Л ора и Стоян от „Бон Апети“ са направили своеобразна подборка на есенни рецепти, като подобаваща част там заемат и различни видове сладкиши. Ето няколко от тях, видени на bonapeti.bg.
Печени сини сливи с крем от маскарпоне
Необходими продукти:
- 600 г сини сливи
- 500 г сирене маскарпоне
- 150 г захар
- 125 г краве масло
- 200 мл животинска сметана
- 100 мл бренди
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар
- 1/4 ч.л. сух джинджифил
- 1/4 ч.л. канела
За трохите:
- 150 г брашно
- 100 г краве масло (студено)
- 50 г сурови лешници
- 50 г сурови бадеми
- 30 г овесени ядки
- 50 г пудра захар
Начин на приготвяне:
100 г от захарта се разбъркват с джинджифила и канелата. Сливите се разполовяват, почистват се от костилките и се подреждат в тава. Върху тях се разпределя маслото, поръсват се с овкусената захар и се налива брендито. Пекат се 15–20 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Сметаната се разбива с останалата захар и ваниловата захар, докато стане пухкава. Разбърква се с маскарпонето. Бадемите и лешниците се накълцват. Смесват се с брашното, пудрата захар и овесените ядки. Добавя се маслото, нарязано на кубчета, и се претрива с ръце, за да се получат трохи. Прехвърлят се в тава и се пекат 10–15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. В чаши се слага от сливите, маскарпонето и трохите.
Петифури със солен карамел и круши
Необходими продукти:
За основата:
- 200 г какаови бисквити
- 100 г краве масло
За муса от круши:
- 800 г круши
- 200 г цедено кисело мляко
- 150 мл животинска сметана
- 1 пакетче желатин
- 160 г пудра захар
За соления карамелен мус:
- 150 г захар
- 50 г краве масло
- 200 мл животинска сметана
- 200 г цедено кисело мляко
- 1 пакетче желатин
- 1/2 ч. л. сол
- 50 г черен шоколад за гарниране
Начин на приготвяне:
Бисквитите се натрошават и се смесват с разтопеното масло. В плитка тава се слага хартия за печене, поставя се квадратна форма без дъно, изсипва се бисквитената смес, притиска се леко и се пече в загрята на 180 градуса с вентилатор (заедно с формата) за около 15 минути. След това се охлажда. Крушите се обелват, почистват се от семките, режат се на малки кубчета и се сваряват във вода, докато омекнат много добре - 10 минути. След това се отцеждат и се охлаждат. Пюрират се със захарта, прибавя се цеденото кисело мляко и се разбърква. Животинската сметана се разбива, докато стане пухкава. Прибавя се към пюрето и внимателно се разбърква. Желатинът се накисва в 50 мл студена вода и се оставя да набъбне. След това се разтопява в микровълновата фурна, като не бива да се прегрява, защото няма да желира. Смесва се с пюрето от круши, като внимателно се разбърква. Мусът от круши се слага върху охладената основа, покрива се с фолио и се оставя да се охлади. Захарта за карамеления мус се загрява, без да се бърка, докато се карамелизира. Прибавя се солта. Оттегля се от огъня и се наливат 50 мл от сметаната. Връща се на огъня да кипне за кратко, дръпва се и се слага маслото. Бърка се енергично и се охлажда.
Желатинът се накисва в студена вода, докато набъбне. След това се загрява в микровълновата, за да стане течен. Останалата сметана се разбива на пяна. Цеденото мляко се смесва с леко охладения карамелов сос. Разбърква се, добавя се желатинът, а накрая и сметаната. Карамеленият мус се разстила върху муса от круши, като се заравнява добре и се охлажда поне 4 часа. Когато е готов, десертът се освобождава от формата. Реже се на малки петифури с нож, потопен в гореща вода. Гарнира се с предварително разтопен черен шоколад.
Сливов щрудел
Необходими продукти:
- 6 точени кори (печени на сач)
- 500 г сини сливи
- 125 г краве масло
- 100 г кафява захар демерара
- 100 г орехи
- 60 г галета
- 50 г сушени сини сливи
- 50 г стафиди
- 30 мл ликьор амарето
- пудра захар и канела за поръсване
- ванилов сладолед за сервиране
Начин на приготвяне:
Сливите се почистват от костилките и се нарязват на кубчета. Сушените сливи се наситняват и заедно със стафидите се накисват в амаретото. Маслото се разтопява, а орехите се накълцват. Една кора се маже с масло, поръсва се с кафява захар, слага се друга кора и отново се маже с масло. Поръсва се с галета, плодове, кафява захар, орехи и се навива стегнато руло. Маже се с масло и по повърхността му се правят прорези. Поръсва се с кафява захар. По същия начин се приготвят още две рула. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до готовност - 15 минути. Готовите рула се поръсват с пудра захар, смесена с канела. Нарязват се и се сервират със сладолед.
