0

В случая апетитът идва със сандвича, затова ето и няколко чудесни рецепти от matekitchen.com за това какво можем да направим по въпроса с различни форми за комбиниране на хляб и още нещо. Вариации много, въпросът е за коя от тях ще имаме продукти и настроение да я направим.

Със спанак, яйце и бекон

Необходими продукти:

  • 2 питки
  • 2 яйца
  • 120 г спанак
  • 80 г бекон

Начин приготвяне:

Беконът, нарязан на ивици, разпределете върху хартия за печене и сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 12-15 минути (докато стане на чипс). През това време счупете яйцата едно по едно в купичка и внимателно ги излейте в сух тиган на умерена температура, похлупете с капак и оставете за 4-5 минути. Разрежете питките на две. Поставете предварително нарязания спанак върху едната половина, отгоре сложете яйцата, завършете с бекона и похлупете с горната половина от питката. Може да гарнирате със сосове по желание.

Съвет: Не правете жълтъка твърд в никакъв случай, това ще съсипе цялата магия. Ако искате, можете да запечете питката и да поднесете със сос по ваш вкус.

Крок мосю с луканка

Необходими продукти:

  • 6 филийки хляб
  • 30 г масло
  • 150 г луканка
  • 100 г чедър
  • 2 с.л. горчица
  • За соса бешамел:
  • 200 мл прясно мляко
  • 25 г масло
  • 30 г чедър
  • 1 с.л. брашно
  • 1 щипка индийско орехче
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин приготвяне:

Френски сандвич, но с пикантно намигване по български. В тава, покрита с хартия за печене, подредете филийките хляб и ги запечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 5-6 минути. През това време нарежете добруджанската луканка. От сиренето чедър отрежете 9 тънки парчета. Извадете запечения хляб и 3 от филийките намажете с масло, след което с горчица. Върху тях разпределете добруджанската луканка "Орехите" и по 3 парчета от сиренето чедър. Захлупете с другите филийки и върнете така получените сандвичи в тавата. Всеки сандвич залейте със сос бешамел, настържете отгоре останалото сирене чедър и запечете на 180 градуса до златист загар.

За соса бешамел в касерола разтопете маслото на ниска температура и прибавете брашното. Запържете го докато придобие тъмножълт цвят, след което на тънка струя при непрекъснато бъркане налейте прясното мляко. Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче. Бъркайте непрекъснато, след като заври и щом сосът започне да се сгъстява, дръпнете от котлона и прибавете настъргания чедър. Оставете встрани да се охлади леко.

Двоен с шунка и кашкавал

Необходими продукти:

  • 8 филийки тостерен хляб
  • 200 г кашкавал
  • 100 г шунка
  • 2 яйца
  • горчица на вкус
  • маслинова паста на вкус

Начин приготвяне:

Разбъркайте добре яйцата и към тях прибавете нарязаната на малки кубчета шунка и половината от настъргания кашкавал. Намажете една филийка хляб с горчица, сложете от плънката и захлупете с друга филийка, намазана с маслинова паста. Притиснете добре, за да залепне. Наредете всички двойни сандвичи в тава, покрита с хартия за печене. Поръсете сандвичите с останалият настърган кашкавал и ги изпечете на 200 градуса до златист загар.

Вегетариански бургер

Необходими продукти:

  • 400 г червен боб от консерва
  • 2 картофа
  • 1/2 глава лук
  • 1 яйце
  • 1 люта чушка
  • 2 с.л. галета
  • 4-5 стръка магданоз
  • 4-5 стръка чубрица
  • 1 ч.л. кимион
  • 30 мл зехтин
  • 6 питки
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • лютеница за мазане

Начин приготвяне:

Обелете картофите, нарежете ги на кубчета и ги сварете във вряща вода. Сварените картофи сложете в купа и към тях прибавете отцедения червен боб. Смачкайте всичко много добре. Към основата от боб и картофи прибавете нарязаните на ситно лук и люта чушка, чубрицата, магданоза, галетата, кимиона, солта и черния пипер. Налейте малко зехтин, чукнете яйцето и разбъркайте, докато се получи хомогенна смес. С намазнени ръце оформете 6 бургера и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги отгоре със зехтин и ги изпечете на 200 градуса до златист загар. Разполовете питките и ги намажете с лютеница. Върху долната половина сложете бургер, върху него плочка сирене и покрийте с горната половина от питката.