0

М ъничко, червеничко, царя от пътя отбива. Що е то? Тези, които казаха „ягодка“, бъркат. Това са онези, яростно почервенели джуджета, които изскачат от всяка дупка покрай коледните празници. Малки и сладки? Ама друг път. Джуджетата изглеждат по този начин само на новогодишните картички.

Диагноза

Има такава фобия - казва се ахондроплазиофобия. За домашно тези, които се страхуват от джуджета, да я напишат сто пъти, докато им се набие в главата как се произнася. Ако имате проблеми със съня, не е от коледните филми и песнички, които се въртят до втръсване. Малки човечета седят на гърдите ви и манипулират сънищата ви, превръщайки ги в кошмари. Не бъркайте гномовете с елфите – за разлика от тях те не хвърчат и не отбират нищо от музика и изкуство.

Страховитите и проклети джуджета, на които ти иде да им оскубеш брадата, са по-скоро гномове. За произхода на последните има различни версии. В легендите тяхната поява се свързва с историята на създаването на света. Различават се основно два вида гномове: едните са бели, светли, добри, а другите - мрачни, хитри и злобни.

В средните векове било разпространено поверието, че злобарите от втория вид обичат да седят върху гърдите на спящите хора и да им внушават лоши сънища. Приписват им още коварния навик да мятат железни стрелички, които пронизват човешката кожа, без да оставят следи, и причиняват мъчителни колики, киселини, стомашни проблеми. Понякога имат кози или гъши крака, с които трополят толкова досадно, че може да подлудят човек.

Има разлика и в начините, по които се отнасят към гномовете в различните страни. В Германия те могат и да помагат, могат и да вредят. В Англия гномчетата са добронамерени. Навсякъде обаче има едно правило - в никакъв случай и при никакви обстоятелства човекът не трябва да участва в гномски веселби и танци на лунна светлина. В противен случай още на първото кукуригане гномовете се изпаряват, а заедно с тях - и човекът, който е сглупил да се присъедини към нощната им веселба.

Контакт

Ако все пак срещнете някой добър гном, който прелива от желание да ви помогне, не е зле да сте подготвени как да поставите искането си. Влизането в контакт с тези недоверчиви създания не е толкова лесно. А даже и да ви потръгне приказката, джуджетата са непредсказуеми и обидчиви, така че лесно можете да прекрачите границата.

Още едно затруднение - добрите гномове, поне така разказват приказките, в които винаги има поучителен момент и доза истина, се крият под земята. Те се славят със своето трудолюбие и с разностранния си талант. Ако успеете да си изкрънкате подарък от тях, ще сте истински късметлии. Още повече ще ви провърви, ако успеете да извикате гном мангизлия, защото има и такава разновидност - срещнете ли се с това създание, ще се къпете в пари и слава.

Правило при различните ритуали е в никакъв случай да не прибързвате, да не реагирате бурно и да избягвате да се смеете. Последното може да докара гнома до лудост и да се възприеме като смъртна обида. За нищо на света не се пробвайте да си направите селфи с джуджето. Хич не обичат светкавици и реагират мълниеносно. Не забравяйте също така в някой момент да закриете с плат или дреха огледалото, което сте използвали в ритуала. Така впрочем се процедира с всички огледала, които се използват в гадателството.

Огледало

Гномът може да бъде повикан по всяко време на денонощието, но все пак е препоръчително това да става на дневна светлина. Както вече стана ясно, трябва ви огледало, а също така и някакво лакомство. Това може да е кекс, пай, торта, бисквити. Гномовете са сладокусници и обичат да си похапват. В никакъв случай не се опитвайте да им пробутате филия хляб, която е тръгнала да мухлясва. Като цяло не са придирчиви, но това ще ги раздразни.

Взимате значи специалитета и го слагате пред огледалото, след което написвате някакво изречение на бял лист на майчиния си език и произнасяте три пъти: „Добри ми гноме, ела!”. Смята се, че на дребосъка вече са му потегли лигите, така че хич няма да чака да го подканяте. А докато обира трохите от лакомството, е моментът да си поставите исканията пред него. Не се ограничавайте! Ако гномът е благоразположен, може да изпълни всяко желание, което си наумите. Като цяло ритуалът е безобиден и може да бъде извършен от всеки човек, даже да няма никакъв опит в магическите изкуства.

Вече споменахме за кошмарите. Малко по-различно стоят нещата, ако ви се присънят джуджета. В този случай те са предвестник на дребни ежби и спорове, конфликти с колеги и други неуредици, които ще разрушат комфорта ви.

Според съновника

Ако присънилото ви се джудже е в гъста гора, то в работата ви ще настъпи временен застой. Изчакайте този период да отмине и съберете сили за бъдещето.

Върволица от гномове - това е сън-предупреждение, който означава, че зад гърба ви се плетат интриги. Ако гномът се появи в дома ви, сънят показва, че отделяте недостатъчно внимание на близките си и някой от тях страда от това. Ако не промените нещо, може да се стигне до сериозни проблеми.

Дотук се предполага, че джуджетата са от мъжки пол, но нека да допуснем и варианта, в който мъж сънува гномка (сигурно така би трябвало да се казва женското джудже). Този сън предвещава раздяла с любимата и процесът е донякъде необратим. Може евентуално да предотвратите края на връзката, но ще се наложи да се постараете, за да убедите партньорката си, че си заслужава да продължите да сте заедно.

Появата на гнома в сънищата като цяло е сигнал, че сте забравили за духовното и сте го заменили с материалното. В същото време джуджетата са знак за богатство и просперитет.

Добре е присънилият ви се гном да не е уродлив. Тогава може да се надявате на добра перспектива в работата, усъвършенстване на талант, развитие на полезни навици, добро телесно и психическо здраве.

Уродливият и зъл гном в съня може да обърне всичко със знак минус. Ако е надвесен над вас, това може да означава прозрение - в този случай предстои да научите нещо, което ще промени кардинално живота ви. Гномът в съня ви може да е зелен и да се слива с дървета и храсти - тоест предстоящо еднообразие и скука.

Съвети

Както и при хората, някои джуджета са скромни и работливи, а други се правят на шефове. Има и царски особи, с които направо не може да се говори. Надменни, високомерни, със самочувствие без покритие - от тях нищо добро не се чака. Има и пазители на съкровища, те присъстват най-често в детските приказки. Открият ли тайната си в съня ти, очакват те изкушения или изпитания. Ако ти самият си гном в съня си, това означава неувереност и неспособност за справяне с житейско предизвикателство, а също така и загуба на ориентация и личностна криза.

Ако гномът прехвърча наяве или насън, не допускайте грешката да го призовете със заклинанието, което научихте малко по-нагоре. Това не е никакъв гном, а елф. И сериозно ще се обиди, ако го сбъркате. Елфите също са в две разновидности. Част от тях са мили създания с остри уши и човешки ръст. Другите са от категорията на джуджетата, но в най-артистичната им форма. Крехки, изящни, ефирни - те са известни с поезията, танците, песните, преданията и вълшебните изкуства. Когато са застрашени те или мястото, което обитават, проявяват бойния си дух и демонстрират уменията си да боравят с мечове, лъкове и други такива. Недоверчиви са и трудно се сприятеляват, но никога не забравят добрината. На малките оскърбления отговарят с презрение, а за по-сериозните обиди си отмъщават. Дълголетници, те достигат своята зрялост някъде на 110 години, а живеят над 700.