0

Р одната кухня изобилства от лесни рецепти, но направени с много изобретателност и с малко, но ефектни продукти. Няколко подобни рецепти намираме в matekitchen.com, които леко променят нещата, за да бъдат по-ефектни и модерни. Дават доста идеи не само за начинаещи готвачи.

Пирян - картофи с ориз

Необходими продукти:

  • 1 кг картофи
  • 300 г стерилизирани домати на кубчета или пресни
  • 100 г ориз
  • 1глава лук
  • 1 морков
  • 100 мл олио
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на ситно и го запържете в олиото. Щом поомекне, добавете изчистения и измит ориз и малко вода и задушавайте за няколко минути, докато оризът стане прозрачен. Обелете картофите и ги нарежете на тънки филийки. Наредете половината картофи на дъното на намазана с олио тава. Отгоре разпределете ориза, подправете с черен пипер и нарязания магданоз. Покрийте с останалите картофи, върху тях разпределете доматите, налейте вода, колкото да покрие продуктите. Печете ястието на 200 градуса до готовност на ориза и картофите.

Качамак с месо на фурна

Необходими продукти:

  • 4 обезкостени пилешки бутчета
  • 500 г свинско месо
  • 500 г царевичен грис
  • 4 глави лук
  • 120 г масло
  • 100 мл олио
  • 1 с.л. чубрица
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Сварете качамака в подсолена вода според указанията на опаковката и го дръпнете встрани да поизстине. През това време обелете и нарежете на полумесеци лука и го задушете в разтопеното масло. След като омекне, овкусете с чубрица, сол и черен пипер. Изсипете лука при качамака и разбъркайте добре, за да се разпредели равномерно. Нарежете пилешкото и свинското на хапки и ги овкусете поотделно със сол и черен пипер. В тенджера загрейте олио и запържете пилешкото. Извадете го от мазнината и в същата тенджера запържете свинското. Намажете глинен гювеч обилно с масло и на дъното сипете 1/3 от качамака. Отгоре разпределете свинското и покрийте с още 1/3 от качамака. След това сложете пилешкото и завършете с останалия качамак. Сложете в студена фурна и печете на 180 градуса за около час. Извадете, изчакайте леко да се охлади и поднесете.

Мандраджийски бюрек

Необходими продукти:

  • 400 г сирене
  • 200 г кашкавал
  • 2 люти чушки
  • 1 домат
  • 8 кори за баница
  • 1 яйца
  • 200 мл олио

Начин на приготвяне:

Нарежете кашкавала и сиренето на по 4 плочки с еднаква големина. Разрежете лютите чушки на две по дължина. От домата нарежете 4 филии и отстранете воднистата част. Така приготвените продукти подредете като сандвичи – отдолу парче сирене, върху него домат и люта чушка и отгоре кашкавал. Слепете две по две корите за баница с малко олио и в получените двойни кори завийте като пакет сандвичите от сирене, кашкавал, домат и люта чушка. Подредете пакетите в тавичка, намажете ги с разбито яйце и ги изпечете на 180-200 градуса, докато се зачервят равномерно. Поднесете ги топли.

Домати с яйца под капак

Необходими продукти:

  • 1 кг домати
  • 4 яйца
  • 1 глава лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 4 с.л. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. захар
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Обелете и отстранете воднистата част на 1 кг домати и ги нарежете на малки кубчета. Лука и чесъна нарежете на ситно. Загрейте олиото в тиган с капак или тенджера и задушете лука. След като поомекне, добавете чесъна, разбъркайте за няколко секунди, като внимавате да не изгори, и изсипете доматите. Поръсете със захар, сол и червен пипер, затворете с капак и оставете да се готви за около 20 минути. След като сосът се сгъсти, чукнете яйцата, като внимавате да останат цели. Не ги бъркайте, а затворете отново с капака и оставете да се готвят десетина минути. Белтъкът трябва да стегне, а жълтъкът да остане течен. Поръсете готовото ястие с нарязан магданоз и поднесете.

Още на matekitchen.com