0

К итайското учение фъншуй се посвещава на подредбата и интериора на дома, прилагайки вярвания, че организацията на вещите може да окаже голямо значение върху енергията и атмосферата у дома.

Източните поверия смятат, че колкото по-семпъл е интериорният дизайн, толкова по-лесно ще протича позитивната енергия през дома. Затова всяко помещение трябва да бъде подредено и изчистено от ненужни вещи и добре осветено. Без значение дали вярвате в разбиранията на фъншуй за разположението на дома част от тях могат стилно да обновят интериора ви.

Подредба

В хола е важно да запомним няколко лесни правила за фъншуй, които би трябвало да направят дома по-жизнен и положителен. Хубаво е канапето или диванът да бъдат винаги допрени до стена, защото тази подредба би създала усещане за сигурност и хармония по време на почивка. Също е за предпочитане меката мебел да е подходяща за броя на хората, които обикновено я използват, като по този начин няма да бъде усетено разединение в дома. Водата и камъните подобряват климата в хола. Може да декорирате с малко шадраванче, най-добре в източния ъгъл. Водата ще има успокояващо въздействие върху членовете на семейството. Наредете и камъни и минерали около телевизора и музикалната уредба, за да неутрализирате облъчването. В кухнята водещи са елементите огън и вода, олицетворени от печката и мивката. Поради тази причина червените нюанси са забранени от източното учение в това помещение. За да компенсираме липсващите елементи въздух и земя, е хубаво да заложим на светли неутрални или земни нюанси като млечнобяло, бледожълто, зелени, кремави и дори кафеникави тонове. Саксиите с подправки, поставени между печката и мивката, ще разделят конфликтните елементи. Използването на повече дървени прибори и инструменти също има положително въздействие върху атмосферата. Масата за хранене трябва да бъде масивна и стабилна, за да олицетворява хармонията и силата на семейството. Отново дървеният материал е за предпочитане, тъй като модерните стъклени маси създават усещане за нестабилност и отвличат вниманието от храната.

Енергия

Помещението, в което спим, е изключително специално според разбиранията на фъншуй. Източната култура вярва, че по време на сън човек е най-уязвим и поради тази причина е хубаво помещението да бъде изчистено от всякакъв вид силни енергии. Хармонията и спокойствието са ключови при организацията на спалнята, затова се предполага, че дизайнът трябва да е особено семпъл и комфортен. Позицията на леглото е най-важният фактор за постигането на дзен атмосфера. Забранено е позиционирането на леглото срещу врата, тъй като спането с краката към вратата ще доведе до сънуването на повече кошмари и липса на спокойствие и сигурност. Хубаво е над главата ни пространството да остане изчистено от рафтове и други декорации, защото подсъзнателно по време на сън ще усещаме притеснение да не паднат върху нас. Ако над главата ви минават тръби, сънят отново няма да бъде хармоничен и лек, затова е хубаво да поставите розов кварц върху тях с цел да се защитите от негативното въздействие. Спалнята е интимно място и окачването на снимки на деца или починали не е препоръчително. Най-добре е да изберете изображения на двойки, две парчета кварц или сватбената ви снимка в югоизточния ъгъл на спалнята, за да активирате партньорството си. Поставянето на огледала в спалнята също е забранено според фъншуй. Потокът на енергията трябва да се успокои в това помещение, а огледалата, поради отражението, ни активизират. Ако все пак имате огледало, покривайте го вечер с голям шал или с кърпа.

Декорираме банята с кристали

В банята изтича много вода и съответно много енергия от жилището. Затова винаги затваряйте вратата и сваляйте капака на тоалетната чиния, когато пускате водата. Капещите кранчета изнервят, а според фъншуй така изтичат и парите от къщата, затова винаги ги поправяйте бързо. Елементът земя е противоположен на водата. Включете в дизайна камъни, кристали, дървени скари и други естествени материали, за да уравновесите енергията. Окачете също и хавлии в червено, жълто или оранжево.