0

С негът навън вали, а кафето от джезвето на Ели Маринова вече изпълва цялата стая със своя аромат. Като в приказка от „1001 нощ“. Посветената жена освен езотерик и кабалист е и една от най-добрите гадателки на кафе. Обяснява, че този прогностичен метод може да прозре бъдещето на човека само в индивидуален план, а ако искаме да питаме за съдбата на България или за резултата от поредните избори, то няма да стане. Последното всъщност било възможно, стига посветената жена да гледа „кафената социология“ на някой отговорен държавен фактор като президента Румен Радев например. Маринова се съгласи да издаде част от своето ноу-хау, което всеки може да приложи после и в домашни условия.

- Г-жо Маринова, гледането на кафе е един от най-древните прогностични методи в света. Има ли значение обаче сортът на използваните зърна?

- Сортът на кафето няма особено значение. Добре е то да е турско, приготвено на джезве, а не еспресо, капучино или нещо подобно. В Европа и Северна Америка първоначалният вариант на този ритуал е бил гадаенето по утайката от чаени листенца на дъното на чашата. Предполагам, че тази практика е пренесена от Китай паралелно с вноса на чай. По-късно се е оказало, че утайката от кафето върши по-добра работа. Всъщност този вид гадаене и прогностика са свързани с психометрията (разновидност на интуицията), при която с дланите на ръцете разчитаме енергийния отпечатък на човека, държал чашата и отпивал от нея.

Най-общо казано психометрията се занимава с „четене” на информация от предмети. Това „четене“ ни връща назад във времето, но често виждаме и напред в бъдещето, тоест успяваме да предскажем предстоящи събития. Най-простичкият пример за прилагане на психометрия е именно гадаенето на кафе. Прорицателят взема в ръце чашката с утайка, съсредоточава се във фигурите и започва да говори. Това според мен е сериозен ритуал, който изисква предварителна подготовка във всичко. Но аз лично съм присъствала на т. нар. от хората „гледане на кафе“ и по пластмасова чашка. Искам да подчертая, че въпреки това човекът, разчитащ знаците, се справи доста добре.

По принцип в класическия случай гадателят и клиентът му се събират за този ритуал специално, защото това не е обикновена приятелска среща, въпреки че често се случва и така. Всеки сериозен гадател на кафе има точно определени чаши и прибори за тази цел. Докато пие кафето си, човекът трябва да мисли за проблема, който го интересува. По този начин той оставя емоционален „отпечатък” върху чашата с устните и ръцете си и след това гадателят чете именно тази информация, а фигурите само го водят. Трябва да подчертая, че присъстващите на сеанса, ако са пряко заинтересовани, също могат да повлияят на резултата, защото гадателят може да възприеме тяхното отношение към проблема и то да се отрази на неговата работа. В много случаи гадателят прочита не само миналото и бъдещето на клиента си, но и неговите силни стремежи и желания, които той може да интерпретира като бъдещи събития.

- А как улавяте тази информация, за която говорите?

- Може би трябва да ви обясня как действа психометрията. Случвало ли ви се е да подреждате вещите си, тръгвайки на път, да ровите из документите си, да разглеждате албуми със стари снимки и внезапно да ви връхлетят стари спомени или странни мисли и чувства? Когато подреждате библиотеката си, вземайки в ръка отдавна забравена стара книга, сигурно ви се приисквало отново да я прочетете, припомняйки си удоволствието от четенето или от общуването с близък човек по повод тази книга. Това именно е психометрия – вземайки в ръка предмета, вие успявате да „прочетете“ с дланите и пръстите си това, което е запазило като емоция книжното тяло, а не съдържанието на самата книга например. Всъщност един опитен психометър, вземайки в ръка запечатан плик, може да прочете съдържанието на писмото вътре. И това не е номер или фокус, това е висша форма на интуиция.

- А забелязала ли сте да има дни от седмицата, в които този тип прогностика да дава по-добри резултати?

- По принцип времето няма голямо значение, но ако се съобразяваме с дните от седмицата, за някои от нас може и да има. Например понеделник, денят на Луната, е наречен Гадателски дела, четвъртък е ден на Юпитер, наречен Господарски дела. В миналото именно в четвъртък са се започвали важните начинания, например бил е официално обявяван годежът на двама млади от родителите и кумовете им. Тогава се е поставял и темелът на къща, а ако градежът й е бил вече довършен, на покрива се е слагало знаме и тя е била предавана на стопанина й. Тоест в четвъртък може да се пита за важни дела. Петък е ден на Венера, наречен Любовни дела, а много от въпросите на хората се отнасят именно за любов. Смята се, че в събота, денят на Сатурн, нашите скъпи покойници ни помагат със съвети. Неделя е денят на Слънцето, което огрява навсякъде и ни показва това, което искаме да видим. Сутрините на големите празници също са подходящи за гадаене на кафе, защото в нощта преди тях небето се отваря, Господ чува молитвите на праведните хора и може да даде отговор на тези молитви.

