0

„В началото идеята бе да покажем на децата защо е важно да се събират отпадъците разделно и да се рециклира. Въобще защо трябва да се грижим за природата! Никога не сме мислили, че по такъв начин ще превземем сърцата на хората“, коментира Владислав Николов, създател на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам".

Тази година Владислав Николов бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Варна, като дари благотворително сумата от 4,5 хил. лв., която получи за награда.

 Тази година Владислав Николов бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Варна, като дари благотворително сумата от 4,5 хил. лв., която получи за награда.
Личен архив

„Започнахме през 2015 г. с 10 кг пластмасови капачки от салона за красота на сестра ми, а вече сме предали близо 350 тона“, добавя председателят и вдъхновителят на сдружението, което вече 9 години работи безвъзмездно с дарения в помощ на болниците във Варна.

Началото

"Когато стартирахме, един килограм се изкупуваше за 15 ст., а сега е 50 ст.“, спомня си Николов. Първата апаратура, която осигуряват, е на шестия месец от началото на кампанията. На 14 юли 2016 г. сдружението дарява аспирационна система за торакален дренаж при пневмоторакс на местната АГ болница, която е най-голямата в Североизточна България и обслужва всички по-тежки случаи от целия регион. Апаратурата за новородените тогава струва 1800 лв.

„Когато постигнахме това нещо, видяхме, че има смисъл от нашия труд и че с вяра заедно можем да постигнем много по-големи неща“, спомня си Владислав Николов.

За 1,5 г. детската линейка е обслужила над 4 хил. случая и е изминала над 50 000 км.

 За 1,5 г. детската линейка е обслужила над 4 хил. случая и е изминала над 50 000 км.
Личен архив

Кауза

Сдружението функционира изцяло на самоиздръжка. То е основано от няколко човека през 2015 година, които продължават да работят за каузата и до днес напълно безвъзмездно. „Всички ние си имаме друга работа, но това е нашият принос към обществото, за което не сме получили нито една стотинка през тези 9 г.“, отбелязва Владислав Николов, който работи като търговски представител. Останалите в основата на сдружението са с професии от юрист, през счетоводител до маникюристка - хора с различни интереси и занимания, но с обща кауза: ДА ПОМАГАТ! Това са Антония Никова, Георги Райнов, Андрей Дончев, Райна Николова,

Павлина Симеонова, Снежана Данева, Димитър Каров, Ваня Добрева и Васил Гошев.
„Днес, 9 години по-късно, ще завършим годината с близо 1 милион лева дарения на апаратура, оборудване, техника, детски линейки, мобилен пункт за кръводаряване, който е първият в България“, отчита Николов.

Миналата събота във Варна се проведе акция по кръводаряване по случай рождения ден на първия у нас мобилен пункт за кръводаряване, при която бяха събрани кръвни продукти от 60 дарители само за няколко часа.

В събота от 9 до 14 часа във Варна се проведе 11-ото събитие за събиране на капачки с благотворителен базар.

 В събота от 9 до 14 часа във Варна се проведе 11-ото събитие за събиране на капачки с благотворителен базар.
Личен архив

Над 1000 кръводарители са минали през мобилния пункт за кръводаряване.

 Над 1000 кръводарители са минали през мобилния пункт за кръводаряване.
Граждани на квартала

"Мобилният пункт за кръводаряване е нашата гордост! 2018 година участвахме в Москва на най-големия доброволчески форум с 15 000 души от цял свят. Там предизвикахме страхотен фурор с нашата дейност. Всички ни поздравяваха, те останаха впечатлени колко хубави неща правим от нещо толкова елементарно и аз много се радвам, че хората у нас го припознаха.

Доверие

Нашият опит бе копиран и реализиран в много други държави като Финландия, Унгария, Франция, Узбекистан, Испания, дори и САЩ“, спомня си Николов.

Кампанията на сдружение „Аз Вярвам и Помагам" е станала особено успешна през последните 2-3 години. „Преди това 5-6 години аз се борих, за да спечеля доверието на хората. Приятно ми е и съм удовлетворен от това, че децата учат родителите си как да събират разделно, да събират капачки, това ни мотивира да продължаваме напред!“, допълни още той.

За 9 години кампанията е реализирала над 25 броя големи дарения от медицинска апаратура и техника. Това са кувьози, мобилни реанимационни кътове, апаратура за фототерапия, електронож, инфузионни помпи, стотици принадлежности и инструменти, скалпели, операционни маси и лампи. Една детска линейка, която за година и половина е обслужила над 4 хил. случая и е изминала над 50 000 км. Един мобилен пункт за кръводаряване, през който са минали над 1000 кръводарители. „Не знам дали благодарение на мобилния пункт или не, но кръводарителите във Варненско са се увеличили между 15 и 20% за година!“, коментира Николов и добавя: „Именно тази суха статистика ме мотивира да стартираме националната кампания за закупуване на такъв мобилен пункт за районните центрове по трансфузионна хематология в Пловдив, Плевен, Стара Загора и др. градове“.

Отчет

За тези 9 години Владислав Николов и хората около него са предали близо 350 т пластмаса в подкрепа на благотворителни каузи, събрали са над 80 000 лв. от кампанията за стотинки и реализират ежемесечни приходи за благотворителност от над 20 продукта с кауза, част от чиято цена отиват в подкрепа на кампаниите на сдружение „Аз Вярвам и Помагам“. Тук влизат продукти като вода, хляб, детски солети, боза, юфка, пица, както и част от цената на всеки един закупен билет за мач на ПФК „Лудогорец“.

„Нищо не може да спре човек, решил да помага с кауза“, категоричен е Владислав Николов и призовава хората да продължат да изхвърлят разделно, защото това пази нашата природа и е личният пример на всеки от нас.