0

- Г-жо Мръвкова, тръгвате на турне, в което ще разяснявате българските измерения на древното учение фъншуй. Разкажете повече за инициативата и за голямата мистерия – наистина ли нашите прадеди са имали познание за хармонизиране на енергиите между човека, пространството и Космоса?

- Tурнето на Фъншуй академия България е свързано с участието ни във фестивала „Здравей, здраве“, който се провежда целогодишно в различни градове на България.

Започваме с родния град на г-н Мръвков (основателя на академията) – Тетевен, на 30 април, след което още един наш възрожденски град – Троян, ще чуе нашите лекции за българските традиции и ще може да се докосне до силата на българските кристали. Нашата цел е все повече хора да научат колко е важно да бъдат свързани със своите корени и да събудим до колкото можем националната гордост на българина.

В книгата си „Българският фъншуй“ Цветозар Мръвков е събрал ценни изследователски данни от „Именник на българските канове“ и от много трудове на професорите Божидар Димитров и Петър Мутафчиев, въз основа на които имаме доказателства за древния произход на прабългарския календар на животните и за много добри архитектурни решения в постройките на българските къщи и сгради. Всичко това само по себе си говори, че древните българи са имали познания за хармония в пространството.

Ние сме единственият народ, който е съхранил през вековете името си „българи“ и това е достойно за уважение.

- Бихте ли разяснили какво всъщност е фъншуй и в исторически план каква е връзката между този от Изтока и онзи, чиито измерения откривате в България?

- Фъншуй е науката за хармонията в пространството. Това е древното изкуство за подредба на пространството според земните посоки и подпосоки. Всяка посока и подпосока се характеризира със своя цвят, форма и материал. Древните българи интуитивно са прилагали това познание, може би защото част от тях са живели в Китай и оттам пренасят традициите по нашите земи. В българските домове най-често срещаме амулети и ритуали, които да пазят хората от зли сили. Това е подковата, която се поставя над портата като защита, вятърният чан, който пази чрез звъна си, като разсейва негативните мисли като завист и злоба у гостите, които посещават дома. Друго защитно средство, което интуитивно нашите предци са поставяли, е прагът пред вратата, който е бариера между външния и вътрешен свят на живеещите в дома. Домашният дух е този, който издава звуци, като прави поразии, когато усети, че в къщата влиза някой недоброжелател. Например влизащият в дома се препъва на прага или изтървава прибор, докато се храни, разсипва сол или разлива вода. Това са знаци, които нашите предци са познавали и следели, за да се предпазват.

Други суеверия, които са стигнали до наши дни и все още се прилагат, са червеният конец, който се връзва на лява ръка срещу уроки, и поверията „да не се сяда на ъгъл, за да не те искат от две страни“, и „да не се подава предмет през прага, за да не се скарат хората“ и т.н.

- Какво е било значението на накитите от злато и от сребро според българските магически практики?

- Според българските традиции със златни накити са се кичили момите, защото златото привлича. Среброто има предпазна роля и затова е било отредено за омъжените жени. Всеки накит имал своята предпазна роля за съответната чакра (енергиен център), върху която стои, и свързаните с нея органи и системи. Например сребърните пафти пазели 1-ва и 2-ра чакра - детеродните органи на жената. Сребърният нагръдник предпазвал слънчевия сплит и 3-та чакра (центъра за общуване с другите), както и сърдечната чакра (центъра на любовта). Сребърният нашийник предпазвал 5-ата гърлена чакра (центъра на себеизразяването), а начелникът предпазвал 6-ата чакра (центъра на интуицията). Белите кърпи на главите държали отворена коронната чакра, за да бъде жената винаги във връзка с Бог.

Шевицата е другият предпазен символ, който древните българи втъкавали както в женските, така и в мъжките ризи. Тя присъствала като мотив както в престилките на жените, така и в къщата, където била част от интериора - в килимите, възглавниците, покривките, завесите. Слава богу, че с нашите лекции успяваме да събудим българския дух и все повече съвременни хора вече използват шевиците както в облеклото си, така и в интериора си.

В дизайнерските разработки на нашето Арт ателие „Тангра“ основните накити са сребърни огърлици, нашийници, начелници, гривни и пръстени, в които сме инкрустирали български шевици руни.

- Във вашите лекции споменавате и за влиянието на кристалите върху чакрите. Има ли значение какъв камък носим в бижутата си?

