Р одната кухня изобилства от лесни рецепти, но направени с много изобретателност и с малко, но ефектни продукти. Няколко подобни рецепти намираме в matekitchen.com, които леко променят нещата, за да бъдат по-ефектни и модерни. Дават доста идеи не само за начинаещи готвачи.
Пирян - картофи с ориз
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 300 г стерилизирани домати на кубчета или пресни
- 100 г ориз
- 1глава лук
- 1 морков
- 100 мл олио
- 1/2 връзка магданоз
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на ситно и го запържете в олиото. Щом поомекне, добавете изчистения и измит ориз и малко вода и задушавайте за няколко минути, докато оризът стане прозрачен. Обелете картофите и ги нарежете на тънки филийки. Наредете половината картофи на дъното на намазана с олио тава. Отгоре разпределете ориза, подправете с черен пипер и нарязания магданоз. Покрийте с останалите картофи, върху тях разпределете доматите, налейте вода, колкото да покрие продуктите. Печете ястието на 200 градуса до готовност на ориза и картофите.
Качамак с месо на фурна
Необходими продукти:
- 4 обезкостени пилешки бутчета
- 500 г свинско месо
- 500 г царевичен грис
- 4 глави лук
- 120 г масло
- 100 мл олио
- 1 с.л. чубрица
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете качамака в подсолена вода според указанията на опаковката и го дръпнете встрани да поизстине. През това време обелете и нарежете на полумесеци лука и го задушете в разтопеното масло. След като омекне, овкусете с чубрица, сол и черен пипер. Изсипете лука при качамака и разбъркайте добре, за да се разпредели равномерно. Нарежете пилешкото и свинското на хапки и ги овкусете поотделно със сол и черен пипер. В тенджера загрейте олио и запържете пилешкото. Извадете го от мазнината и в същата тенджера запържете свинското. Намажете глинен гювеч обилно с масло и на дъното сипете 1/3 от качамака. Отгоре разпределете свинското и покрийте с още 1/3 от качамака. След това сложете пилешкото и завършете с останалия качамак. Сложете в студена фурна и печете на 180 градуса за около час. Извадете, изчакайте леко да се охлади и поднесете.
Мандраджийски бюрек
Необходими продукти:
- 400 г сирене
- 200 г кашкавал
- 2 люти чушки
- 1 домат
- 8 кори за баница
- 1 яйца
- 200 мл олио
Начин на приготвяне:
Нарежете кашкавала и сиренето на по 4 плочки с еднаква големина. Разрежете лютите чушки на две по дължина. От домата нарежете 4 филии и отстранете воднистата част. Така приготвените продукти подредете като сандвичи – отдолу парче сирене, върху него домат и люта чушка и отгоре кашкавал. Слепете две по две корите за баница с малко олио и в получените двойни кори завийте като пакет сандвичите от сирене, кашкавал, домат и люта чушка. Подредете пакетите в тавичка, намажете ги с разбито яйце и ги изпечете на 180-200 градуса, докато се зачервят равномерно. Поднесете ги топли.
Домати с яйца под капак
Необходими продукти:
- 1 кг домати
- 4 яйца
- 1 глава лук
- 3-4 скилидки чесън
- 4 с.л. олио
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. захар
- 1/2 връзка магданоз
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете и отстранете воднистата част на 1 кг домати и ги нарежете на малки кубчета. Лука и чесъна нарежете на ситно. Загрейте олиото в тиган с капак или тенджера и задушете лука. След като поомекне, добавете чесъна, разбъркайте за няколко секунди, като внимавате да не изгори, и изсипете доматите. Поръсете със захар, сол и червен пипер, затворете с капак и оставете да се готви за около 20 минути. След като сосът се сгъсти, чукнете яйцата, като внимавате да останат цели. Не ги бъркайте, а затворете отново с капака и оставете да се готвят десетина минути. Белтъкът трябва да стегне, а жълтъкът да остане течен. Поръсете готовото ястие с нарязан магданоз и поднесете.
Още на matekitchen.com