0

Г ювечът от векове се смята за може би най-българското ястие. Източници сочат, че е правен по тези земи много преди да я има нашата държава, още в дълбока древност, по времената на траките, а защо не и преди това. Разбира се, през годините съставките се променят, особено след откриването на Америка. Ето няколко идеи от gotvetesmen.com.

Нестинарски

Необходими продукти:

  • 200 г кромид лук
  • 200 г моркови
  • 200 г домати
  • 150 мл олио
  • 100 мл вино
  • черен пипер и сол
  • 1 кг кайма
  • 200 г гъби
  • 4 яйца

Начин на приготвяне:

Приготвя се пикантен сос от задушените нарязани на дребно кромид, моркови и домати, подправени с вино, черен пипер и сол. Сосът се сипва в гювечета, след което във всяко се поставя кайма, добре омесена с нарязаните гъби и подправена на вкус, във вид на птиче гнездо. Счупва се по едно яйце и ястието се запича във фурна. Нестинарският гювеч се поднася топъл. По желание сосът може да се направи по-пикантен с нарязана люта чушчица или с щипка лютив червен пипер.

Манастирски с месо

Необходими продукти:

  • 75 мл олио
  • 2 глави кромид лук
  • 120 г стерилизирани гъби
  • 100 г маслини
  • 1-2 чушки
  • 3 домата
  • 150 г ориз
  • 2 с.л. (30 мл) червено вино
  • черен пипер
  • червен пипер
  • магданоз
  • 600 г месо по избор - телешко, свинско, агнешко, овнешко или говеждо
  • 400 мл вода

Начин на приготвяне:

Почистеното от костите месо се нарязва на порции и заедно с лука, нарязан на дребно, се задушава, докато остане на мазнина. Прибавят се червеният пипер, солта и виното, а след това - гъбите, нарязани на ивици (филийки), и пиперките, нарязани на дребно. Ястието се залива с топла вода. Похлупва се с капак и се задушава до полуомекване на продуктите около 10 минути. Прибавя се оризът, а след 10-15 минути се добавят маслините, черният пипер (на зърна) и обелените и нарязани на парчета червени домати. Манастирският гювеч с месо се запича във фурна (200 градуса) за 20 минути. Гювечът се поднася поръсен с дребно нарязания магданоз.

Калугерски

Необходими продукти:

  • 600 г свинско месо без кости
  • 2 с.л. олио
  • 3 глави кромид лук
  • 8 картофа
  • 2 люти чушки
  • 250 мл (1 ч.ч.) червено вино
  • дафинов лист
  • сол и смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на средни кубчета. Прехвърля се в гювеч и се поръсва със сол и черен пипер. Прибавят се ситно нарязаните чушки, дафиновият лист и виното. Гювечът се покрива и се оставя в хладилник за 1 нощ. На другия ден фурната се загрява на 190 градуса. Месото се залива със сгорещено олио. Пече се 20 минути, след което се изважда от гювеча. На дъното на гювеча в соса се слагат обелените и нарязани картофи. Върху тях се нарежда месото, което се покрива с пласт от нарязан, посолен и стрит с ръка лук. Ястието се пече около 40 минути похлупено. Калугерският гювеч се отхлупва и ако е нужно, се долива малко вода. Пече се без капак още 30 минути. Гювечът се поднася в съда, в който е приготвен, с гарнитура по желание.

С кюфтета

Необходими продукти:

  • 12 средни домата или 3-4 големи домати
  • 500 г кайма
  • 2 големи глави кромид лук
  • 2 моркова
  • 4-5 скилидки чесън
  • 2-3 червени чушки
  • 1 люта чушка по желание
  • 400 г доматено пюре
  • или сок 2 ч.ч. (500 мл) вода
  • олио
  • брашно
  • сол и смлян черен пипер
  • млян кимион и червен пипер
  • чубрица и дафинов лист

Начин на приготвяне:

В средна купа се разбъркват каймата, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. смлян кимион, 1 ч.л. стрита чубрица и 1/2 ч.л. смлян черен пипер. Всичко се омесва добре и се оставя за 30 минути настрани. Зеленчуците се почистват и измиват. Лукът се реже на полумесеци, чушките - на ивички, морковите - на кръгчета. Чесънът се обелва, а доматите се режат на резени. Каймата се разделя на 12 части, като се оформят кръгли кюфтета. В дълбок тиган се сгорещява 50-60 мл олио. Запържват се на силен огън до златист цвят. Изваждат се и се поставят в чиния. В голяма купа се поставят всичките подготвени зеленчуци без доматите. Всичко се разбърква добре. На дъното на гювеча се поставят доматите, отгоре се слага половината от зеленчуковата смес. Поливат се с олиото от тигана и кюфтетата се нареждат на един ред. Върху кюфтетата се изсипват останалите зеленчуци. Поръсват се с червен пипер на вкус, добавят се дафиновият лист, 1 ч.л. захар и сол на вкус. Кюфтетата в гювеч се заливат с доматеното пюре и водата (течността трябва да бъде 2 пръста под ръба на гювеча). Гювечът се похлупва с капак и се поставя в студена фурна. Фурната се включва на 180 градуса. Готви се 2 часа или 2 часа и 30 минути (проверява се след 90 минути и ако има нужда, се долива вода). Готовите кюфтета се разпределят по 3 кюфтета на порция с много сос от гювеча.