0

Ф БР го нарече заплаха за националната сигурност. Правителството на САЩ прие закон, който принуждава служителите да го изтрият от телефоните си. Сенаторът от Тексас Тед Круз го осъди като „троянски кон, който китайската комунистическа партия може да използва, за да повлияе на това, което американците виждат, чуват и в крайна сметка мислят“. Да, става дума за най-бързо развиващото се приложение за социални медии в света – ТikТок. Същото, което вече е забранено на компютри и телефони на държавни служители отвъд Океана. 

Опасения

Сега скептицизмът спрямо TikTok започва да се разпространява и в Европа. Някои политици вече открито твърдят, че TikTok представлява риск за сигурността, предупреждавайки, че потенциално може да предаде потребителски данни на китайските власти и/или да бъде използван като пропаганден инструмент за китайското правителство. И така да повлияе на над 1 милиард месечно активни потребители в посока, съответстваща на целите на китайската външна политика. 

Поверителност

TikTok се срещна с европейски комисари миналия месец, за да обсъди поверителността на данните и модерирането на съдържанието. „Те започват да осъзнават, че TikTok не е просто още едно приложение за забавление“, казва белгийският евродепутат Том Вандендрише. „TikTok събира данните на нашите граждани“, казва той. Макар и все още по-слабо от в САЩ, вече и в Европа гласовете в подкрепа на това TikТok да бъде забранен на компютри и телефони на администрацията стават все по-отчетливи. Ако в някакъв момент TikTok бъде реално забранен в САЩ, натискът това да се случи в Европа ще е огромен, пише още изданието.