0

С паначен пай със синьо сирене и яйца може да ви прозвучи странно, предвид факта, че в България паят не е много разпространен. Освен това се хапва предимно като десерт с плънка от ябълки или круши. Ние решихме да ви покажем, че той може да бъде вкусен и като основно ястие. Спряхме се на пролетен вариант със спанак, зелен лук, яйца и синьо сирене за разкош. Рецептата е побългарена, защото в плънката има и кисело мляко. Важно е само да запомните, че плънката не трябва да е твърде течна. В противен случай кората ще стане глетава. Когато я разточвате, не я правете по-дебела от 0,5 см, тя трябва да е тънка.

Пай със синьо сирене и яйца

Необходими продукти:

За тестото:

  • 300 г брашно
  • 150 мл прясно мляко
  • 1 яйце
  • 2 с.л. олио
  • 1 ч.л. сол
  • 1 пакетче суха мая 7 г

За плънката:

  • 300 г спанак
  • 200 г кисело мляко
  • 150 г синьо сирене
  • 50 мл зехтин
  • 5 яйца
  • 1/2 връзка зелен лук
  • 2 скилидки чесън
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

За тестото пресейте брашното, направете кладенче и сложете вътре маята, яйцето, олиото, солта и млякото и замесете гладко и еластично тесто. Покрийте го с влажна кърпа и оставете да втаса. Докато тестото втасва, пригответе спаначената плънка.

За плънката загрейте зехтина в дълбок съд и сложете нарязаните на ситно пресен лук и чесън. Добавете изчистения и измит спанак и оставете за няколко минути да се задуши. Посолете леко, поръсете с черен пипер и оттеглете от котлона да се охлади. Разбийте яйцата с киселото мляко и добавете настърганото синьо сирене, разбъркайте и сипете изстиналия и отцеден спанак. От втасалото вече тесто оформете кора с дебелина около 5 мм, постелете я в намазнена кръгла тава с незалепващо покритие, като покриете и стените на тавата. Изсипете вътре плънката.

От останалото тесто направете геврек с неправилна форма и го поставете отгоре. Или нарежете ленти и ги подредете кръстосано. Печете в загрята на 180 градуса, докато тестото придобие златист цвят, а плънката се запече.

Още на matekitchen.com