0

Л ора и Стоян от „Бон Апети“ са направили своеобразна подборка на есенни рецепти, като подобаваща част там заемат и различни видове сладкиши. Ето няколко от тях, видени на bonapeti.bg.

Печени сини сливи с крем от маскарпоне

Необходими продукти:

  • 600 г сини сливи
  • 500 г сирене маскарпоне
  • 150 г захар
  • 125 г краве масло
  • 200 мл животинска сметана
  • 100 мл бренди
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар
  • 1/4 ч.л. сух джинджифил
  • 1/4 ч.л. канела

За трохите:

  • 150 г брашно
  • 100 г краве масло (студено)
  • 50 г сурови лешници
  • 50 г сурови бадеми
  • 30 г овесени ядки
  • 50 г пудра захар

Начин на приготвяне:

100 г от захарта се разбъркват с джинджифила и канелата. Сливите се разполовяват, почистват се от костилките и се подреждат в тава. Върху тях се разпределя маслото, поръсват се с овкусената захар и се налива брендито. Пекат се 15–20 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Сметаната се разбива с останалата захар и ваниловата захар, докато стане пухкава. Разбърква се с маскарпонето. Бадемите и лешниците се накълцват. Смесват се с брашното, пудрата захар и овесените ядки. Добавя се маслото, нарязано на кубчета, и се претрива с ръце, за да се получат трохи. Прехвърлят се в тава и се пекат 10–15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. В чаши се слага от сливите, маскарпонето и трохите.

Петифури със солен карамел и круши

Необходими продукти:

За основата:

  • 200 г какаови бисквити
  • 100 г краве масло

За муса от круши:

  • 800 г круши
  • 200 г цедено кисело мляко
  • 150 мл животинска сметана
  • 1 пакетче желатин
  • 160 г пудра захар

За соления карамелен мус:

  • 150 г захар
  • 50 г краве масло
  • 200 мл животинска сметана
  • 200 г цедено кисело мляко
  • 1 пакетче желатин
  • 1/2 ч. л. сол
  • 50 г черен шоколад за гарниране

Начин на приготвяне:

Бисквитите се натрошават и се смесват с разтопеното масло. В плитка тава се слага хартия за печене, поставя се квадратна форма без дъно, изсипва се бисквитената смес, притиска се леко и се пече в загрята на 180 градуса с вентилатор (заедно с формата) за около 15 минути. След това се охлажда. Крушите се обелват, почистват се от семките, режат се на малки кубчета и се сваряват във вода, докато омекнат много добре - 10 минути. След това се отцеждат и се охлаждат. Пюрират се със захарта, прибавя се цеденото кисело мляко и се разбърква. Животинската сметана се разбива, докато стане пухкава. Прибавя се към пюрето и внимателно се разбърква. Желатинът се накисва в 50 мл студена вода и се оставя да набъбне. След това се разтопява в микровълновата фурна, като не бива да се прегрява, защото няма да желира. Смесва се с пюрето от круши, като внимателно се разбърква. Мусът от круши се слага върху охладената основа, покрива се с фолио и се оставя да се охлади. Захарта за карамеления мус се загрява, без да се бърка, докато се карамелизира. Прибавя се солта. Оттегля се от огъня и се наливат 50 мл от сметаната. Връща се на огъня да кипне за кратко, дръпва се и се слага маслото. Бърка се енергично и се охлажда.

Желатинът се накисва в студена вода, докато набъбне. След това се загрява в микровълновата, за да стане течен. Останалата сметана се разбива на пяна. Цеденото мляко се смесва с леко охладения карамелов сос. Разбърква се, добавя се желатинът, а накрая и сметаната. Карамеленият мус се разстила върху муса от круши, като се заравнява добре и се охлажда поне 4 часа. Когато е готов, десертът се освобождава от формата. Реже се на малки петифури с нож, потопен в гореща вода. Гарнира се с предварително разтопен черен шоколад.

Сливов щрудел

Необходими продукти:

  • 6 точени кори (печени на сач)
  • 500 г сини сливи
  • 125 г краве масло
  • 100 г кафява захар демерара
  • 100 г орехи
  • 60 г галета
  • 50 г сушени сини сливи
  • 50 г стафиди
  • 30 мл ликьор амарето
  • пудра захар и канела за поръсване
  • ванилов сладолед за сервиране

Начин на приготвяне:

Сливите се почистват от костилките и се нарязват на кубчета. Сушените сливи се наситняват и заедно със стафидите се накисват в амаретото. Маслото се разтопява, а орехите се накълцват. Една кора се маже с масло, поръсва се с кафява захар, слага се друга кора и отново се маже с масло. Поръсва се с галета, плодове, кафява захар, орехи и се навива стегнато руло. Маже се с масло и по повърхността му се правят прорези. Поръсва се с кафява захар. По същия начин се приготвят още две рула. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до готовност - 15 минути. Готовите рула се поръсват с пудра захар, смесена с канела. Нарязват се и се сервират със сладолед.