- Необходима ли е по-специална нагласа преди човек да посегне към джезвето?

- Освен с цел надникване в бъдещето, гадаенето на кафе е и много приятно социално общуване, когато споделяме по приятелски. Но все пак, за да получим правилните отговори, трябва да се научим да задаваме и правилните въпроси. Затова съсредоточаването и обмислянето на въпроса със сигурност ще помогне. Концентрацията върху това, което смятаме за проблем, е също толкова важно, колкото и начинът на задаване на въпроса. Той трябва да бъде формулиран по начин, в който няма негативно очакване. Например, ако питате за работа. Въпросът трябва да бъде: „Ще запазя ли работата си?“, а не: „Ще ме махнат ли от работа?“.

- Бихте ли издала няколко правила като за начинаещи за подготовката на самата чаша?

- Гадаенето на кафе е приятен, но строго личен, дори интимен ритуал, когато очакваме да получим отговори на много важни за нас, много лични въпроси. За да е добър резултатът, е добре да спазваме определени правила - да държим чашата с водещата ръка, да не бързаме и да не пием напитката на екс, от време на време да разклащаме леко чашката. Когато приключим с кафето, обръщаме чашката върху чинийката. Много хора прекръстват чашата и казват „Амин“. След това гадателят се захваща с разчитането на фигурите. Тогава се взема предвид къде са се докосвали устните, накъде най-често е била накланяна чашата, защото това показва пътя ни напред. Мястото срещу него обикновено показва миналото. При разчитането от голямо значение е и фигурата на дъното, защото тя показва силата и възможността на човека да се справи с това, което го притеснява в момента. Ако под ръба на чашата има непрекъсната линия, която се нарича „капак“, означава, че на този етап проблемът е трудно разрешим. Но ако „капакът“ е прекъснат, тоест счупен, означава, че решение има. Тогава се преценява откъде може да дойде най-вярното решение или помощта. И още – добре е да не се пренебрегва фигурата от утайката, образувала се в чинийката.

- В миналото тракийските жреци са гадаели по утайката на вино в щерните по мегалитните светилища като Перперикон, Бегликташ, Ранули. Дали езикът на утайката е универсален?

- Кредо видере (Сredo videre) – повярвай, за да видиш. В основата на всеки култ е вярата. Или казано по друг начин вярата в това, което правим, е в основата на всичко. Тракийските култове и ритуали са били не само много силни, но и много уважавани не само от траките. Освен на вяра, те са се основавали и на солидни знания. Вече е доказано, че много от вярванията и ритуалите на траките са преминали в основата на древногръцката цивилизация. Но освен силна вяра, за да стане опитен жрец, ученикът бил подлаган на желязна подготовка при много строги и взискателни учители. Усвояването на символния език и неговото правилно интерпретиране, правилното извършване на конкретните за култа ритуали са били основна част от обучението.

- Смърт на човека или близък, или раждане на дете как излизат и казвате ли, ако разчетете трагично събитие?

- При подготовката на жреци и гадатели винаги се обръща сериозно внимание на забраните. Например за смърт не се говори, защото само Господ може да дарява живот или смърт. Но бихме могли да предупредим за предстоящ сериозен проблем или беда.

- Може ли да се каже, че самата чаша, образно казано, е като машина на времето?

- Да, определено чашата с утайка от кафе е своего рода машина на времето. Но отрязъкът от време, което тя показва, е с по-стеснен диапазон. Тя може да покаже до три месеца назад и до 6 месеца напред. Въпреки че има и изключения от това правило.

- Може ли чрез този метод да се прогнозира къде човек да търси работа или в сферата на любов - своята житейска половинка?

- Гадателските системи, образно казано, са неграмотни според нашите стандарти. Те не могат да ни дават писмена информация за професии, адреси, имена и прочие. Отговорите, които те ни дават, са на нивото на символния език, който ние трябва да се научим да виждаме и да разкодираме правилно. Например мечката винаги е предупреждение за болест, големите сухоземни животни, големите риби са сигнал за идващи пари, големите птици могат да символизират мощни помощници и закрилници в живота или от духовния свят. Но и тук е важно да се съобразим с посоката и ориентацията на фигурите. Трябва да подчертая, че всеки човек „вижда“ фигурите и ги тълкува по свой си начин, защото всеки от нас има своя уникален поглед. Но като цяло за най-точна прогностика се изисква дългогодишна практика в комбинация с добре развита интуиция.