Лимоново-боровинкови мъфини
Необходими продукти:
- 125 г крем сирене
- 4 с.л. краве масло (на стайна температура)
- 1/2 лимон
- 2 яйца
- 100 мл прясно мляко
- 250 г брашно
- 1 ванилия
- 150 г захар
- 1 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 1 щипка сол
- 300 г боровинки
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Крем сиренето се разбива много добре с маслото. Добавят се настърганата лимонова кора и лимоновият сок, яйцата и млякото, и отново се разбива. Брашното се смесва със захарта, ванилията, бакпулвера, содата и солта. Сухите съставки се добавят към течните и се разбърква добре. Сипват се боровинките и отново се разбърква внимателно. Сместа се разпределя във форма за мъфини, в отворите на която са поставени хартиени формички за мъфини. Мъфините се пекат 20–25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Поръсват се с пудра захар и се сервират.
Лесни овесени сладки с шоколад
Необходими продукти:
- 200 г течен шоколад
- 180 мл прясно мляко
- 250 г фини овесени ядки
- 120 г захар
- 80 г краве масло
- 80 г бадеми
- 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Млякото и захарта се кипват. Щом захарта се разтвори, се добавят течният шоколад, маслото и половината от овесените ядки. Останалите се смилат в блендер. Сместа се оставя на котлона, докато се сгъсти. След това се дърпа от огъня и се поръсва с накълцаните бадеми и смлените овесени ядки. Овкусява се с ванилията и се разбърква. Сместа се оставя да се охлади, след което от нея се оформят сладки. Подреждат се върху пергаментова хартия и се оставят за 1 час в хладилник.
Рулца от пържени филийки с банан и шоколад
Необходими продукти:
- 12 филии бял тостерен хляб
- 3 яйца (размер L)
- 100 мл прясно мляко
- 60 г захар
- 1 ч.л. канела
- 20 г краве масло
- 1 ванилия
- захар за поръсване
- олио за пържене
За плънката:
- 150 г течен шоколад
- 2 банана
За соса:
- 175 г крем сирене
- 100 мл прясно мляко
- 40 г захар
Начин на приготвяне:
Корите на хляба се изрязват. След това всяка филийка се изтънява с точилка, така че хлябът да се разточи, без да се разкъса. Ако има нужда, отново се заравняват с нож. Бананите се режат на ситно. Филийките се намазват с шоколад. В единия им край се поставят накълцани банани. Завиват се рула. Яйцата се разбиват със захарта, прясното мляко, разтопеното масло и ванилията. В купа се смесват захарта за поръсване и канелата. Олиото се загрява в дълбок съд. Рулата от хляб се потапят в яйчената смес. След това се пържат в силно сгорещената мазнина. Изваждат се от мазнината и се овалват в захарта и канелата. Сосът се приготвя, като крем сиренето се разбива с млякото и захарта. Топлите пържени рулца се поднасят със студения сос.
Съвети: Вместо течен шоколад може да използвате сладко по избор. Хлябът трябва да е пресен, защото сухият се начупва и по-трудно се навива.
Сладкиш „Луиза“
Необходими продукти:
- 125 г краве масло (на стайна температура)
- 150 г захар
- 3 жълтъка (на стайна температура)
- 250 г брашно
- 2 ч. л. бакпулвер
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар
- 200 г сладко от сливи
За топинга:
- 3 белтъка
- 50 г захар
- 100 г чипс от кокос
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар
Начин на приготвяне:
Маслото се разбива със захарта. При постоянно бъркане, един по един, се добавят жълтъците и се ароматизира с ваниловата захар. Сипват се сладкото от сливи, брашното и бакпулверът и се разбърква. Тестото се разпределя в квадратна форма, застлана с хартия за печене. Топингът се приготвя, като белтъците се разбиват. Към тях се прибавят захарта и ваниловата захар и отново се разбива. Сипва се кокосовият чипс и се разбърква. Сместа се разпределя върху тестото. Сладкишът се пече 30 минути в загрята на 150 градуса фурна, с вентилатор.