Лимоново-боровинкови мъфини

Необходими продукти:

  • 125 г крем сирене
  • 4 с.л. краве масло (на стайна температура)
  • 1/2 лимон
  • 2 яйца
  • 100 мл прясно мляко
  • 250 г брашно
  • 1 ванилия
  • 150 г захар
  • 1 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 щипка сол
  • 300 г боровинки
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Крем сиренето се разбива много добре с маслото. Добавят се настърганата лимонова кора и лимоновият сок, яйцата и млякото, и отново се разбива. Брашното се смесва със захарта, ванилията, бакпулвера, содата и солта. Сухите съставки се добавят към течните и се разбърква добре. Сипват се боровинките и отново се разбърква внимателно. Сместа се разпределя във форма за мъфини, в отворите на която са поставени хартиени формички за мъфини. Мъфините се пекат 20–25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Поръсват се с пудра захар и се сервират.

Лесни овесени сладки с шоколад

Необходими продукти:

  • 200 г течен шоколад
  • 180 мл прясно мляко
  • 250 г фини овесени ядки
  • 120 г захар
  • 80 г краве масло
  • 80 г бадеми
  • 1 ванилия

Начин на приготвяне:

Млякото и захарта се кипват. Щом захарта се разтвори, се добавят течният шоколад, маслото и половината от овесените ядки. Останалите се смилат в блендер. Сместа се оставя на котлона, докато се сгъсти. След това се дърпа от огъня и се поръсва с накълцаните бадеми и смлените овесени ядки. Овкусява се с ванилията и се разбърква. Сместа се оставя да се охлади, след което от нея се оформят сладки. Подреждат се върху пергаментова хартия и се оставят за 1 час в хладилник.

Рулца от пържени филийки с банан и шоколад

Необходими продукти:

  • 12 филии бял тостерен хляб
  • 3 яйца (размер L)
  • 100 мл прясно мляко
  • 60 г захар
  • 1 ч.л. канела
  • 20 г краве масло
  • 1 ванилия
  • захар за поръсване
  • олио за пържене

За плънката:

  • 150 г течен шоколад
  • 2 банана

За соса:

  • 175 г крем сирене
  • 100 мл прясно мляко
  • 40 г захар

Начин на приготвяне:

Корите на хляба се изрязват. След това всяка филийка се изтънява с точилка, така че хлябът да се разточи, без да се разкъса. Ако има нужда, отново се заравняват с нож. Бананите се режат на ситно. Филийките се намазват с шоколад. В единия им край се поставят накълцани банани. Завиват се рула. Яйцата се разбиват със захарта, прясното мляко, разтопеното масло и ванилията. В купа се смесват захарта за поръсване и канелата. Олиото се загрява в дълбок съд. Рулата от хляб се потапят в яйчената смес. След това се пържат в силно сгорещената мазнина. Изваждат се от мазнината и се овалват в захарта и канелата. Сосът се приготвя, като крем сиренето се разбива с млякото и захарта. Топлите пържени рулца се поднасят със студения сос.

Съвети: Вместо течен шоколад може да използвате сладко по избор. Хлябът трябва да е пресен, защото сухият се начупва и по-трудно се навива.

Сладкиш „Луиза“

Необходими продукти:

  • 125 г краве масло (на стайна температура)
  • 150 г захар
  • 3 жълтъка (на стайна температура)
  • 250 г брашно
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар
  • 200 г сладко от сливи

За топинга:

  • 3 белтъка
  • 50 г захар
  • 100 г чипс от кокос
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар

Начин на приготвяне:

Маслото се разбива със захарта. При постоянно бъркане, един по един, се добавят жълтъците и се ароматизира с ваниловата захар. Сипват се сладкото от сливи, брашното и бакпулверът и се разбърква. Тестото се разпределя в квадратна форма, застлана с хартия за печене. Топингът се приготвя, като белтъците се разбиват. Към тях се прибавят захарта и ваниловата захар и отново се разбива. Сипва се кокосовият чипс и се разбърква. Сместа се разпределя върху тестото. Сладкишът се пече 30 минути в загрята на 150 градуса фурна, с вентилатор.