0

И зборът на домашен любимец трябва да е добре обмислено решение, тъй като при добри обстоятелства ще прекарате следващите 15 години заедно.

Ще разгледаме едни от най-често срещаните домашни любимци, а именно кучетата и котките.

Лиценз

Преди да пристъпим към покупка/осиновяване на определена порода животно, е хубаво да се запознаем с основните характеристики на породата, за да преценим дали ще се впише към начина ни на живот и ежедневие. Всяка порода има освен определени морфологични белези, пропорции (цвят, големина, тип козина) и определено поведение и характер, които са не по-малко важни. След като сме се запознали с характеристиките на желаната от нас порода, идва моментът да намерим и подходящ, легитимен развъдчик с нужния лиценз и опит.

Легитимните развъдници работят морално и етично, спазвайки зоохигиенните изисквания и норми. Всички развъдни животни са с необходимите генетични изследвания, характерни за дадената порода, отглеждат се в чисти условия и им се обръща необходимото внимание.

Бебетата се дават на новите собственици чипирани, ваксинирани, с необходимите здравни документи и родословие. Добрите развъдчици социализират своите бебета, те са социални и със стабилен характер.

Статут

Закупуването на неродословни кученца и котенца от зоомагазини, случайни обяви, нелицензирани “ферми” и “междусъседско” развъждане е крайно нежелателно. Често родителите са с неясен породен и здравен статут, а малките страдат от инфекциозни и генетични заболявания. Дребните породи често имат наследствена луксация на колянното капаче и хидроцефалия. Едрите породи кучета страдат от генетична тазобедрена и лакътна дисплазия. Други често срещани генетични заболявания са епилепсия, прогресивна ретинална атрофия. Голяма част от поведенческите проблеми при кучетата и котките са наследствени или вследствие на отглеждане в неподходящи условия (аквариуми в зоомагазини и клетки) и третирани като стока. А за хората, които не държат на порода, осиновяването на животно е едно добро дело и прекрасно решение. Осиновяването на кучета и котки от приют или спасяване на безстопанствено животно от улицата променя целия му свят и носи удовлетворение на стопаните му. Съществуват редица неправителствени организации, които спасяват и подготвят кучета и котки за осиновяване. Често сред чаровните смесени породи има и породоподобни кученца от всякакви размери.

Симптоми

Независимо откъде човек реши да вземе своето животинче, е важно да съблюдава за симптоми на заболяване и да посети ветеринарен лекар за преглед. Животните трябва да бъдат чипирани в момента на продажба и придружени от европейски здравен паспорт. Здравите животни са с жив поглед, бистри очи, без изтечения и зачервяване на конюнктивите.

Козината е лъскава и в добро състояние.

При късокосместите котки добре прилепнала към тялото. Изпражненията са оформени, без примеси на слуз и кръв. Типичното поведение на младите животни е закачливо и игриво, с желание за опознаване на заобикалящия ги свят. Първите дни в новия дом могат да бъдат стресиращи и да доведат до спад в имунитета на животното и проява на скрити заболявания.

*Автор: Д-р Йоан Славчев