0

Н якога смятали патладжана за отровна храна заради цвета му и присъствието на алкалоида соланин. Днес това отдавна е развенчан мит и дори е препоръчително той да присъства по-често на трапезата ни. Защото носи доста ползи за организма и е богат на калий, магнезий, мед, калций, фолиева киселина и желязо. Освен това укрепва костите Но трябва да си признаем, че си го хапваме не защото е полезен, а защото е вкусен. В България като че ли подценяваме патладжана. Правим си традиционното кьопоолу или разядки, пържим го с доматен сос, пълним го със зеленчуци или кайма, евентуално го добавяме в гювеч, но това е всичко. Но в него се крият много повече възможности от изброените, обясняват от matekitchen.com.

С пармезан и домати на фурна

Продукти:

3 патладжана

1,6 кг стерилизирани домати на кубчета

1 голяма глава лук

2-3 скилидки чесън

1 връзка пресен босилек

375 г моцарела

100 г пармезан

50 мл зехтин

200 мл олио

сол на вкус

Приготвяне:

Нарежете патладжаните на филийки, посолете ги от двете страни и ги сложете в гевгир за половин час, за да се отцеди горчилката. През това време обелете лука и го нарежете на ситно. Загрейте зехтин в тенджера и задушете лука. Щом омекне, налейте доматите и оставете соса да се готви под капак на тих огън. Обелете чесъна, смачкайте го с малко сол и го прибавете към доматения сос към края на готвенето, когато вече се е сгъстил. Посолете, подправете с пресен босилек и оттеглете от котлона.

Подсушете филийките патладжан, оваляйте ги в брашно и ги изпържете в загрято олио. Нарежете моцарелата на филийки. Вземете дълбока тава с подходящ размер и покрийте дъното с доматен сос. Върху него наредете от филийките пържен патладжан. Поръсете с настърган пармезан и разпределете от моцарелата. Продължете така до изчерпване на продуктите. Завършете със слой доматен сос, покрит с настърган пармезан и кръгчета моцарела. Печете ястието на 200 градуса до апетитен загар на моцарелата.

С пилешко и сирене

Продукти

4 патладжани

4 пилешки филета

200 г топено сирене

200 г кашкавал

500 г кисело мляко

4 скилидки чесън

50 мл зехтин

1/2 ч.л. горчица

4-5 стръка прясна мента

сол на вкус

черен пипер на вкус

Приготвяне:

Нарежете патладжаните на колелца и ги сложете в намаслена тавичка, след което ги посолете. Загрейте зехтина и запържете нарязаното на хапки пилешко месо, като го обръщате няколко пъти, докато промени цвета си. Подправете със сол и пипер, добавете ситно нарязан чесън и оставете да се готви за минута-две. Изсипете месото върху патладжаните и отгоре наредете кубчета сирене и кашкавал. В купа смесете млякото, накълцаната мента и горчицата и покрийте ястието с дебел пласт от млечната смес. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 25-30 минути или докато заливката направи коричка.

Зеленчуков гювеч

Продукти:

4 патладжана

4 тиквички

4 домата

4 големи картофа

4 скилидки чесън

100 мл зехтин

4-5 стръка пресен джоджен

3-4 стръка пресен босилек

1/3 връзка магданоз

100 мл вода

сол на вкус

черен пипер на вкус

Приготвяне:

Измийте и почистете зеленчуците и ги нарежете на големи парчета. Сложете зеленчуците разбъркани в дълбока тава с диаметър 34 или 36 см. Смесете чесъна със зехтин в блендер и изсипете върху зеленчуците. Поръсете със сол, пипер и нарязаните пресни подправки. Разбъркайте, налейте водата, покрийте тавата с фолио и сложете гювеча да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна. След 30 минути махнете фолиото и върнете ястието да се допече за още 15-20 минути. Поднесете го охладено.

.

 .

Имамбаялдъ без пържене

Продукти:

4 патладжана

3 глави лук

2 зелени чушки

3 домата

3 скилидки чесън

1 връзка магданоз

100 мл олио

1/2 лимон

сол на вкус

Приготвяне:

Разполовете патладжаните, издълбайте ги, посолете ги и оставете да престоят 15 минути. През това време нарежете лука на едро, а чушките, обелените домати и чесъна – на дребно. Нарежете и издълбаната месеста част на патладжаните. Загрейте зехтина в дълбок тиган и запържете чесъна и лука. Добавете чушките, патладжана и доматите, задушете за 1-2 минути и поръсете със сол. Налейте 1 ч.ч. вода и задушете под капак 20 минути, докато водата се поизпари. Накрая добавете нарязания магданоз. Подредете патладжаните в тава, покрита с хартия за печене, и ги запечете за 20 минути на 180 градуса. Извадете ги, поръсете ги със сол и захар и ги напълнете със зеленчуковата смес. Отгоре поръсете с лимонов сок. Печете ги 20-25 минути на 180 градуса. Сервирайте ястието охладено.

Още на matekitchen.com