1

Психологът Мариана Мръвкова е съпруга на основателя на Фъншуй академия-България Цветозар Мръвков. От години дамата работи в сферата на източното учение като консултант и лектор. Експерт е още по арттерапия, йога, изцеление с прана енергия и рейки. Изработва индивидуални бижута амулети. Разговаряме с Мариана за тайните на Новата източна година - на Дракона, и какво вещае тя за България и целия свят.

- Годината на Зеления дървен дракон вече настъпи. Милиони хора по света и у нас повтарят името й като някаква модна мантра, но бихте ли изяснили защо Драконът е зелен, че и дървен?

- В Китайската астрология всеки от 12-те знака е властелин на дадена година. През нея той ни носи и една от 5-те основни стихии - дърво, земя, метал, огън или вода. Особеното тук е, че един и същи елемент обхваща две поредни години. Така на 9 февруари 2024 година изпратихме годината на Водния заек, а преди него живота ни управляваше Водният тигър. Сега предстои нов цикъл от две дървени години. А Драконът е зелен, защото този цвят характеризира неговия елемент – дърво, и казваме, че го подхранва енергийно.

- В общ план какви промени да очакваме в България на база стихиите, които това митологично животно олицетворява?

- Очаквайте трансформиращи събития, промени в личен и обществен план. Драконът е единственото свръхестествено същество в Източната астрология, символ е на мощ, власт, сила, успех и късмет. Но за да стигнем до последните две неща, ще трябва да минем през някаква трансформация, която обикновено носи турбуленции, трудности. По принцип Драконът е агресивен, поради което можем да очакваме и скандали, изненади, конфликти. За радост елементът на годината е дървото, което ще омекоти тези енергии и ще ни даде по-скоро възможност за растеж. Счита се, че Драконът контролира вятъра и дъжда, преобръща реките и моретата. В тази митологична информация са кодирани наблюдения на метеоциклите на хиляди години. Така че можем да очакваме катаклизми, но най-вече наводнения. Добре е да се обезопасят навреме корита на реки, язовири.

- А можем ли да маркираме основните прогностични тенденции в сферите - здраве, любов, работа, семейство?

- В здравословен план Драконът ще ни предложи една доста динамична година с бързосменящи се събития. А това няма как да не се отрази особено на онези знаци от Източния зодиак, които са по-податливи на стреса. Като цяло трябва всички да балансираме почивката с работата. Хубаво е да се обръщаме към духовни дейности чрез молитви, йога или медитация, за да релаксираме физиката и нервната си система. И по-често да сме сред природата. Дори едни занимания, свързани с арттерапия, рисуване, неврографика, грънчарско колело, също биха изиграли своя благотворен ефект в този космически момент.

В любовен план годината, макар да е високосна, е подходяща за узаконяване на интимни връзки, за венчавки и сватби. Причината е, че Дървеният дракон вещае стабилен и дълготраен брачен съюз. Подкрепа свише ще имат и онези семейства, които планират съвместни пътувания, дали в страната или в чужбина. От друга страна, несемейните ще имат възможност да срещнат своята половинка, ала това ще стане само ако са активно търсещи и пътуващи. В случай че са статични, инертни, чакащи, то нещата няма да им се случат. Защото девизът на годината е „Действие“!

По отношение на кариерата успех ще имат лидерските професии, новаторите, предприемачите, онези, които знаят какво искат или се стремят към промяна, но без да погазват писаните или неписаните закони.

- А как България като държава ще се впише в т.нар. енергийна матрица на Дракона?

- Предстоят много рокади в политически аспект, скандали, борби. Но както вече споменах, за мен по-важни са природните катаклизми, за които ще трябва да се подготвим. Драконът ще подкрепя смелите реформи, а не просто стоене на топло във властта - ден да мине, друг да дойде.

- Кои източни зодии ще имат късмет?

- Едни от любимците на съдбата ще са изпълнителният и сериозен Глиган, бързият Кон и динамичната и артистична Маймуна. Това са все знаци, които са в хармония с характеристиките на Дракона, поради което според източната метафизика са в добри позиции.

- А кои от зодиака ще трябва да внимават повече през 2024 г. и как да лавират, че да смекчат по-предизвикателните влияния?

- Това са по-бавните, спокойни, мечтателни или по-трудно адаптивни знаци като Бик (Вол), Коза. Змията също, въпреки че е от едно семейство с Дракона, не е в особена хармония с него. На Петела няма да му е много комфортно, защото той си има собствените разбирания за живота, но сега реалността ще му наложи една императивна рамка. Новата ситуация ще наложи на много от представителите на тези знаци да започнат нова работа, да се разделят с досегашното си поведение, начин на мислене в името на това да имат някакво по-различно развитие. Например някои може да решат да превърнат хобито си в своя професия. Тук, ако рискът е премислен и премерен, ще имат подкрепата на Вселената. Древните мъдреци казват, че Драконът подкрепя действащите и рискуващите, но говорим за премерен риск, а не да си зaложиш къщата на хaзарт. В тази връзка е добре да кажем, че сега ще се активизират доста водещи до загуба измамни схеми, щедри предложения за примамливи инвестиции от сорта на криптовалути, фондове и какво ли не. Желателно е да не се хвърляме на сляпо в рискови начинания, както и да се чете всеки ред преди нещо да се подписва.

