0

Х иромантията е метод за предсказване на бъдещето и състоянието на здравето, който се основава на линиите, формата, големината и особеностите на човешките длани. Понятието хиромантия идва при нас от гръцки език. Думата „хиро“ означава длан, а „мантия“ – предсказване. Популярни в наши дни бяха гадателките на ръка, които чакаха клиенти пред столичния ЦУМ и БНБ. Въпреки това някои от тях имаха дарбата да разчитат човешката съдба по дланта, други откровено злоупотребяваха. Реално това е езотерична наука, в която човекът, който я практикува, трябва да се усъвършенства през целия си живот. Съществува романтична легенда, според която малко преди демократичните промени от 10 ноември 1989 г. гледачка на ръка е предрекла на Андрей Луканов голямо богатство, но и трагичен край, ако не внимава с робуването на Мамона. В следващите редове ви предлагаме още за хиромантията от езотерика Ели Маринова.

Череп

Също като физиогномиката, която се занимава с лицевите характеристики и с формата на черепа, в днешно време хиромантията се смята за метод (макар и псевдонаучен) за анализ на характера и състоянието на здравето. Въпреки че в наши дни метафизиците я считат за не чак толкова съвършена прогностична система, все пак хората продължават да проявяват интерес към нея, което поддържа системата жива. От друга страна се смята, че познанието за нея е изгубено през хилядолетията и тепърва ще го преоткриваме. Може би затова в наши дни тя продължава да се развива не толкова като предсказателна система, а по-скоро като помагало за диагностика на здравето.

Древна Индия

Смята се, че хиромантията е възникнала в Древна Индия преди повече от 5000 години. Тя се е практикувала в Древен Китай, Тибет, Месопотамия и Египет. Също като съногадателството в древността хиромантията е била престижна и уважавана професия, упражнявана от добре обучени професионалисти. Хиромантията е вълнувала всички – и обикновените хора, и философите, и владетелите. Гръцкият философ Аристотел, който дори е включвал в лекциите си темата за хиромантията, описва дланта като „главен орган“ на човешкото тяло. Векове по-късно френският писател и художник Адолф Дебарол, считан за баща на съвременната хиромантия, издава книгата „Тайните на ръката“ (Les mysteres de la main) през 1859 г., която продължава да буди интерес и през ХХІ век. Тук искам да напомня и за индийската система за чакрите и меридианите в човешкото тяло, в която се говори, че върху нашите длани са проектирани всички важни точки/чакри на тялото ни. Източната трактовка също възприема дланите като основен орган на тялото. Искам да напомня и за практиката, наречена йога на ръцете, която с определени позиции на дланите и пръстите, наречени мудри, цели хармонизиране на здравето и духа. Такъв жест например са събраните за молитва ръце. Всичко това само показва, че хиромантията е достойна за уважение, но изисква сериозен поглед и проучване.

Според нея човешката ръка крие богата информация. Тя може да ни разкаже кои са силните ни страни и кои – слабите. Каква е нагласата ни за печелене на пари, как осъществяваме партньорски отношения. И когато знаем как да прочетем правилно тази информация, можем да научим много както за миналото и бъдещето, така и за здравето си. В следващите редове ще засегна предимно темата за здравето, която вълнува много българи.

Предубеждение

Както вече споменах, хиромантията е много стара, вече позабравена наука, която е била на голяма почит в миналото, но на която в днешно време много хора не гледат с добро око. Но ако поразгледате линиите на дланите си, формата и цвета на пръстите, ако погледнете и кожата на китката, ще разберете, че освен за характера и бъдещето ни дланите говорят и за нашето здраве. И така наистина може да се окаже, че вашето здраве буквално е във вашите ръце. По правило при всички хора линиите на двете ръце се различават. Добре е да знаем, че линиите на лявата ръка показват потенциала ни, това, което носим като възможност от минали животи, от своите предци на генетично ниво. Някои разчитат в нея и миналото ни в този или предходен живот. Линиите на дясната ръка ни разкриват кое от заложбите, които носим, ще се реализира в настоящето и бъдещето.

Черен дроб

Но ако трябва да говорим за здравето, то в случай че дланите ни са забележимо червени, това говори за проблеми с черния дроб, а тези с мраморен рисунък – за проблеми с вегетативната нервна система. Ако кожата на ръцете е жълтеникава, е възможно да има изменения в черния дроб (хепатит) или камъни в жлъчката. Кафявите петна на вътрешната страна на китката говорят не само за възрастта, но отново напомнят за жлъчката. Ако върховете на пръстите ви са силно зачервени, е добре да обърнете внимание на храносмилането си. Тъмночервеното, дори лилаво оцветяване, отново е сигнал за черния дроб. Петната на Венериния хълм (изпъкналата област под палеца) може да са сигнал за проблем с гениталиите.

