0

С къп хотел от престижна верига е известен не само с високите си стандарти на обслужване, а най-вече с призраците, които щъкат из него и понякога безпокоят посетителите, както и с опитите на специалисти по фъншуй да решат проблема.

Става въпрос за грандхотел в столицата на Тайван, където голяма част от 850-те стаи предлага разкошен изглед към прочутия небостъргач „Тайпе 101“. В него има огромен басейн, 9 ресторанта, всякакви луксозни магазини и други екстри. Това, с което е известен Grand Hyatt Taipei Hotel обаче, са призраците и още на входа има табела на няколко езика, уведомяваща гостите за това. Както и всеки, опитващ се да си запази стая или апартамент, е предупреждаван. Някои от сайтовете за запазване на стаи също категорично предупреждават, че мястото е обитавано от духове. И подобни неща имат напълно противоположен ефект. Вместо народът да се оттегли от хотела, напливът е огромен.

Жалба

Повечето гости на грандхотела така и не успяват да имат близка среща с привидение. Случва се понякога обаче посетителите да остават разочаровани от това, че не са стигнали до досег с отвъдното. Като американска туристка, която за цяла седмица била наела един от най-хубавите апартаменти. Тя пуснала официална жалба до веригата, че въпреки многото пари, които била похарчила в хотела, защото постоянно се мотаела из лоби бара, където твърдели, че най-често се навъртат духовете, така и не успяла нито веднъж да срещне призрак или някакво друго привидение. На всичкото отгоре от рецепцията й отговорили, че тя трябва да бъде благодарна за това как нито един призрак не я срещнал. И твърдели, че постоянно работят по въпроса, като са наели специалисти, които денонощно се грижат за гостите на хотела и отблъскват злото с фъншуй и древни китайски молитви. Това обаче хич не впечатлило жената и тя си настоявала да се срещне с призраците.

Викове

Най-смущаващи в този хотел са зловещите викове, които предимно нощем могат да се чуят, но някой път (много рядко) и през деня. Случва се предмети да бъдат трошени или местени от едно място на друго.

Затова управата на хотела буквално го е напълнила с всякакви свещени текстове, изписани на китайски, като някои от тях са оригинали, рисувани калиграфски преди векове. Специалисти по фъншуй дошли и прередили вътрешната уредба на хотела. Навсякъде поставили защитни амулети. Всяка сутрин се провеждат молитви за успокояване на духовете. И въпреки това призраците продължават да вилнеят там.

Затвор

Този луксозен хотел е построен наскоро, едва през 1989 г., но оттогава бързо става един от най-обитаваните от духове в света. Предполага се, че паранормалната активност най-вероятно се дължи на мястото. Там през Втората световна война е имало затвор за политически неудобни противници. Те са били измъчвани и екзекутирани без основания, без съд и присъда. Повечето от убитите затворници не се погребани според ритуала и душите им са заседнали в нашия свят и затова създават проблеми.

Идвали са различни специалисти и са правени ритуали, които наистина успяват да намалят призрачните атаки. Самият хотел е открит през 1989 г. и още по време на строежа му работници и охранители се оплакват как са нападани, особено след залез слънце. След това случаите зачестяват. Призраците са все на мъже и точно това навежда на мисълта, че става въпрос за духовете на избитите там политически затворници.

Историци обаче опровергават тази теория за затвора и казват, че мястото никога не е било ползвано за такъв. При окупацията от японците през войната там са били складове за съхранение на боеприпаси, където са пазели пушки и барут, защото микроклиматът е по-сух за разлика от голяма част от острова. Та там е имало огромни складове и е малко вероятно тези боеприпаси да са представлявали някакъв особен интерес за духовете.

Една от градските легенди, които се носят активно, е как Джеки Чан отсяда в президентския апартамент на хотела и една сутрин се изнася в три часа сутринта силно разстроен и никога не се връща повече. Дали е така, няма официално съобщение, но слуховете вървят на високи обороти.

През 2015 г. изчезват някои от калиграфските свитъци със заклинания с йероглифи. Това дава основание на някои да твърдят, че призраците са пробили защитата, защото веднага зачестяват истории за срещи с тях. Оказва се, че свитъците просто са прибрани от персонала заради ремонта на стаите. После са върнати, скоро са направени няколко ритуала и нещата пак се успокояват.

И все пак остава необяснимо явлението с призраци в хотела, нито пък откъде са се появили, ако мястото наистина не е било военен лагер. Може би са разбунени неизвестни на историците по-стари духове от преди войната. Скептици твърдят, че е рекламен трик, защото в момента хора от цял свят се редят на опашка с идеята да срещнат привидение. И се получава нещо като в класиката на Оскар Уайлд „Кентървилският призрак“, където американски туристи тормозеха достолепния дух, вместо той тях.