0

В същност рецептите са си напълно редовни, няма нищо фалшиво в тях и ще се наядете до насита. Само че имитират нещо, което не са. Специално за читателите на „Телеграф“ направихме подбор на рецепти, които не са това, което са. А са толкова вкусни, че ще ви станат любими.

Шкембе чорба с гъби

Продукти:

- Гъби кладница - 400 г
- брашно - 2 с.л.
- масло – 60 г
- сол, черен пипер, червен пипер – на вкус
- кисело мляко
- вода - 2 с.л.

Приготвяне:

Накъсайте гъбите на парчета, загрейте половината масло и ги задушете леко. Добавете брашното и разбъркайте, като се стремите да не се образуват бучки, след което добавете вода. Млякото се разбива добре (ако е кисело) и се добавя към супата. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Можете да добавите и няколко капки лимон. Изключете котлона и бъркайте, докато изстине.
При сервиране запържете червения пипер в останалото масло, изсипете в супата и разбъркайте. Поднесете с чесън и оцет – за тези, които обичат да им е пикантно и киселичко. Може да добавите и нарязани сухи люти чушки или лют червен пипер.

Хайвер с грис

Продукти:

- вода - 3 ч.ч.
- сол - 1 с.л.
- пшеничен грис - 6 с.л.
- лук - 1 глава
- чесън - 2 скилидки
- майонеза - 400 г
- сокът от един лимон

Приготвяне:

Сварете на умерен огън в тенджера гриса с водата и солта, като бъркате, за да не стане на бучки. След 10-15 минути отстранете от котлона и оставете да се охлади за десетина минути. Бъркайте постоянно, за да не се образува отгоре коричка. Може да покриете с фолио. Настържете лука с ренде, смелете или нарежете на ситно. Изсипете го при сварения и охладен грис. Добавете счукания или наситнен чесън. Добавете майонезата и лимоновия сок и разбъркайте. Може да аранжирате с маслини.

Зеленчуков киш

Продукти:

- яйца - 6 броя
- сметана - 1 кутийка течна
- сирене ементал - 100 г
- гъби - 1 бурканче консервирани
- бекон - 100 г
- лук - 1 глава
- чушки - 1 зелена и 1 червена
- сол
- черен пипер
- зехтин

Приготвяне:

Нарежете на ситно лука и чушките и ги сложете да се запържат за кратко в 3 с.л. зехтин. Щом омекнат, ги махнете от котлона и оставете да се охладят. Нарежете бекона и отцедените гъби. Сиренето настържете.
Разбийте много добре яйцата със сметаната и добавете бекона, всички зеленчуци и сиренето. Овкусете с подправки и изсипете в леко намазнена тава. Сложете да се изпече на 200 градуса, докато стегне.

Торта „Гараш“

Продукти:

- Бисквити за торта - 200 г
- масло - 150 г
- черен шоколад - 400 г
- прясно мляко - 1 чаена чаша
- сладкарска сметана - 180 мл
- орехи - 200 г
- кокосови стърготини или бадеми за поръсване

Приготвяне:

Начупете бисквитите на малки парченца и ги насипете в дълбока купа. Орехите запечете леко на сух тиган и ги счукайте, след което добавете към бисквитите. Млякото загрейте на водна баня и разтопете в него половината шоколад и маслото с бъркане. Получената смес изсипете в бисквитената и объркайте.
Изсипете сместа във форма за торта, разпределете равномерно и притиснете добре. Изчакайте блатът да се охлади. През това време, отново на водна баня, загрейте сметаната и разтопете в нея останалото количество шоколад. Разбъркайте, охладете и залейте блата, като равномерно разнесете навсякъде.
Тортата трябва да се стегне в хладилник и да се декорира. Реже се с топъл нож.