В случая апетитът идва със сандвича, затова ето и няколко чудесни рецепти от matekitchen.com за това какво можем да направим по въпроса с различни форми за комбиниране на хляб и още нещо. Вариации много, въпросът е за коя от тях ще имаме продукти и настроение да я направим.
Със спанак, яйце и бекон
Необходими продукти:
- 2 питки
- 2 яйца
- 120 г спанак
- 80 г бекон
Начин приготвяне:
Беконът, нарязан на ивици, разпределете върху хартия за печене и сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 12-15 минути (докато стане на чипс). През това време счупете яйцата едно по едно в купичка и внимателно ги излейте в сух тиган на умерена температура, похлупете с капак и оставете за 4-5 минути. Разрежете питките на две. Поставете предварително нарязания спанак върху едната половина, отгоре сложете яйцата, завършете с бекона и похлупете с горната половина от питката. Може да гарнирате със сосове по желание.
Съвет: Не правете жълтъка твърд в никакъв случай, това ще съсипе цялата магия. Ако искате, можете да запечете питката и да поднесете със сос по ваш вкус.
Крок мосю с луканка
Необходими продукти:
- 6 филийки хляб
- 30 г масло
- 150 г луканка
- 100 г чедър
- 2 с.л. горчица
- За соса бешамел:
- 200 мл прясно мляко
- 25 г масло
- 30 г чедър
- 1 с.л. брашно
- 1 щипка индийско орехче
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин приготвяне:
Френски сандвич, но с пикантно намигване по български. В тава, покрита с хартия за печене, подредете филийките хляб и ги запечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 5-6 минути. През това време нарежете добруджанската луканка. От сиренето чедър отрежете 9 тънки парчета. Извадете запечения хляб и 3 от филийките намажете с масло, след което с горчица. Върху тях разпределете добруджанската луканка "Орехите" и по 3 парчета от сиренето чедър. Захлупете с другите филийки и върнете така получените сандвичи в тавата. Всеки сандвич залейте със сос бешамел, настържете отгоре останалото сирене чедър и запечете на 180 градуса до златист загар.
За соса бешамел в касерола разтопете маслото на ниска температура и прибавете брашното. Запържете го докато придобие тъмножълт цвят, след което на тънка струя при непрекъснато бъркане налейте прясното мляко. Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче. Бъркайте непрекъснато, след като заври и щом сосът започне да се сгъстява, дръпнете от котлона и прибавете настъргания чедър. Оставете встрани да се охлади леко.
Двоен с шунка и кашкавал
Необходими продукти:
- 8 филийки тостерен хляб
- 200 г кашкавал
- 100 г шунка
- 2 яйца
- горчица на вкус
- маслинова паста на вкус
Начин приготвяне:
Разбъркайте добре яйцата и към тях прибавете нарязаната на малки кубчета шунка и половината от настъргания кашкавал. Намажете една филийка хляб с горчица, сложете от плънката и захлупете с друга филийка, намазана с маслинова паста. Притиснете добре, за да залепне. Наредете всички двойни сандвичи в тава, покрита с хартия за печене. Поръсете сандвичите с останалият настърган кашкавал и ги изпечете на 200 градуса до златист загар.
Вегетариански бургер
Необходими продукти:
- 400 г червен боб от консерва
- 2 картофа
- 1/2 глава лук
- 1 яйце
- 1 люта чушка
- 2 с.л. галета
- 4-5 стръка магданоз
- 4-5 стръка чубрица
- 1 ч.л. кимион
- 30 мл зехтин
- 6 питки
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- лютеница за мазане
Начин приготвяне:
Обелете картофите, нарежете ги на кубчета и ги сварете във вряща вода. Сварените картофи сложете в купа и към тях прибавете отцедения червен боб. Смачкайте всичко много добре. Към основата от боб и картофи прибавете нарязаните на ситно лук и люта чушка, чубрицата, магданоза, галетата, кимиона, солта и черния пипер. Налейте малко зехтин, чукнете яйцето и разбъркайте, докато се получи хомогенна смес. С намазнени ръце оформете 6 бургера и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги отгоре със зехтин и ги изпечете на 200 градуса до златист загар. Разполовете питките и ги намажете с лютеница. Върху долната половина сложете бургер, върху него плочка сирене и покрийте с горната половина от питката.