0

М агнит за неприятности – така Али нарича момичето, за което се грижи. А тя го нарича простичко „Комисарю“.

Гюлдерен Гюлер и Мелих Йозкая са двамата може би най-подценени актьори в сериала „Наследство“. Техните образи не само че не търпят развитие, но и са дразнещо наивни до глупост. Тя прекарва половината от сериите, в които участва, с плетен елек, забрадка и басмена рокля, в каквато вероятно се е носила прапрабаба ви, ако е била омъжена за овчар. На всичкото отгоре селянчето се дегизира, за да не я разпознаят – с огромна брадавица, която лепи на бузата си усърдно. И въпреки опитите да стане симпатична на зрителите, тя дразни с навика си да се бърка във всичко, с прекалените грижи и тъпите ситуации, в които се озовава.

Съпоставяне

Иронията е, че цялото това престараване на сценаристката изкривява образа на едната от двете наивни глупачки. Но докато зрителите се умиляват над крехката Сехер (Съла Тюркоглу) и симпатизират на грубиянина Яман Къръмлъ (Халил Ибрахим Джейхан), то Гюлдерен Гюлер и Мелих Йозкая са обречени – и като двойка, и като положителни герои. Тя, защото селянията избива от нея на талази. Той, защото топченгето, което трябва да изиграе, може само да гледа престорено страшно, да се заканва на мафиота Яман, но да не знае как да го спипа, да гони свирепия и въоръжен брат на Кираз и да организира сложна операция по обезвреждането на селски бандит и домашен насилник, който е взел заложница. По времето, в което топченгето търси заобиколни маршрути, въпросният тип се показва час по час на прозореца и ръси тъпизми. И ако тази ситуация е пародия на екшън, то сцената, в която Кираз впечатлява наркобос със своя миш-маш и кара най-издирвания престъпник да топи залъци в манджата и да мляска, е обидно тъпа за зрителите, които очакват нещо да се случи.

Наркотици

Идеята за бонбончетата с наркотик, маскирани като сватбени аксесоари не е чак толкова лоша. Но разобличаването на участниците в наркосхемата е брутално:

- Кираз, дай подробности за престъпника.

- Обича миш-маша с кисело мляко.

В момент като този ти се иска да гръмнеш виртуално или преводачите, или сценаристката, която се гаври с търпението на зрителите.

Вежди говежди – така наричаха правоъгълниците над очите преди години. Странно е, че в последните години дебелите изрисувани вежди са на мода. В случая с Кираз обаче те засилват селското излъчване и загрозяват една красива млада жена. На 5 септември Гюлдерен Гюлер прави 24 години. И ако се абстрахирате от образа в сериала „Наследство“, който и тя самата не харесва, е едно прекрасно момиче с потенциал. Стига някой да не я накара отново да играе отчайващо глупава селяндурка, която се крие от отмъстителен роднина в големия град.

Разочарование

Самата Гюлдерен признава в интервю пред турска медия, че е била разочарована, че зрителите на сериала не харесвали Кираз и Али колкото Сехер и Яман. Колкото и красива да е в действителност, има много да се старае, за да настигне Съла Тюргоглу. Гюлдерен Гюлер признава, че киното далеч не е голямата й любов, а просто професия, която е избрала, за да сбъдне мечтата на майка си – нереализирана актриса. И ако се съди по ролята на Кираз, тя прави точно това – отбива номера.

По времето, в което не играе глупачка, тя се занимава с психология. Твърди, че това е нещо, с което би искала да се занимава професионално. Скромният й актьорски опит засега е в сериалите „Любов и Мави“, „Ставай и тръгваме“, „Хаштаг“ и „Наследство“. И тъй като в момента това е сериалът, в който я гледаме по Нова телевизия и „Диема фемили“, нека спестим мъката на разочарованите от сюжетната линия на втори план зрители. В оригиналната 160-а серия Кираз ще умре. А след нея съвсем ще се обезличи и изгуби и Комисаря.