0

Н а 15 ноември започва Рождественският пост. Както многократно сме отбелязвали, това е преди всичко въпрос на душевно пречистване, а ястията са само израз на това. Но пък и добър повод да видим какво по въпроса можем да вземем като идея от Иван Звездев. При него рецептите за постни манджи са десетки, ето няколко от тях, забелязани на zvezdev.com.

Манастирски гювеч

Необходими продукти:

  • 4 картофи
  • 1 ч.ч. ориз - 120 г
  • 6 с.л. олио
  • 1 ч.ч. скълцани обелени домати - 200 г
  • 1 дафинов лист
  • черен пипер - по желание
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • бялата част на един стрък праз
  • 1 ч.л. сол
  • 100 г маслини
  • 2 скилидка чесън
  • 1 ч.л. оцет

Начин на приготвяне:

Оризът се измива много добре и залива с 500 мл студена вода. Оставя се за 20 минути. Картофите се режат на малки кубчета, поставят се в гювеч и поливат с олио. Посоляват се и се разбъркват. Празът се нарязва на дребно и се слага при картофите заедно с отцедения ориз, домати, маслини, дафинов лист и чубрица. Залива се с 300 мл студена вода. Гювечът се затваря и слага в студена фурна. Загрява се до 160 градуса. Печенето е 60 минути. Чесънът се счуква и смесва с оцет и 1 с.л. вода. Готовото ястие се полива с тази смес и може да се сервира студено.

Кус-кус с домати и зелени маслини

Необходими продукти:

  • 400 г фин бланширан кус-кус (традиционен)
  • 100 г зелени маслини с чушка
  • 1 консерва домати - 400 г
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 стрък праз лук
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. универсална подправка
  • 1-2 ч.л. сух джоджен
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1/2 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол

За декорацията:

  • 1 пресен домат
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 1 щипка захар
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Запържваме за кратко в сгорещена мазнина нарязания на дребно праз лук. Прибавяме обелените от люспите и нарязани на кубчета стерилизирани домати. Добавяме и доматеното пюре, заливаме с около 150-200 мл гореща вода. Поръсваме със сол, захар и кимион. Разбъркваме, похлупваме и задушаваме зеленчуците до омекване. Прибавяме целите маслини, поръсваме с универсалната подправка и джоджена. Добавяме финия кус-кус, а ако използваме от традиционния, той трябва да е предварително сварен. Поливаме с 800-1000 мл гореща вода, разбъркваме. Оставяме на огъня, докато поеме течността. Приготвяме декорацията. Нарязваме на ивички пресния домат, на който сме отстранили семките. Запържваме за 1-2 минути в сгорещен зехтин, поръсваме със сол и захар. Поднасяме ястието, като декорираме със запържени ивички домат.

Пълнени гъби

Необходими продукти:

  • 10-12 едри пресни печурки
  • олио или зехтин
  • сол и черен пипер - на вкус

За плънката:

  • 100-150 г пресен спанак
  • 1 червена чушка
  • 1 стрък пресен лук
  • 1 стрък пресен чесън
  • 6 сушени домати
  • 50-60 г орехи
  • 2 с.л. хранителна мая
  • магданоз
  • 2-3 с.л. олио или зехтин

Начин на приготвяне:

Махаме пънчетата на печурките, почистваме ги. Поставяме гъбите в намаслена тава, поръсваме със сол и черен пипер. Запичаме на 200 градуса за 8 минути. Приготвяме плънката. Нарязваме лука и чесъна на ситно, запържваме в сгорещена мазнина. Добавяме пънчетата на печурките и чушките, нарязани на едро. След кратко запържване прибавяме добре почистените орехови ядки. Оставяме продуктите да се задушат, поставяме спанака. Изчакваме сместа да омекне, посоляваме. В самия край прехвърляме и маринованите домати. Прехвърляме продуктите в блендер, пасираме, докато се получи пастет. Пълним изпечените гъби. Връщаме във фурната, запичаме за още 5 минути. След изпичане поръсваме с хранителна мая.

Кафяв ориз с червен фасул

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. кафяв бланширан ориз
  • 1 консерва зрял червен боб (или бял)
  • 1 консерва царевица (300-400 г)
  • 200 г стерилизирани домати
  • 1 глава кромид лук
  • 1 морков
  • 1 стебло целина
  • 500 мл зеленчуков бульон
  • 6 с.л. олио
  • 1/2 ч.л. сух риган
  • 1/2 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1-2 щипки лют пипер по желание
  • 1 ч.л. кориандър

Начин на приготвяне:

Запържваме за кратко нарязаните на кубчета лук, морков и целина, поръсваме със захар, сол и кориандър. Прибавяме ориза и разбъркваме. Поливаме със зеленчуковия бульон, добавяме боба и царевицата. Оставяме ястието да къкри на огъня, докато поеме течността. В самия край прибавяме доматите, поръсваме с риган и лют пипер по желание. Ако е необходимо, добавяме още вода, похлупваме и варим до пълна готовност.