0

Х рупкавите бутер банички са любима съботно-неделна закуска и за приготвяне, и за похапване. Стават бързо и не изискват кой знае какви усилия. Докато цялата къща се събуди и се подреди в кухнята с очакване за нещо вкусно, вече ще са готови и ще изпълват стаята с аромат.

Плънката обикновено е въпрос на импровизация или на това, което имате в хладилника. Единственото условие е да не е мокра, защото тестото няма да се надигне и да се раздели на ефектните пластове. Това важи особено за сладките варианти на бутер банички – с конфитюр, шоколад или пък пресен плод. Имайте го предвид, когато решите да разнообразявате вкусовете. И още един съвет – не прекалявайте с плънката. Знаете, че тестото увеличава обема си многократно. Ако прекалите с пълнежа и затворите баничките по-стегнато, при печенето ще се отворят и пълнежът ще изтече.

Бутерки с кашкавал и сирене

Необходими продукти:

  • 1 пакет бутер тесто
  • 100 г сирене
  • 100 г кашкавал
  • 2 яйца
  • 20 мл олио

Начин на приготвяне:

Настържете кашкавала в купа. Добавете натрошеното сирене. В отделна купичка разбийте едното яйце и го изсипете при сиренето и кашкавала. Разбъркайте добре. Размразете бутер тестото на стайна температура. Трябва да е достатъчно отпуснато, но все пак стегнато, а не лепкаво. Разстелете тестото на работната повърхност и го нарежете на правоъгълни парчета с големина по ваше желание. Във всяко поставете по малко от плънката и прихлупете, като притиснете хубаво краищата. За да залепват по-добре, навлажнете леко ръбовете на тестото. Разбийте другото яйце и намажете с него баничките. Наредете ги в намазана с олио тава и ги изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато се зачервят. Поднесете ги топли, с подходяща напитка.

Още на matekitchen.com