М оже да се каже, че пуешкото месо е по-постно (колкото и абсурдно звучи съчетанието за постно и месо), вкусът му е плътен и по-далеч от сравнително неутралното пилешко. Създава чувство за топлина и уют. Сготвите ли с пуешко, ястията се отличават и определено ще ги запомните. Ето рецепти от matekitchen.com за вкусни и полезни ястия с пуешко месо.
Филе с печурки и сметана
Необходими продукти:
- 1 кг пуешко филе
- 600 г печурки
- 400 г заквасена сметана
- 1/2 ч.ч. бяло вино
- 2 глави лук
- 5 жълтъка
- 60 г масло
- 7-8 стръка прясна мащерка
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете пуешкото филе на късчета, гъбите на филийки, а лука - на дребно. Задушете лука в маслото за няколко минути. Добавете месото и го оставете да се задуши за няколко минути. Прибавете в тигана нарязаните гъби, залейте с виното и задушавайте на тих огън, докато месото се сготви напълно. Подправете със сол, черен пипер и мащерка. Разбийте жълтъците със сметаната, прибавете към месото, разбъркайте няколко пъти и дръпнете от огъня.
По градинарски
Необходими продукти:
- 1 кг пуешко месо
- 3 глави лук
- 4 моркова
- 1 малка глава целина
- 2-3 картофа
- 250 г гъби
- 200 г грах
- 400 г стерилизирани домати на кубчета
- 1/2 връзка магданоз
- 1 ч.ч. червено вино
- 6 с.л. олио
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 с.л. брашно
- 1 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте месото и го нарежете на порционни парчета. Запържете го в тенджера от всички страни и щом се зачерви, добавете нарязания на дребно лук и морковите и целината, нарязани на кубчета. Щом зеленчуците омекнат, добавете виното, в което сте разбъркали брашното и доматеното пюре. Разбъркайте добре, налейте 1 л гореща вода и оставете да ври на умерен огън. Щом месото омекне, добавете нарязаните на кубчета картофи, граха и гъбите. Ако гъбите са по-дребни, ги оставете цели. Когато са почти готови, добавете в тенджерата доматите и оставете ястието да се довари. Накрая поръсете с нарязан магданоз и поднесете.
Печена птица
Необходими продукти:
- 1 пуйка - около 3,5 кг
- 500 г гъби
- 200 г пилешко филе
- 200 г телешко месо
- 200 г суров бекон свински
- 200 г сланина
- 2 стръка праз
- 20 мл зехтин
- 125 г масло
- 2 зеленчукови бульона
- 1 връзка магданоз
- 1 ч.л. червен пипер
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте пуйката. Сложете я по гръб и отрежете връхчетата на крилата. Останалата част подпъхнете отдолу. Осолете отвътре. Нарежете сланината на тънки филийки. Нарежете праза на ситно и го задушете в тиган със зехтин. Добавете нарязаните на кубчета гъби. Накълцайте телешкото, пилешкото и бекона и ги сложете последователно в тигана, след като се е поизпарила водата от гъбите. Подправете със сол и черен пипер. Задушете леко и добавете червения пипер и нарязания магданоз. Разбъркайте и дръпнете от огъня.
Напълнете пуйката с получената смес. След това завържете краката, за да не излиза пълнежът. Подпъхнете филийките сланина под кожата при филето. Сложете птицата в намазана с масло тава заедно с бульона, завийте с алуминиево фолио и печете както следва: 40 минути на 250 градуса. Намалете фурната на 200 градуса и печете в продължение на 20 минути. След това намалете на 150 градуса и печете 30 минути. През следващите 4 часа птицата се пече на 110 градуса, без да се вади от фурната. През последните 15 минути от готвенето свалете фолиото и оставете пуйката да се запече до приятен червен загар.
Запеканка с броколи и паста
Необходими продукти:
- 100 г макарони
- 250 г броколи
- 100 г пушено пуешко или пушено пилешко бутче
- 50 г кашкавал или пармезан
- 1/2 ч.ч. пилешки бульон
- 1/2 ч.ч. прясно мляко
- 2 с.л. масло
- 1 с.л. брашно
- 1 щипка индийско орехче
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете макароните до полуготовност в подсолена вода и ги отцедете. Разтопете маслото и запържете брашното в него. Налейте бульона и млякото, разбъркайте и варете соса, докато се сгъсти. Подправете го със сол, черен пипер и индийско орехче. Накъсайте броколите на розички, нарежете месото на малки парчета, а кашкавала на тънки парчета. Намажете тавичка с подходящ размер с масло и разпределете на слоеве макароните, месото и броколите. Полейте със соса, отгоре наредете кашкавала и запечете на 180 градуса до златисто. Поднесете запеканката топла.
Още на matekitchen.com