0

Ч удно вкусен е този пържен праз с яйца. Селска манджа от кюстендилския край, където са виртуози на рецептите с праз. Ако въображението ви с този скромен зеленчук се чувства като в капан, непременно трябва да отскочите дотам, за да разберете какви вълшебства могат да се готвят с него. Баница, разкошен боб на фурна, пържено свинско с праз, салата от суров праз, клин чорба от коприва с последните оцелели от зимата стръкове праз… Както казват там – ум да ти зайде!

А при пържения праз вкусовото изживяване е пълно, ако го поднесете с лютив пипер и с няколко парчета сирене край него. Излишно е да казваме, че мекият хляб е задължителен. Пържи се на умерен огън, леко посолен и с повечко мазнина. Иначе започва да се карамелизира много бързо и за секунди залепва за дъното на съда. Щом празът се сготви, увеличете температурата, за да се изпари течността и да остане само на мазнина. Чак тогава може да чукнете яйцата.

Пържен праз

Необходими продукти:

  • 4 стръка праз
  • 4 яйца
  • 50 мл олио
  • сол на вкус
  • чили на вкус

Начин на приготвяне:

Обелете праза, измийте го и го нарежете на едри парчета. Загрейте олиото и сложете праза в него. Пържете го, като бъркате периодично, за да не залепне. Когато започне да омеква, посолете. Щом празът се изпържи, чукнете вътре яйцата. Разбъркайте и изчакайте белтъкът да се стегне. Сложете в чиния, поръсете с чили и поднесете с мек хляб.

Още на matekitchen.com