Синдром на Даун

Линиите по дланта също често са сериозен показател. Например така наречената маймунска линия, сливането на линията на сърцето и линията на главата в една, пресичаща цялата длан линия, говори за това, че притежателят й може да е носител на генетичен проблем, тук най-често става въпрос за синдром на Даун. Ако между втората и третата фаланга на пръстите има само една, вместо две линии, това също е сигнал за това, че притежателят на такава длан може да е носител на друг вид генетична деформация. Често нетипичните папилни линии по върховете на пръстите също са сигнал за подобен проблем.

Китка

Когато кожата на китката е суха и изглежда като на малки люспички, това може би е недостиг на витамини А, Е и D, но ако люспите са по-големи, обърнете се към дерматолог, защото е възможно да страдате от гъбична инфекция. Ако кожата е като на люспички, но е тънка, бледа и суха, тогава е необходимо да се обърнете към ендокринолог, защото това може да е сигнал за проблеми с щитовидната жлеза – синдром на Хашимото. Ако ръцете ви изтръпват и усещането е като да са ви полазили мравки, отново има вероятност от проблеми с щитовидната жлеза, но тук става дума за хиперфункция, а не за хипофункция. А ако имате силно изпъкнали вени, може би е добре да се посъветвате с невролог.

Температура

Температурата на ръцете също е показател за здравословното състояние. Студените ръце са признак на проблем с оросяването. Когато дланите са горещи, това е сигнал за дисбаланс в енергията на черния дроб. Своего рода предупреждение, че той не се справя добре и не може да преработи всички отрови в организма, предизвикани от злоупотреба с лекарства или алкохол. Когато дланите са горещи и се изпотяват често, може би отново е добре да се посъветвате с невролог. Ако се усеща пулсиране, болезненост в Юпитеровия пръст (показалеца) или Юпитеровия хълм (възглавничката в основата на този пръст), това може да е знак за понижен имунитет, дисбаланс на левкоцитите, проблеми в бедрата, с мастните отлагания. Изменение на Сатурновия пръст (средния) може да е сигнал за проблеми с опорно-двигателния апарат, с костите или зъбите. А при настъпил вече проблем при масаж на този пръст (или на другите) съответното състояние може да се облекчи.

Изкривяване, поява на линии, пигментация на малкия пръст, наричан още Меркуриев, сочи за проблем с нервната система, с говорния апарат, с белия дроб, дихателните пътища, координация на движенията, двигателни функции, паметта. Безименният е бил известен на древните лечители като Аполонов пръст. Той е огледало на състоянието на кръгообращението, на зрението и гърба, на психическата енергия.

Състоянието на ноктите също говори много. Ако те са чупливи или се цепят, това е сигнал за проблем на щитовидната жлеза. А когато ноктите са твърде изпъкнали, това сигнализира за проблеми с белия дроб. Ако по ноктите има вертикални набраздявания, това издава натрупана умора, а белите петна по тях - за липса на витамини и минерали в организма.

Ако ставите на пръстите са подути и болезнени, ако се е появило зачервяване, това е сериозен сигнал за артрит или дори за полиартрит. А когато има болка между втората и третата фаланга на Аполоновия пръст и на Юпитеровия пръст, тя предупреждава за предстоящ проблем в коленете.

Ширината на дланите също крие информация

Много проблеми могат да бъдат диагностицирани и според самата форма на ръката. Хората в древността са забелязали, че колкото е по-широка дланта, толкова е по-крепко здравето на човека, но хората с много широки длани и къси пръсти са предразположени към нарушения в кръвоносната система или към хипертония. Хората с месести длани често имат проблеми с обмена на веществата в организма.

Хората с тесни длани, тънки пръсти и бледа кожа са с деликатна нервна система. Те винаги реагират на резките промени и на околната температура, и на атмосферното налягане. При тях резките и силни звуци, емоционалното претоварване, смяната на часовите пояси по време на пътуване може да предизвикат сериозен дискомфорт. Хората с много тънки китки може да страдат от астма, да имат проблеми с правото черво, да страдат от ниско кръвно налягане, тоест хипотония.

Все пак, ако решите, че сте забелязали нещо тревожно по дланите на ръцете си, първо се посъветвайте с експерт, вместо да си правите сами генерални изводи.

* По материала работи Любомир Старидолски