0

А роматерапията в домашни условия е един от сигурните начини да подпомогнем физическото и психологическото си състояние. Десетки от благоприятните свойства на етеричните масла са познати – подобряване на концентрацията, обезболяващо действие, антистрес и т.н. Някои видове обаче притежават качества, за които малцина подозират, например бергамот, черен пипер, карамфил и розмарин.

Това, което е необходимо да знаем, е как да приложим терапията, за да извлечем единствено ползи.

Видове

Според мнозина действието на естествените растителни есенции би могло да се разглежда като наука, и то неслучайно. Бергамот – малкият цитрусов плод, познат още в Древен Египет, е изключително полезен за пикочните пътища. Успешно се бори със стомашните неразположения, а също така облекчава някои от упоритите кожни проблеми. Смята се, че в комбинация с еквалиптово масло оказва отличен резултат при облекчаване на неразположение и дори петна, причинени от стрес или вид шарка.

Черният пипер, подправката без която домакините не могат, всъщност стимулира кръвообращението и оказва влияние на мускулните болки, схващания и синини. Съчетанието с джинджифил е сред най-популярните. Използва се за облекчаване на болката при артрит и подобряване на гъвкавостта.

Ако изпитвате обаче по-силен дискомфорт и дори болка, решението за вашия проблем е ароматерапия с карамфил. Той е болкоуспокояващо, което се използва, за да контрира силни неприятни усещания като зъбобол например. Най-големият му плюс са неговите антимикробни, антиоксидантни и противогъбични действия.

Последна, но не по важност, се нарежда терапията с розмарин. Тя засилва паметта, поддържа кръвоносната и нервната система и помага за намаляване на стреса.

Сред останалите видове са, разбира се, лавандулата, етеричното масло от чаено дърво, евкалипт и жасмин.

Съществуват десетки комбинации.

 Съществуват десетки комбинации.

Действие

Истината е, че за да повярвате в ползите на етеричните масла, обикновено има реална причина – тревожност и депресия, умора, главоболие, менструални проблеми и т.н. Немалък процент от хората подхождат с недоверие към метода на лечение, а други са толкова възхитени от скоростното действие, че бързо превръщат ароматерапията в част от всекидневието. На пазара се предлага богато разнообразие от уреди, които биха ви били от полза, единственото, което трябва да съобразите при покупката, е квадратурата на помещението и интериора. Най-познатият и разпространен начин за прилагане на ароматерапията е употребата на дифузери. Безопасни са, затова може да ги разположите в спалнята, кухнята, банята и пр. Останалата част е удоволствие, от което не трябва да се лишавате!

Нашият съвет е във времето за релакс да се насладите и на хубава, успокояваща музика.

Масажът е препоръчителен.

 Масажът е препоръчителен.

Ритуалът крие опасност

Малки и големи трябва да са наясно с факта, че поглъщането на етерични масла може да бъде опасно, а понякога и с фатален край. Хората, които имат здравословни проблеми като астма, сенна хрема и други алергии, епилепсия и кожни заболявания, не бива да се хвърлят в дълбокото, залагайки на тежки и силни концентрати. Ако приложите терапия, която е грешна, е необходимо да познавате симптомите, които ще последват. Това твърде често са гадене и повръщане.