С паначен пай със синьо сирене и яйца може да ви прозвучи странно, предвид факта, че в България паят не е много разпространен. Освен това се хапва предимно като десерт с плънка от ябълки или круши. Ние решихме да ви покажем, че той може да бъде вкусен и като основно ястие. Спряхме се на пролетен вариант със спанак, зелен лук, яйца и синьо сирене за разкош. Рецептата е побългарена, защото в плънката има и кисело мляко. Важно е само да запомните, че плънката не трябва да е твърде течна. В противен случай кората ще стане глетава. Когато я разточвате, не я правете по-дебела от 0,5 см, тя трябва да е тънка.
Пай със синьо сирене и яйца
Необходими продукти:
За тестото:
- 300 г брашно
- 150 мл прясно мляко
- 1 яйце
- 2 с.л. олио
- 1 ч.л. сол
- 1 пакетче суха мая 7 г
За плънката:
- 300 г спанак
- 200 г кисело мляко
- 150 г синьо сирене
- 50 мл зехтин
- 5 яйца
- 1/2 връзка зелен лук
- 2 скилидки чесън
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
За тестото пресейте брашното, направете кладенче и сложете вътре маята, яйцето, олиото, солта и млякото и замесете гладко и еластично тесто. Покрийте го с влажна кърпа и оставете да втаса. Докато тестото втасва, пригответе спаначената плънка.
За плънката загрейте зехтина в дълбок съд и сложете нарязаните на ситно пресен лук и чесън. Добавете изчистения и измит спанак и оставете за няколко минути да се задуши. Посолете леко, поръсете с черен пипер и оттеглете от котлона да се охлади. Разбийте яйцата с киселото мляко и добавете настърганото синьо сирене, разбъркайте и сипете изстиналия и отцеден спанак. От втасалото вече тесто оформете кора с дебелина около 5 мм, постелете я в намазнена кръгла тава с незалепващо покритие, като покриете и стените на тавата. Изсипете вътре плънката.
От останалото тесто направете геврек с неправилна форма и го поставете отгоре. Или нарежете ленти и ги подредете кръстосано. Печете в загрята на 180 градуса, докато тестото придобие златист цвят, а плънката се запече.
Още на matekitchen.com