0

П исателят Фредерик Бегбеде може да си отдъхне – официално го признаха за невинен по жалба за изнасилване. От модерните в последно време – отидох с него доброволно в хотела, но после не знам какво се случи, аз исках само да си говорим.

Френските правоприлагащи органи са прекратили разследването, след като са отхвърлили жалбата срещу Бегбеде, съобщи АФП. С мотива „поради липса на достатъчно доказателства“. Каквато беше съдбата на повечето подобни дела от жени, сетили се, че може да изтръскат пари от звезди.

В образуваното от прокуратурата предварително производство са изслушани „всички свидетели, които биха могли да хвърлят светлина върху фактите“, посочват от прокуратурата. Престъплението изглежда „недостатъчно квалифицирано“, процедурата е прекратена без допълнителни действия, обясняват още властите.

Съжаление

„Не се съмнявах в резултата от тази жалба и горчиво съжалявам за значителното въздействие на процедурата върху професионалния живот на моя клиент“, реагира адвокатката на писателя Мари Досe, цитирана от БТА. Припомняме, че през декември 2023 г. полицията в община По в Южна Франция задържа Бегбеде по жалба на неназована жена, която го обвинява в изнасилване. Жената твърди, че между двамата е имало сексуална връзка. Признава, че първият път, когато се срещнали в хотел, всичко станало по взаимно съгласие. Вторият път обаче – още същата вечер, тя вече „не била консенсусна“.

По време на разпита, който продължил няколко часа, писателят отрекъл предполагаемите престъпления. След разпита той е бил освободен.

Известен писател и красив мъж, който на 21 септември ще стане на 59, Бегбеде изглежда идеалната жертва. Особено на фона на ареста му през 2008 г. за притежание и употреба на кокаин. Повече от ясно е, че „си го търси“. Ако не този път, следващият...

Семейство

Роден през 1965 г. в Ньой сюр Сен близо до Париж, той е закърмен с авантюризъм.

Майка му Кристин дьо Шастенер е преводач на романтични романи (по-специално произведенията на Барбара Картланд). Баща му Жан-Мишел Бегбеде работи в трудова агенция за набиране на висш персонал. Брат му Шарл се занимава с бизнес - основател е на брокерската къща Selftrade и първата частна електропреносна мрежа във Франция.

Такова нетрадиционно семейство не може да не повлияе на собствения начин на живот на Фредерик. Писателят обича провокациите и самокритиката.

Учи в престижните парижки лицеи „Монтен“ и „Луи льо Гран“. Получава диплома и от престижния Институт за политически науки и след това диплома DESS по реклама и маркетинг от CELSA (Ecole Supérieure de l'Information et de la Communication). В резултат на това той става копирайтър в голямата рекламна агенция Young and Rubicam. Същевременно сътрудничи като литературен критик в списанията Elle, Paris Match, Voici ou encore VSD. Бил е и член на екипа от литературни критици в радиошоуто на Жером Гарсен „Маската и перото“ по Франс Интер.

Творчество

През 1990 г. публикува първия си роман „Мемоари на един откачен младеж“. Четири години по-късно от печат излиза „Почивка в кома“. Същата година създава литературната награда le prix de Flore (наградата Флор) по името на известно парижко кафе. С тази награда се удостояват известни съвременни франкофонски писатели като Мишел Уелбек (1996 г.) и Амели Нотомб (2007 г.).

През 1997 г. романът „Любовта трае три години“ завършва цикъла за героя Марк Мароние. Две години по-късно излиза сборникът новели „Разкази под екстази“. През 2000 г. публикува най-известния си роман „9,99 лв.“ (99 francs, преименуван по-късно на 14,99 euros, а после на 6,20 euros). Това му коства уволнението, тъй като романът представлява сатира и осъждане на рекламния бизнес. През 2007 г. излезе филмът „99 франка“ по книгата на Бегбеде и с Жан Дюжарден в главната роля.

Бегбеде е и водещ на собствено литературно предаване – „Книгите и аз“ (Des livres et moi) – по парижкия кабелен канал Paris Première.

През началото на 2003 г. Бегбеде е назначен за издател в издателската къща „Фламарион“ (Flammarion). До лятото на 2006 г. редактира около 25 книги, но и там не може да се задържи, както на останалите си работни места.

Последните му романи са: „Windows on the world“ (2003 г., получил френската литературна награда Interallié), „Егоистът романтик“ (L'égoïste romantique“, 2005 г.) и „Помощ, прощавайте“ (Au secours pardon, 2007 г.).

Бегбеде има зад гърба си един брак – с Диан де Мак Махон. От 2004 г. до 2007 г. имаше връзка с Лора Сме, френска киноактриса и дъщеря на известния певец Джони Холидей и актрисата Натали Бай. Настоящата му съпруга Лара Мишели, с която са женени от 2014 г., го поддържаше твърдо по време на обвиненията в изнасилване от друга жена. Известна негова фраза е „Разбира се, че любовта не трае повече от три години“.