум – до ръба на казана.

Точно в тази ситуация се озовахме за пореден път при избора на кандидатите за български еврокомисар. Още преди да стане ясно, че Урсула фон дер Лайен е предпочела Екатерина Захариева пред Юлиян Попов, кандидатката на ГЕРБ, която е бивш външен министър, беше засипана с компромати – смесица от лъжи и интриги, обилно гарнирана с епитети. Докато троловете вилнееха в социалните мрежи и споделяха фалшиви новини, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов директно обвини партия "Продължаваме промяната", че стои зад атаката срещу кандидатурата на Екатерина Захариева за европейски комисар.

Обявиха ресора на Захариева в ЕК

"Всички знаем - в ада на българския казан дяволи няма. Дяволи се явиха пак ПП-тата. Отделно ги наричам само тях, защото много колеги от ДБ се обадиха и казват, че не са съгласни да си кепазят държавата и кандидата. И те прекрасно знаят, че този пост е на ЕНП. И няма да получат този пост, каквото и да правят. Вижте, това са хора, майка ми, Бог да я прости, казваше - злосторници. И не се и крият", каза Борисов.

БГНЕС, Телеграф, Фейсбук

По стар ченгеджийски прийом компроматите, които трябва да се преперат в България, се позовават на статии в чужди издания. Източниците обаче винаги са родни. И асортиментът от изданията, в които се тиражират лъжите, не е голям. Не е трудно да се преброи колко от скандалите, завихрени от определени фигури в коалицията ПП-ДБ, са преминали през „Политико“. Точно там реши да се изяви Никола Минчев от ПП-ДБ, споделяйки, че скандал от 2018 г. хвърля сянка върху българската номинация за ЕК, свързвайки бившия външен министър със старо и доста нескопосано разследване за издаване на български паспорти срещу подкупи.

„За пореден път сме свидетели на донос срещу България от така наречените демократи, умело надграждащи похватите на ДС. В момент, в който се определят ресорите в новата Европейска комисия, това не е удар срещу успешния кандидат за комисар Екатерина Захариева, а удар по имиджа на България“, казва евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

Емблема

Ако трябва да се определи с растение, това ще е планинската роза. Държелива на пек и студ, вечно жива, устойчива на бури. В случая компроматите срещу нея са буря в чаша вода, защото нищо няма да променят. Но пък характеризират добре тези, които ги разпространяват. Захариева не дава вид да е притеснена от лъжите за нея, но това често е маска. Дами като нея умеят да се владеят, но черупката им пада пред най-близките им хора. За нея такъв човек е съпругът й Ангел Захариев, с когото са семейство от 2006 г. Но Екатерина е по-емоционалната от двамата и не се стеснява да обяви пред целия свят: „Благодаря му, че ми е приятел, съпруг, подкрепа. Красиво е да знаеш, че има на кого да разчиташ и вярваш безусловно. Безкрайно щастлива съм, че имам такъв човек до себе си“. По време на ковида семейство Захариеви се сдобиха и с мечтаната рожба.

Зодия

Родена на 8 август 1975 г. в Пазарджик, тя е типичен представител на зодията Лъв. Родените на тази дата са динамични и предприемчиви, здраво стъпили на земята и реалисти. Поставят си високи цели и и ги достигат. Не чакат от никого помощ, а самостоятелно покоряват върховете. Мнението на астролозите потвърждава и Росен Плевнелиев, според когото Захариева е умна, компетентна и коректна. Тези три характеристики откроява за нея. И още: „Тя е резултатно ориентирана - била е навсякъде, а където и да я поставиш - постига резултати. Човек, на когото можеш да се довериш и ще намериш 24 часа в денонощието. Като мой зам.-министър в МРРБ само за няколко месеца написа 60 законопроекта без сбъркана запетая, успява да търси пресечните точки и намира съгласие.“

„Катя е най-добрият избор за еврокомисар“, категоричен е Плевнелиев. Същото казва и Любка Качакова. За родените на 8 август е характерно развито мислене, богато въображение и стремеж към знания. Те често са първооткриватели, макар че ресорът на Захариева като еврокомисар няма да се нуждае от това.

Успехът на такива хора зависи от другите. Сплетните и интригите може да ги отчуждят и озлобят. Важно е да се вземат в ръце и да не обръщат внимание на недоброжелателите, съветват астролозите. И още от прогнозата, която направиха няколко от тях за Захариева: Жените, родени на 8 август, са енергични и креативни, пълни с идеи, стремят се към успех и признание.

Всички, които искат гласът на България да се чува навън, го пожелават на Захариева.

Мода

Винаги елегантна и с безупречна прическа, Захариева е кокетна като всяка жена, но когато се налага да решава юридически или пък политически казуси, е по мъжки решителна. Завършила е езикова гимназия “Бертолт Брехт” в родния си Пазарджик с профил немски език. Продължава образованието си в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, откъдето излиза с диплома за магистър по право.

Практикува адвокатската професия от 2001 до 2003 година, когато е назначена за юрисконсулт, а от 2007 г. е повишена в директор на дирекция “Правно-нормативно и административно обслужване” в Министерството на околната среда и водите.

От август 2009 г. е заместник министър на регионалното развитие и благоустройството с ресори Законодателство; Устройство на територията и проекти; Държавна собственост; Жилищна политика; Концесии; ГРАО; Регионално развитие; Търговски дружества и държавни предприятия.

Има специализации по „Развитие на способностите за извършване на оценка на въздействие на законодателство и политики“ по проект „За добро обществено регулиране: институционализиране на процеса на оценка на въздействието в държавната администрация“, Консорциум „Джейкъбс енд Асошиейтс Юръп Лимитид“; по Европейско право; „Човешки права и околна среда“ във Венецианска комисия в Триест, Италия; по "Стратегическо планиране и координация за оценка на въздействието на законодателство и политики и участие на обществеността във взимане на управленски решения“ в Института по публична администрация в Дъблин, Ирландия и в Националното училище по администрация в Париж, Франция.

На 23 януари 2012 г. с указ на президента на Република България е назначена за главен секретар на президента. От 4 май 2017 г. до 12 май 2021 г. е вицепремиер по правосъдната реформа и министър на външните работи в правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е категоричен, че това е отлична кандидатура – заради опита, който Захариева притежава и заради това, че я познават в Брюксел. Разбира се, има и скептици в това отношение. Ето какво смята за този избор Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката. "Това няма да е най-доброто за страната ни. Не за първи път правим тази политическа грешка и показваме слабост пред европейските институции", каза Керемедчиев пред БНР за българската кандидатура за еврокомисар. Според него схемата е сбъркана: „България е единствената страна, която отговори на искането на Урсула фон дер Лайен да представи две кандидатури, докато другите страни заявиха важни за тях ресори и предложиха по една кандидатура. България направи точно обратното. Първо, остави на г-жа Фон дер Лайен тя да направи избора, който ние трябва да направим като страна. И второ, сложихме лице, а тепърва ще очакваме какъв ресор ще получим. Тоест ние слагаме пенкилер и какъвто и ресор да ни бъде предоставен, ние трябва да подготвим този човек възможно най-бързо за препитването."