0

- Излезе новата ви книга "Обратни мисли", защо избрахте това заглавие и какво да очакват вътре нашите читатели?

⁃ Много се радвам, че новата ми книга е вече реална, а не само това, което пишех на компютъра, и това, което скицирах за корицата на книгата. Избрах заглавието „Обратни мисли“ по няколко причини.

Една от тях е, че хората използват думата обратен много често, за да ме обидят във връзка със сексуалната ми ориентация. От друга страна, обратни мисли изразява това, че в книгата съм написал неща, които много хора биха възприели за нетипични и на обратно на това, което са свикнали да виждат/чуват.

- Колко време ви отне написването й?

⁃ Година и половина беше целият процес, като не само писах, а и рисувах корицата на книгата и илюстрациите вътре. Разбира се, хората виждат готовия продукт, но за дигитализирането на корицата и оформлението на книгата благодаря на дизайнерите Румелина Жендова и Фиделия Косева.

А за редакцията и голямата подкрепа благодаря на издателство „Сиела“ и моя редактор Мирослав Александров, който изтърпя всичките несложени от мен пълни членове в текста.

Личен архив

- Има ли нещо, което се чудите как ще се приеме?

⁃ Да, със сигурност главата „К*рви на екрана“ и „Как да станеш гей в България“, а и главата „Сам“, която за мен е много лична, са сред главите, за които имам резерви как биха се приели. Но цялата емоция покрай това как хората възприемат нещо, което си създал, е част от това да създаваш изкуство. Вълнувам се за всичко, което предизвиква у хората реакция.

- Вие сте от хората, които казват всичко директно, има ли обаче нещо, което все още нямате смелостта да опишеше в книга?

⁃ Да, все още имам леки резерви за лични неща, но мисля, че с тази книга ще ги преодолея и ще успея да създам нещо, което да е изцяло лично и много „по-сурово”.

- Ако ви върна назад във времето, когато на пазара излезе първата ви книга, какви бяха вашите притеснения и днес как гледате на тях?

- Тогава се притеснявах от всичко. Виждах всичко, което хората пишеха, а то не беше добро. Чувствах се зле и потиснат. Не исках да си чувам името, защото в продължение на месец и нещо това беше в медиите като олицетворение на нещо лошо. Как така влогър пише литература. Това не е литература.

Сега почти 10 години по-късно се смея на всички тези хора, които са ме карали да се чувствам така. Сега наричам себе си автор на литература, без да имам грам притеснение от това. Не за друго, а защото не само пиша литература, а съм един от авторите с най-купувани книги в последните 10 години. Би било много смешно, ако има хора, които все още спорят за това дали аз съм автор и дали пиша литература.

- Замислял ли си се някога да създадете книга и по нея филм?

⁃ Да, и от години работя по подобно нещо, но имам още много да уча, за да успея да създам тази художествена литература и тя наистина да бъде добра и достойна да е превърната във филм.

- Коя е главата от книгата на живота ти, която би пренаписал и защо?

⁃ Не бих променил нищо, въпреки че всеки от нас си казва, че тази грешка, която е направил преди години, би се върнал да не я направи. Уча се от добрите и лошите неща, които ми се случват и да пренапиша нещо, което ме е направило човека, който съм днес, е абсурдно.

Личен архив

- Забравихме ли да се радваме на малките неща?

⁃ Не мисля, дори имам чувството, че след всичко, което ни се случва в световен мащаб от 2000 година насам, ни кара да оценяваме много повече именно малките неща.

- В месеца на любовта - вярвате ли в нея и има ли я още?

⁃ Вярвам в любовта не само защото имам човек до себе си, когото обичам много и не само защото той също ме обича, а защото любовта винаги е била нещото, което поне мен ме кара да се чувствам наистина жив.

- Какъв е следващият ви проект?

⁃ Следващият ми проект ще е нещо много лично и много лилаво. И ако хората тук решат, че ще правя колаборация с компания за играчки за възрастни - не, не е това.