1

П есен за България за пръв път след 40 години успешна музикална кариера записа единственият и неповторим Георги Христов.

Тя се нарича „Българийо, майчино обятие“ и е по музика и аранжимент на Димитър Гетов, а стиховете са на Джина Дундова. „Те ми я предложиха и още от първото чуване ми хареса. Веднага се обадих на Митко и му казах: „Бинго“. За 10 дни стана готова и я включих в новия си албум „Пей, сърце“, а премиера на сцената ще й направя на концерта на 27 април в зала 1 на НДК. Съвсем изненадващо се получи, но съдбата си знае работата. Човек трябва да е по-търпелив и да бърза бавно, както обичам да казвам“, сподели пред „Телеграф“ големият певец.

Не търся любовта

„Не търся любовта“ е заглавието на най-новата песен, написана като музика и текст от Георги Христов, която също е част от албума, концерта и турнето. Три от авторските му песни са включени в нови версии - „Какъвто съм, такъв съм“, „Всичко или нищо“ и баладата „Безкрайна любов“, която сега е в денс вариант. „Не мога да кажа как се ражда творчеството. Моите песни ги отъждествяват с личните ми преживявания, но не е така. Харесвам тема, обработвам и я развивам и или става песен, или не. В албума трябваше да бъдат включени още две песни, но те още не са готови - „Приятели, играещи предатели“ и „Сърце на дявола“, и докато не ми харесат 100%, няма да ги пускам. Те ще бъдат включени в следващия албум, 7 песни, от който са вече в процес на работа. Текстът на „Сърце на дявол“ написах през 1995 г. и все още не мога да го облека в подходяща музика – не се получава, а не правя нищо на всяка цена“, разкри Георги Христов.

Две целувки

В диска, който е 15-и поред за певеца, са включени песните, които той е записал в последните три години - „Две целувки“, „Скитникът“, „Когато бях наблизо“, „Не подавай за сбогом ръка“, както и най-новия си дует с Нели Рангелова „Когато се огледам в очите ти“. Заглавната песен „Пей, сърце“ е една от емблематичните в репертоара му, но сега е в нова версия, аранжирана от класическия китарист Теодор Грозданов. Любопитното е, че Жоро я е изпял в същата тоналност отпреди 30 г., но сега звучи много по-различно, тъй като гласът му е доста школуван, обработен и с много повече обертонове. Дискът ще излезе в деня на концерта и почитателите му ще могат да си го купят от щандовете пред залата, а след това може да бъде поръчан от платформите в интернет, както и от официалните му профили в социалните мрежи, тъй като дистрибуторската мрежа вече почти не съществува.

Симфониета

Симфоничният оркестър „Симфониета – София“ с ръководител Свилен Симеонов ще съпроводи изпълненията на Георги Христов в НДК заедно с неговата група „Черно и бяло“ и вокалистите му. Диригент е Ганчо Ганчев, който е направил всички симфонични аранжименти на песните му. „С него работя фантастично. Много добре усеща моите емоции и моята музика и кара оркестъра да ме допълва перфектно като динамика“, доволен е Георги Христов. За първи път той ще работи в НДК с екипа на Антоан Хадад – озвучаване и светлинни ефекти, с когото ги свързват дългогодишно приятелство и му се доверява напълно. „Искам да благодаря на своя екип за страхотната нелека работа по организацията на едно такова мащабно събитие, специално на трите дами до мен, които ме подкрепят безрезервно и без тях той нямаше да се случи, както и на съорганизатора Иван Салчев за прекрасната професионална работа. Вече е много скъпо удоволствие един такъв концерт и трудно се реализира, защото само залата е поскъпнала три пъти за три години, а за съжаление спонсори няма. Аз не съм от хората, които се молят. Моля се на Господ за здраве за мен, моето семейство, приятели и за моите врагове също. На никого не желая нищо лошо. Нека и враговете да са живи и здрави, за да имаме сили да разменяме шпаги“, каза още мегазвездата на българската музика.

Празнува Гергьовден в Каварна

Турнето на Георги Христов стартира от Пазарджик, а след НДК продължава в летните театри – 2 юни във Варна, 3 юни – Бургас, и 6 юни в Пловдив. След кратка лятна ваканция есенният лъч ще продължи с още 10-15 концерта в останалите градове на България. Имения си ден на 6 май звездата също ще посрещне на сцената. Този път поканата е от Каварна. „Преди много години нямаше как да откажа да пея на Гергьовден в манастира „Свети Георги“ край Гоце Делчев, както и сега не можах да откажа. Всяка среща с моята публика за мен е удоволствие. Още повече че отдавна не съм бил в Каварна. Надявам се да са се погрижили след това да направят един хубав празник за мен“, добави певецът.

Най-трудно учи собствените текстове

Пред „Телеграф“ Георги Христов призна, че в момента си припомня текстовете на някои от най-големите си хитове, които сам е написал. „Много особен случай съм в това отношение – всички текстове, които не съм написал аз, ги наизустявам за отрицателно време, а тези, които са мое лично дело, винаги бъркам. Даже на сцената импровизирам и не знам как става, че попадам точно на римата. Трябва да призная, че никога не съм знаел точния текст на „Още“, на „Никога“, на „Болка“. Надявам се тези дни да ми остане време, да ги науча“, споделя музикантът. Той обаче може да бъде спокоен, че дори да забрави някоя дума, почитатели ще му помогнат да си я припомни. „Моята публика е най-голямото ми богатство, винаги ме подкрепя през годините и продължава да взима активно участие в концертите ми, даже много често пеят с мен и си даряваме взаимна обич“, допълни Христов.