0

Н яма по-българска зимна салата от простичкото, но пък толкова вкусно кисело зеле с червен пипер и олио. Ако е лютив пиперът, още по-добре. Чудесно ракиено мезе става от нея в компанията на нарязана на тънко сланина. Ако пък не пиете ракия, може да я замените с филийка-две препечен хляб и просто да се нахраните. Скромно, непретенциозно, но пък стоплящо сетивата. Както сме казвали и друг път, важно е храната да ти пълни душата, не само корема.

Ние решихме да обогатим вкуса на любимата българска и въобще балканска зимна салата. Напоследък е модерно да се хули олиото и да се заменя със зехтин или други мазнини, влизащи в определението за здравословни. Не и в тази рецепта. Има ястия, които се правят с олио и нищо друго. Ако все пак здравословните пориви не ви оставят, може да ползвате шарлан вместо олио. Той също се прави от слънчоглед, но е студено пресован.

Зимна салата

Необходими продукти:

  • 1/2 кисела зелка
  • 1 стрък праз
  • 200 г луканка
  • 50 мл олио или зехтин
  • 1 с.л. чили – лют червен пипер
  • червен пипер по желание

Начин на приготвяне:

Нарежете киселото зеле за вашата зимна салата на тънки ивици и го сложете в купа. Нарежете луканката на кубчета и я запържете леко в силно загрят тиган. Когато се позапържи, добавете в тигана ситно нарязания праз и разбъркайте. Запържете го за минута-две. Изсипете луканката и праза още горещи при зелето. Подправете с олио и лютив пипер и по желание с червен пипер. Разбъркайте, изсипете готовата зимна салата в голяма плоска чиния и поднесете. По желание можете да поръсите с червен пипер.

Още на matekitchen.com