0

Н а френската целувка трябва да се гледа като на танц, за който са необходими репетиции, казват вещи сексолози.

Като тангото целувката с език е акт на взаимност между двама партньори, едновременно страстен и чувствен.

Всяка велика любовна история завършва с целувка, допълват същите сексолози с романтично настроение. И привеждат за пример множество филми. Обикновено тя идва на екран към края, с желание, което се изгражда в продължение на час и няколко минути. Затаяваме дъх, докато двойката пред нас се взира в очите си  и започва да се навежда към - понякога неловка или небрежна, но винаги стопляща сърцето френска целувка.

Термин

У нас я наричаме целувка с език, но в последните години все повече властва международният термин. Френските целувки стават популярни след Първата световна война. Названието „френска целувка“ навлиза в английския език през 1923 г., пише Шерил Киршенбаум в книгата си „Науката за целуването“.

Все пак отнема известно време терминът и дори практиката, която описва, да стигне до Съединените щати.

Едва след Втората световна война американците се осмеляват да последват френския пример в целувките, обяснява Киршенбаум. Тя приписва на американските военнослужещи, които са служили в Европа, донасянето на този тип ласки на новия континент. Помните ли онази емблематична снимка на завръщащия се от фронта американски моряк, който целува непозната жена на Таймс скуеър? Ето така започва всичко. 

Във Франция, разбира се, не е голяма работа. Там си е просто целувка и никой не я смята за френска, немска или някаква друга по националност.

Французите дори нямат дума за стила на целуване с език до 2014 г., когато речникът Petit Robert добави нов глагол: Galocher. Буквално означава „да целуваш с език“. Ясно е, че французите са по-сдържани към прозата си, отколкото към действията.

Увертюра

Без значение какъв е произходът на целуването с език, е добре да не го пропускате както като увертюра преди секса, така и в ежедневието. Ползите са безброй на чисто физическо и психологическо равнище. Психолози от Берлинския университет са установили, че дори три 20-секундни целувки сутринта стигат, за да се поддържа романтичното настроение през целия ден.

Според проучвания целуването помага за намаляване на кръвното налягане, повишава хормоните, които ви карат да се чувствате щастливи (серотонин, допамин и окситоцин), изгаря калории, повишава самочувствието, бори се дори с кариесите. „По време на страстните целувки се  насърчава производството на слюнка. Това поддържа устата, зъбите и венците здрави.

По време на целувка хората обменят бактерии, но това не винаги е лошо. Някои микроорганизми в слюнката могат да намалят растежа на бактерии, които причиняват млечница в устната кухина, или някои стрептококови бактерии, които причиняват кариес.

Целувката с език може даже да лекува главоболие, категорични са учените. Затова следващия път, когато започне да ви мъчи лека мигрена, пробвайте да отложите взимането на обезболяващи и проявете малко нежност към половинката си, възкликват експерти. 

Целувките тренират мускулите. За френска целувка участват цели 34 мускула. За 1 минута целуване ще изхабите 26 калории, а за 1 час - 1560 калории, което си е направо една тренировка в залата, отсичат статистиците.

СН

Всичко с названието започва с тази снимка на Грета Фридман, студентка по дентална медицина, и Джордж Мендоса, моряк, връщаш се от фронта. Момчето спонтанно я целува при слизането си в Ню Йорк. „Това не беше романтично. Дори не ме попита. Слезе от кораба и просто ме целуна“, разказва след време Грета.

*Автор: Василена Маринова