- Да, много от нашите лекции са посветени на силата на българските кристали и за тяхното лечебно действие върху нашата енергийна система. Например планинският кристал е универсалният кристал, който пречиства нашата аура от всички чужди енергии. Той може да се вгради както в пръстен, гривна, така и в обеци или колие. Тогава ще пречиства личната ни енергия. Но може да се постави голям кристал в центъра на стаята, която обитаваме най-често, и тогава той ще пречиства цялото пространство. Важно е да се знае, че веднъж седмично трябва да пречистваме и самия кристал, като го оставим една нощ в купа с морска сол, а на сутринта го измием под течаща вода и го оставим цял ден на слънчева светлина, за да се зареди и да може отново да чисти всичко около нас.

Друг важен лечебен кристал е лилавият аметист. Той отваря нашата интуиция и ни дава добра памет, концентрация и добър сън. Зарежда се на лунна светлина, защото той е нашата женска енергия, докато планинският кристал е слънчевата мъжка енергия. Така двата ни дават баланса между Ин и Ян.

Златният пирит също е слънчев кристал, но той сам се презарежда и има свойството да привлича парите.

А черният галенит е друг женски кристал, който ни дава сила и увереност и ни заземява, когато малко сме се „поотнесли в облаците“. Всички тези кристали имаме в наличност в нашата фъншуй академия и всеки, който се интересува, може да ни се обади и да дойде, за да му направим замерване на чакрите и да го насочим към правилните за него кристали.

- Намираме се в годината на Черния воден заек. Много се изписа за характера на годината, но малко се говори кои са актуалните камъни и амулети за привличане на щастие и късмет и как да се активират те в нашия дом или офис.

- Всички кристали, които изброих, са подходящи активатори през тази 2023 година. Особено за родените под водни знаци е задължително да си набавят галенит или пирит, за да стъпят здраво на земята през тази водна година.

- А може ли да направите някаква прогноза за България според животното, под чийто знак светът се намира?

- Започват да се завръщат българите от чужбина и да инвестират парите си в нашата родина. Селата отново ще се съживят и до 2025 година България ще разцъфне отново като райска градина! Това е предсказано от Слава Севрюкова и Петър Дънов. Това е видял в регресиите си и Христо Нанев, което лично ни сподели след лекциите ни на фестивала „Прозрение и мистика“, който се проведе в средата на март в София.

- Как е най-добре да действа човек през пролетта, лятото или есента, че да се радва на благоденствие и здраве, а ако няма работа, да си намери в заешката година?

- За всеки е индивидуално. Най-добре би било да ни се обади, за да му направим личен хороскоп, според който ще получи и най-точните насоки как и кога да действа, за да получи това, което желае през тази година.

- Предсказателният клон на фъншуй указва и посоките, които ни носят късмет и благоденствие или обратно - заплашват ни с болести и бедност. За целта правите индивидуални консултации, но в по-общ план бихте ли разкрили накъде е добре да работим или да спим?

- Всеки си има лични силни посоки и това също можем да замерим само в лична среща. Освен това всеки месец има различни добри и лоши посоки според летящите звезди и всеки, който се интересува, може да си поръча това изчисление и да му дадем насоки как да неутрализира вредните влияния и как да активираме късмета в дадена зона.

- С настъпването на пролетта стайлингът в облеклото се променя в посока по-пъстри тонове. От метафизична гледна точка кои са цветовете, които ще са актуални през сезона и ще привличат към нас късмета, щастието и добрите събития?

- Добре е да се обличаме в синьо-зелената палитра. Черното също е активатор на водната стихия. За по-депресивните натури и тези, които имат недостиг на енергия, е препоръчително да използват мъжките цветове - червено, оранжево, жълто, защото така ще балансират огъня с водата и ще постигнат вътрешна хармония.

Добре е водните знаци да наблегнат на по-динамични спортове, като катерене на върхове, планински туризъм и т.н.,за да не може водната енергия на годината да ги изтощи.

Това е тя:

Мариана Мръвкова е управител на Фъншуй академия България (fengshui-bg.com) и работи към нея като експерт-консултант. Практикува още в областите енергийна психология, радиестезия, кристалотерапия и ароматерапия. Дизайнер е на различен вид талисмани и амулети.

Съпруга е на основателя на академията по древното учение – Цветозар Мръвков. Тази пролет двамата тръгват на турне за популяризиране на древното българско знание, хармонизиращо живота ни със здравето и късмета, с щастието и вселената.