- Като езоексперт в много направления какви цветове в облеклото препоръчвате като по-хармонични?

- Всеки си мисли, че след като Драконът е зелен, сега трябва само зелено да носим. А не е така. Елементът дърво се подхранва от водата, а тази стихия се характеризира с черния и синия цвят. Така че целият този спектър на синьото, лилавото, тюркоазеното, черното (освен зеленото) ще бъде подходящ. Тъй като Драконът е огнедишащ, оттук е допустимо да носим също и червено и оранжево, но само като акцент. Причината е, че трябва да внимаваме да не прекалим, тъй като огънят гори дървото, т.е. рискуваме да изгорим късмета си. В облеклото си трябва да се пазим още от сребристата, златистата, бялата и сивата палитра. Тя е характеристиката на елемента метал, а той реже дървото и също лесно може да пресече късмета ни точно когато ни трябва най-много. Така че за важни срещи, интервюта за работа е желателно да съблюдаваме тези невидими закони.

- Бихте ли разкрила някои от актуалните за астропериода скъпоценни камъни?

- Диамантът е камъкът на Дракона. Не всеки обаче може да си го позволи. В нашата фъншуй академия, наред с различните фигурки на Дракон за дома или офиса, работим с планински кристали, които много добре го заместват. Те вършат много хубава работа, защото пречистват пространството от негативна енергия. Като слънчев камък той допринася за цялостната хармония както на дома, така и носен в нас като амулет за пречистване на нашата аура от чужди влияния. Изумрудът и рубинът също ще носят щастие и късмет през новия период. Родените в някоя от годините на Дракона могат да подсилят енергията си със сапфир.

- Фъншуй теорията обяснява големите и малките космически цикли през определен брой години. Какъв е вселенският момент сега и с какво се характеризира той?

- Знаците в Източния зодиак са 12. Т.е. на всеки дванадесет години се повтаря дадено животно, а на всеки 60 години имаме по-голям цикъл, идващ от съвпадението на животното с един от петте елемента. Така че, ако видим какво се е случило например през 1964 година (когато отново на власт е бил Зеленият дървен дракон), ще имаме като една подсказка какво да очакваме и днес.

Особеното сега е, че това е последната трудна година от така наречения вселенски жизнен цикъл. Тук вече е рубиконът от борбата между тъмнината и светлината. Ако по-голямата част от човечеството тръгне към светлината с духовно пробуждане и осъзнаване, от 2025 г. светът ще тръгне към хармония, баланс и мир. В резултат ще видим по-бързо разрешаване на военните конфликти, стремеж към едно по-добро и справедливо общество. Но ако се случи обратното и тъмната страна вземе превес, то нищо добро не ни чака – предстои само разруха, корупция и още войни.

- В качеството ви на консултант за какво ви търсят хората в последно време и какви са новостите в бранша?

- Основно във фъншуй академията правим консултации на домове или офиси. Доста често напоследък обаче, когато отидем в един дом например, замерваме и енергийното поле на обитателите. Защото ние и околната среда сме в симбиоза и ако нещо не е подредено както трябва в енергиен план, то в повечето случаи и хората боледуват на физическо ниво. Често ни търсят и хора, защото страдат от някакви дефицити в живота си, например не могат да си намерят подходящ партньор или нямат деца, или не им върви в кариерата, не им стигат парите.

- Какво може да се направи в този случай?

- Когато извършим точните фъншуй замервания и настройки, се отпушват и енергийните канали, откъдето нещата си идват по местата и се появяват възможностите за напредък в дадената област. Защото духовно-енергийното поле прехожда и управлява материалното. Понякога установяваме, че енергийните центрове на човека (чакрите) са блокирани от вмешателства от типа на магиите. Тогава използваме силата на стихиите, с които са работили и нашите предци – силата на огъня, на светената вода, на молитвата и на етеричните масла. С тях изготвяме комбинации за връщане на изначалната хармония.

В някои случаи, като неизяснени диагнози, се налага да прибегнем и към биорезонансна апаратура, за да видим откъде идва проблемът, след което прилагаме кристалотерапия. Тъй като питате за новости, ще ви разкрия, че имаме отлични резултати с т.нар. клетъчна храна от Изтока. Тя включва боров прашец и бамбук. Това е Ин и Ян на човешкото здраве, защото прашецът храни клетката, а бамбукът чисти лимфата и кръвообращението от токсини и лошия холестерол, възстановява черния дроб и какво ли не. Въобще ползите за здравето ни са огромни.