0

Г рупата младежи, сред които е и фатално простреляният Светльо от Ботунец, са вършеели в София всяка вечер. Подозират ги за серия от грабежи през лятото, а отделно момчетата имат по няколко криминални регистрации в полицията, потвърдиха източници на „Телеграф“ от прокуратурата.

Младите бандитчета ползвали предимно градски транспорт, с който се придвижвали от бившото софийски село до центъра на столицата. Комбинирали се в различни конфигурации, но убитият Светльо и Георги, който е обвинен заедно с още едно момче за два грабежа, почти винаги участвали в групичките. Хлапаците изчаквали да се стъмни, след което набелязвали жертвите си. Целели се предимно в жени или по-слаботелесни мъже. Оглеждали се около хотели и по-скъпи заведения. Изчаквали хората да са сами и да свърнат в някоя тъмна уличка на града, преди да атакуват. Предпочитали и хора, които пренасят куфари или по-обемисти багажи, за да не могат да им избягат. След като ги удряли с метални предмети и боксове, грабвали парите и бягали. Обикновено взимали само кеша, не се занимавали с накити, мобилни устройства и други неща, които принципно грабителите взимат, за да залагат в оказиони.

Постижение

Според криминалисти бандата е съставена от младежи на възраст от 13 до 18 години, без изявен лидер. Познати са добре в Ботунец. Там са израснали и са учили в местното училище. Част от децата са и от контингента на Детска педагогическа стая, разкриха още нашите източници. Екип на „Телеграф“ посети квартала, както и жилищния блок, в който е живял простреляният при опит да избяга от полицията и по-късно издъхнал на път за болницата Светльо. Местното компактно население определя младежа като „много добро момче“. Същото твърди и майка му, дори сочи, че успял да постигне голям напредък, като е стигнал до 12-и клас и се гласял тази година да е абитуриент. „Работеше през лятото, не знам да краде. Събираше пари за бала, искаше да си купи кола. Харесваше много мерцедес, но нямаше пари, затова бе се огледал в един голф“, разказа негов съсед. Хората в квартала се надяват на справедливост и искат полицаят, който е прострелял Светльо, да бъде изваден от анонимност. „Името на нашето момче се разпространи от телевизиите, а името на полицая се крие? Защо е този двоен аршин, ние не сме ли хора?“, питаха се недоволните жители на квартала.

Недоволство

Пред Съдебната зала през седмицата беше и майката на убития крадец. Жената иска лично обяснение от този служител на 4-о РУ на МВР, който е отнел живота на детето й. „Едни вестници излъгаха, че е била жена, после се оказа, че е мъж. Това е манипулация“, гневеше се жител на Ботунец. Хората са склонни да излязат на протест и пред Съдебната палата, канят се да блокират и движението по Околовръстното шосе на София, ако исканията им не бъдат изпълнени и провинилият се полицай не бъде уличен от прокуратурата. Засега от държавното обвинение пазят мълчание. Единствено коментират, че се работи по случая и ако има данни, че полицаят е превишил пределите на неизбежната самоотбрана, както и че е нарушил Закона за МВР, ще бъде подведен под отговорност незабавно.

Отпуск

Очаква се детайли по разследването да има през идната седмица. Почернената майка обясни, че е успяла да чуе сина си около 18 часа вечерта. Тогава й казал, че е добре и че ще ходи с приятели в центъра на София. Жената се оплака, че от 4-о РУ са я излъгали, че синът й е жив и е задържан. Тя чакала отпред и чак после разбрала, че всъщност детето й е убито от полицая, а униформеният се е покрил. Според жители на Ботунец мъжът дори е взел отпуск. „Имам човек в полицията, той каза, че са му дали отпуск на стрелеца. Това само в България е възможно“, гневеше се друг жител на крайния столичен квартал. Според неофициална информация момчето е застреляно в корема и е починало от кръвозагуба в линейката, която е пътувала към „Пирогов“. Лекарите не успели да го спасят въпреки усилията им.

Апашите били фенове на „Гомор“

Бандата за грабежи били страшни фенове на италианския мафиотски сериал „Гомор“. Това разказа пред „Телеграф“ комшия на страховитите улични грабители от Ботунец. „Гомор” на Матео Гароне е създаден по бестселъра на Роберто Савиано. Филмът отвежда зрителите в дебрите на неаполитанската мафия и нейните босове от фамилията Савастано, в която като в същински ад има жестоки престъпни деяния. Историите в книгата на Савиано са пресъздадени на екрана от едни от най-известните италиански актьори и съвсем обикновени хора - дебютанти, пред кинокамерата. В третия сезон на „Гомор“ пък участват българските актьори Александър Сано и Боряна Маноилова. Част от кадрите са заснети на последния етаж на офисите на бизнесмена Васил Божков, където към момента той търпи мярката си „домашен арест“.