З апеканките са вкусни и лесни за приготвяне, често се правят с остатъци - с пилешко, с паста, със сирена, със зеленчуци и т.н. Всичко може да бъда сложено в тава, полято със сметана или със сос бешамел, поръсено с настърган кашкавал и запечено до златист загар. Тук въображението и умението правилно да се комбинират продуктите е предпоставката за апетитен резултат.
Запеканка с пилешко и картофи
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 400 мл готварска сметана
- 500 г пилешко месо
- 200 г кашкавал
- 80 г бекон
- 7-8 гъби
- 1/2 връзка магданоз
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете пилешкото месо на кубчета и го сварете за 10-12 минути. Дръпнете го от огъня и го отцедете. Сварете картофите, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Сложете картофите в подходяща тава, добавете пилешкото месо, нарязаните на едро гъби и бекон, подправките и нарязания магданоз. Налейте сметаната и разбъркайте добре. Поръсете с настърган кашкавал и запечете на 200 градуса до златист загар.
Още на matekitchen.com